Teal Sand

Bijenteelt voor koffieboeren in Peru fase 1

Vanuit Peeze ondersteunen we al langere tijd projecten in oorsprongslanden om de ketens verder te verduurzamen. Projecten waar jij met elke kop koffie direct aan bijdraagt. In 2021 zijn we een project gestart bij de CEPRO Yanesha koffiecoöperatie in Peru, gericht op het creëren van een extra bron van inkomsten en meer inkomensdiversificatie: Bijenteelt.

Rik van Paassen
14 juni 2022
Sand Teal Leaf
Bijenproject in Peru

Extra inkomstenbron voor koffieboeren

CEPRO Yanesha is een ambitieuze koffiecoöperatie in Peru waar we inmiddels sinds 2016 mee samenwerken. Het was ook deze coöperatie waar we in 2020 gestart zijn met een True Price onderzoek, waarbij we onderzoeken welke verborgen milieu-impact de koffieproductie in deze keten kent.

Eind 2020 zijn we met de coöperatie in gesprek gegaan over een project, met als centraal vraagstuk: Hoe kan een boer voor een goed en gediversifieerd inkomen zorgen, zonder aanslag te plegen op zijn/haar natuurlijke omgeving? Het bijenproject werd hierbij unaniem door hen aangedragen.

Waarom bijenteelt?

De koffieplantages liggen in een door Unesco erkend natuurreservaat op de rand van het Amazoneregenwoud. De boeren in dit gebied maken deel uit van de inheemse Yanesha indianengemeenschap en verbouwen al generaties lang koffie. Doordat zij traditiegetrouw volledig in harmonie met de natuur leven, is biologische landbouw vanzelfsprekend. Het houden van bijen en het produceren van honing past goed bij hun levenswijze en biedt een aantal interessante voordelen:

  • Extra inkomsten door productie en verkoop van honing
  • Minder afhankelijk van enkel koffie (inkomensdiversificatie)
  • Actieve(re) bestuiving van de koffiebloemen en andere flora
  • Stimulans voor de biodiversiteit
  • Gezondere zoetstof in het dieet van de boerengezinnen

Bijen expert Peru

Wat is de impact?

Dankzij de support van Peeze, Stichting Progreso en MVO Nederland is CEPRO Yanesha in staat gesteld om met een eerste groep boeren een lokale productieketen van honing op te zetten. Hierbij zijn 20 boeren opgeleid tot imker en voorzien van een bijenkast, een bijenvolk en alle materialen die nodig zijn om bijen te houden. Daarnaast is de coöperatie getraind in het daadwerkelijk produceren van honing en vermarkten ervan.

De oogst van de honing

Eind september was het zover, bij de eerste boeren werd de ruwe honing geoogst. Inmiddels is bij alle boeren de honing geoogst en verwerkt tot 351kg honing, wat een additioneel inkomen heeft opgeleverd van 9.150 Peruaanse Sol. De honing is lokaal verwerkt, verpakt en verkocht. Nu zul je denken, waarom haalt Peeze de honing niet naar Nederland voor de verkoop? Het antwoord is simpel: Omdat de lokale markt veel interessanter is dan de Nederlandse markt. Zo wordt honing in de regio als superfood gezien.

Het streefgewicht van 20kg honing per boer is niet gehaald. Dit heeft mede te maken met sterke regenval, tegenvallende bloesem en overlast van de Varroa mijt. Toch heeft fase 1 van het project laten zien dat het project erg goed landt bij de boeren en zeker de potentie heeft om structureel bij te dragen aan een beter en divers inkomen, zonder het milieu te schaden.

Man houdt pot honing uit Peru vast

De impact uitgezet naar de Sustainable Development Goals

De Sustainble Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties (VN) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken. Ze vormen een kompas voor uitdagingen zoals armoede, biodiversiteit en klimaat. Het bijenproject heeft een positieve impact op een aantal specifieke indicatoren van onderstaande SDG’s.

Goal 1: End poverty in all its forms everywhere
1: Extra bron van inkomsten draagt bij aan een leefbaar inkomen voor de boeren

Goal 2: End hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture
2: 20 boeren hebben een toegenomen productiviteit en inkomen
2: Betere bestuiving van koffiebloesem en andere gewassen op 40 hectare
2: Gezondere zoetstof in het dieet van de boerengezinnen

Goal 5: Achieve gender equality and empower all women and girls
5: 8 van de 20 getrainde boeren zijn vrouw

Goal 8: Promote sustained, inclusive and sustainable economic growth, full and productive employment and decent work for all
8: 20 boeren of partners van boeren hebben nu een parttime baan
8: CEPRO Yanesha heeft een afzetkanaal voor de geproduceerde honing

Op naar fase 2: Verder opschalen en professionaliseren

Om het bijenproject voor zowel de boeren als de coöperatie rendabel te krijgen, is verdere opschaling en professionalisering nodig. We hebben daarom besloten om het project in 2022 op te schalen. Deze tweede fase bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Plaatsing van een extra bijenkast bij de deelnemende boeren
  • Meer aanplant van drachtplanten
  • Training op preventie van ziektes en plagen
  • Aanschaf van materialen om de honing zelf te kunnen verwerken

Deze stappen zorgen ervoor dat de boeren meer honing kunnen produceren en onderaan de streep meer aan de verkoop van honing overhouden. Belangrijke stappen op weg naar een leefbaar inkomen voor elke koffieboer.

Lees meer over fase 2

Benieuwd naar de smaak?

De honing kunnen we je helaas niet laten proeven want die wordt in Peru zelf verkocht, maar uiteraard wel de bijzondere koffie die van deze coöperatie vandaan komt! Hét duurzame paradepaardje van ons assortiment en bovendien erg goed van smaak. Op deze pagina lees je meer over deze koffie(keten) en hier bestel je de koffie direct voor thuis.

Peeze Bean Impact koffiebonen