Best Collect Ye Genet, een potentiële kampioenskoffie

De Ye Genet koffie uit Ethiopië is een unieke koffie, speciaal geselecteerd en gebrand voor het Dutch Barista Championship. In het blog “De weg naar het barista kampioenschap” lees je alles over de selectie van deze koffie door barista Kai Yasuda. In dit blog gaan we verder in op de koffie zelf: Waar komt de koffie precies vandaan en hoe wordt deze gebrand?

Oorsprong

De Ye Genet koffie (uit te spreken als ‘Juh kruhnèt’) is onderdeel van ons Best Collect assortiment en vindt zijn oorsprong in de Guji regio. Als onderdeel van de Oromia Region in het zuiden van Ethiopië, kenmerkt dit gebied zich door zijn hoge ligging van ongeveer 1.500 tot 1.800 meter en wisselende temperaturen (van 6°C ‘s nachts tot 23°C overdag). De koffie in Guji wordt verbouwd door zo’n 800 boeren in de regio. De koffie wordt veelal traditioneel verwerkt via het natural-proces. Deze techniek is dusdanig doorontwikkeld, dat koffie uit Guji een uniek smaakprofiel heeft wat wereldwijd flink aan populariteit wint. De geplukte bessen worden in 8 tot 14 dagen in de zon gedroogd en vervolgens gepulpt, gesorteerd en gescreend op het ‘Kercha Sundried Milling Station’ om alleen de beste bonen over te houden.

Branding

Als de bonen eenmaal hier zijn worden ze gebrand in onze Duitse specialty-brander, de Probatone 12. Dit is een zeer consistente luchtgekoelde 10 kilo brander waarin we met een unieke brandcurve de speciality koffie wekelijks branden voor optimale versheid. Er wordt een ‘espressobranding’ toegepast wat inhoud dat hij donkerder gebrand wordt en in deze ook perfecte is voor een espresso.

Smaak

Het smaakprofiel van de Ye Genet bevat tonen van bramen en donkere karamel. De koffie heeft een medium body, is rond van smaak en heeft een zijdezachte finish. Hoewel de koffie in de basis als espresso ontwikkeld is, lenen de bonen zich perfect voor een slow coffee bereiding. De koffie blijft opvallend goed in balans bij een brede range aan zetmethodes.

Benieuwd naar de smaak van deze potentiële kampioenskoffie? Ontdek deze en ook andere Best Collect varianten op www.bestcollect.nl of bestel hem direct in onze webshop.