3 tips om je koffiemachine voor te bereiden op heropening

Om straks weer smaakvolle koffies te kunnen maken, verdient je koffiemachine nu de nodige aandacht. Hierbij 3 praktische tips om gelijk goed van start te kunnen.

1. Zet je koffiemachine op tijd aan – het liefst een week van te voren- én blijf in de buurt.

Het kan zijn dat je koffiemachine inmiddels al enkele weken uit staat. Om problemen te voorkomen net op de dag dat je weer volop in bedrijf wilt zijn, adviseren wij je om de koffiemachine op tijd weer aan te zetten. Door de stilstand kunnen namelijk mankementen ontstaan. De rubbers kunnen uitdrogen waardoor kleppen minder goed afsluiten. Ook kunnen kalkaanslag of aangekoekt koffiedik de nodige problemen veroorzaken. Het is verstandig om in de buurt te blijven van de koffiemachine om te kijken welke (fout)melding er wellicht verschijnt, zodat je hier direct naar kunt handelen.

Bij een espressoautomaat moet na een periode van stilstand ook de stoomkraan vol geopend worden totdat deze begint te stomen. Het ontluchtingsventiel wil namelijk nog wel eens vast gaan zitten.

Door deze check een week van te voren te doen, is er nog tijd om indien nodig een afspraak in te plannen met één van onze onderhoudspartners of onze technische dienst raad te plegen.

 

2. Maak de koffiemachine schoon met bijbehorende reinigingsmiddelen.

Het reinigen van de koffiemachine is altijd belangrijk, maar na stilstand helemaal. Dit is niet alleen belangrijk voor de machine zelf, maar ook voor een optimale koffiesmaak.

Volautomaten zoals WMF of Animo
Bij volautomaten zet je het reinigingsprogramma aan via het onderhoudsmenu. Met behulp van de pictogrammen wordt stap voor stap aangegeven wat je moet doen. Animo biedt ook instructies aan voor de (her)ingebruikname van apparatuur per productgroep. Bij vragen kun je een monteur bellen: het telefoonnummer staat op de sticker aan de binnenkant/op de koffiemachine.

Download hier een handig document voor veilig gebruik van de koffieautomaat in Coronatijd

Espressomachine zoals Dalla Corte
Bij een espressomachine zijn een aantal handelingen belangrijk:

Bekijk hier het uitgebreide reinigingsadvies voor de Dalla Corte espressomachine

3. Gebruik bij de opstart altijd verse koffie in de molen of het bonencanister.

Haal de oude koffie die in de koffiemolen of het bonencanister zit eruit en vervang deze door verse koffiebonen. Zet vervolgens een aantal kopjes koffie en gooi deze weg, zodat ook alle oude, gemalen koffie uit de molen is.

Nu is je koffiemachine helemaal weer klaar voor gebruik!


Neem contact op met je onderhoudspartner indien nodig:

Waar vind ik het telefoonnummer van mijn servicepartner?

  • Het telefoonnummer van je service/onderhoudspartner staat op een sticker aan de binnenkant van de koffiemachine

Landelijk onderhoud op espressomachines en volautomaten (o.a.Animo)

Regio Gelderland: onderhoud op espressomachines en volautomaten

 WMF koffiemachine:

  • Zij werken met regionale WMF monteurs: check voor het juiste telefoonnummer de sticker aan de binnenkant van de koffiemachine

Bij nood / directe hulp kan altijd het telefoonnummer gebeld worden van de technische dienst van Peeze: T 026-7505566