Composteerbare verpakking, de volgende stap naar een circulaire economie.

We zijn trots onze volgende stap naar een circulaire economie te presenteren: de composteerbare verpakking. Deze nieuwe en innovatieve composteerbare verpakking is een primeur in de verpakkingswereld en een unicum in de koffiewereld. Daarnaast is het een enorme stap in het realiseren van een circulaire economie en de circulaire droom en visie van Koffiebranderij Peeze.

Composteerbare verpakking

Veel van de dagelijkse verpakkingen die we gebruiken worden gemaakt van fossiele grondstoffen en worden vervolgens verbrand. Niet bepaald milieuvriendelijk en al helemaal niet circulair. Deze composteerbare verpakking is 60% gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Hoewel de folie ook gecertificeerd industrieel composteerbaar is, mag deze sinds juli 2019 niet meer bij het groenafval (lees meer).

Hoe werkt het?

De verpakking is opgemaakt uit drie lagen: een bedrukte buitenlaag, een barrièrelaag en een seallaag. De hoofdingrediënten voor deze lagen zijn Europese suikerbieten en cellulose. Ook het overdrukventiel en de inkten zijn gemaakt van composteerbaar materiaal.

De verpakking is gecertificeerd industrieel composteerbaar wat betekent dat deze onder de juiste omstandigheden gecomposteerd kan worden. De afvalverwerker die het gft-afval komt ophalen creëert, met een professionele compostinstallatie, gecontroleerde omstandigheden. Door de juiste temperatuur, vochtigheid, beluchting en aanwezigheid van micro-organismen wordt het composteer traject versnelt ingezet. Composteren is een natuurlijk proces waarbij de materialen worden omgezet in water, koolstofdioxide en biomassa. Het compost kan vervolgens weer in de natuur opgenomen worden, waarmee de biologische kringloop rond is.

Hoewel de folie gecertificeerd industrieel composteerbaar is, mag deze sinds juli 2019 niet meer bij het groenafval (lees meer).

De toekomst

De kwaliteit en houdbaarheid van onze koffie staat voorop en de barrière laag van de verpakking  zorgt hiervoor. Door de complexiteit van deze laag heeft de ontwikkeling van de composteerbare verpakking 8 jaar geduurd. Dit geeft aan dat innovatie tijd nodig heeft. Het uiteindelijke doel is om al onze koffie te leveren in een verpakking die 100% biobased en 100% composteerbaar is. Helaas is de innovatie nog niet zover dat dit mogelijk is maar we werken er hard aan om Peeze volledig circulair te maken.

“De circulaire economie is de toekomst en wij bouwen hard aan een circulaire koffievoorziening. De transitie van een lineaire naar een circulaire economie komt steeds meer op gang en we lopen graag voorop en jagen innovatie op dit gebied graag aan. Onze nieuwe composteerbare verpakking is dan ook een mooie stap op weg naar deze circulaire economie.” – Timmo Terpstra, Algemeen directeur

 

Partners

Het creëren van een circulaire economie doe je samen met alle partijen in de keten. En dat is bij het ontwikkelingstraject van deze verpakking niet anders. Deze innovatieve verpakking is het resultaat van 8 jaar onderzoek en is ontwikkeld in samenwerking met Servo Artpack, Bio4Pack en TIPA.

“Prachtig om betrokken te zijn geweest bij deze zeer bijzondere verpakking waarbij elk detail nauwkeurig is besproken én ontwikkeld. Het resultaat is iets om heel erg trots op te zijn.”
Patrick Gerritsen, Bio4Pack

“Met groot genoegen kijk ik terug op een prachtig afgerond project, waaruit een mooi nieuw partnership is ontstaan. En met veel plezier kijk ik ook weer uit naar de volgende stappen, welke we samen gaan ondernemen voor een continue ontwikkeling in biobased en/of composteerbaar verpakkingsmateriaal voor koffie, voor ons gezamenlijk streven naar een duurzame, circulaire economie.”
Wilbert van de Corput, Servo Artpack

 

Let op!

Niet alle Peeze verpakkingen mogen bij het gft-afval. Alleen de verpakkingen waarop staat “Composteerbare verpakking” kunt u bij het gft-afval doen. In het voorjaar van 2018 zijn we gestart met het verpakken van onze Rainforest Extra Donker blend in deze verpakking. In het voorjaar van 2019 worden al onze 250-grams bonenmelanges hieraan toegevoegd.


Een circulaire koffievoorziening iets voor u?

Wilt u ook een circulaire koffievoorziening voor uw organisatie? Dat kan!
Laat uw gegevens achter en dan nemen we contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. 


    Bedrijfsnaam*

    Contactpersoon*

    E-mailadres*

    Telefoonnummer*
    We wijzen u op onze privacy verklaring en onze algemene voorwaarden.