Duurzaamheid is een breed begrip waar veel onder hangt. Peeze zet in op ketenduurzaamheid, wat betekent dat we altijd naar alle stappen in de product(tie)keten kijken. Duurzaamheid en kwaliteit gaan daarbij hand in hand. Hoe? Dat leggen we hier graag uit.

People, Planet en Profit

Duurzaamheid valt in drie categorieën in te delen, de 3 P’s. People gaat kortweg over mvo en maatschappelijke aspecten. Planet gaat bijvoorbeeld over het milieu, CO2 uitstoot, afval en hergebruik en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Profit staat voor verantwoorde winst op de lange termijn en kan naast geld uitgedrukt worden in verbeterde kwaliteit en waardecreatie in de keten.

De Peeze Foundation richt zich op de P van People met projecten in oorspronglanden die de leefomstandigheden van medewerkers op de plantage verbeteren en tevens de kwaliteit van de koffie verhogen. Door daarnaast enkel gecertificeerde koffie (Fairtrade/EKO en Rainforest Alliance) in te kopen krijgen de boeren o.a. een eerlijke prijs voor hun koffie of thee.

Op het gebied van Planet zijn we actief op verschillende gebieden:

  • Onze CO2 koffiefootprint in de keten verminderen we door het aanbieden van 100% klimaatneutrale koffie.
  • We gebruiken geen aluminiumhoudende verpakkingen.
  • We komen met een bijzondere innovatie: de biologisch afbreekbare koffiecapsule.

Case: Biologisch afbreekbare koffiecapsules

Peeze komt in januari 2015 met een bijzondere innovatie op verpakkingsgebied: de biologisch afbreekbare koffiecapsule. Dit betekent dat het afval dat overblijft weer opgenomen wordt in het milieu. De gecertificeerde composteerbare koffiecapsule (EN 13432) is 100% biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat deze na gebruik gewoon bij het GFT afval kan (samen met de koffiedrap). De capsule is in samenwerking met onze partner Advanced Technology Innovations ontwikkeld.

gecomposteerde koffiecapsules

Bovendien is de koffiecapsule ook nog eens gemaakt van hernieuwbare grondstoffen (o.a. suikerrietresidu). Een ander woord voor hernieuwbaar is biobased. Biobased betekent dat er alleen natuurlijke materialen in zijn verwerkt (PLA) en geen materialen op basis van fossiele grondstoffen zoals olie (PE’s) of aluminium.

Winst en waardecreatie (profit)

De duurzame winst (Profit) van Peeze  zit in betere kwaliteit van koffie èn slimmere oplossingen voor de klant. De nieuwe koffiecapsule is hier een goed voorbeeld van.

Betere kwaliteit koffie

Door de sterk toenemende populariteit van koffiecapsules (groei van > 10% per jaar) komen steeds meer leveranciers met varianten op de huidige Nespresso cups. Het kwaliteitsverschil is heel groot en dat komt grotendeels door de wijze van verpakken. Er zijn drie varianten.

Koffiecapsules varianten

Variant 1: luchtdichte aluminium koffiecups (Nespresso), inhoud 6 gram

Variant 2: geperforeerde koffiecups zonder topje, inhoud gemiddeld 5,2 gram, plastic cup met aluminium filter  en eventueel individueel verpakt in folie (plastic of aluminium) in grote doos.

Variant 3: hernieuwbare en composteerbare koffiecapsule van Peeze, volledig luchtdicht door gepatenteerde zuurstof barrière. Inhoud 5,5 gram. Geen extra folie nodig en in compact doosje.

Variant 1 en 3 zijn beide luchtdicht (<1% zuurstofgehalte). Hierdoor is de kwaliteit gegarandeerd en zijn de koffiecapsules lang houdbaar. Ze  bevatten bovendien meer koffie wat zorgt voor optimale extractie en daarmee een verfijnde koffiesmaak.

Variant 2 is niet luchtdicht (vaak 10-14% zuurstofgehalte). Dit zie je terug in de holling van de filter. Ze zijn voorgeperforeerd en hebben geen topje om de messen van de Nespressomachine te vermijden (vaak komen deze niet door het kunststof heen en zorgt dit voor problemen). Het contact met zuurstof zorgt voor een enorme snelle achteruitgang van de kwaliteit van de koffie. Deze koffiecapsules zijn dan ook zeer beperkt houdbaar (ondanks de vermelding op de verpakking).

Slimmere oplossingen

Koffiecups verpaktDoor de enorme aantallen koffiecups die momenteel geconsumeerd worden (naar schatting 10-12 miljard per jaar) wereldwijd en de te verwachten groei in de toekomst, ontstaat er een groot afvalprobleem. Helemaal wanneer de capsules ook nog eens individueel verpakt worden (met aluminium houdend materiaal). Peeze komt met een oplossing voor dit probleem met koffiecapsules die gemaakt zijn van hernieuwbare  materialen èn volledig composteerbaar zijn, zonder extra folie.

Tot slot

Kwaliteit en duurzaamheid zijn peilers die elkaar niet bijten maar elkaar zelfs versterken. We bewijzen dat met onze nieuwe koffiecapsules. En wilt u het kwaliteitsverschil zelf ervaren? Tijdens de Horecava (11-14 januari 2016) zijn de capsules te proeven op onze stand. Proef het zelf!

Aanvullende informatie: