Wat maakt een koffie extra bijzonder? Als er een speciaal verhaal achter zit. Dat is het geval bij de Peeze Best Collect: een wisselend assortiment van hoogwaardige koffies die daarnaast iets te vertellen hebben. Een smaakvol voorbeeld is Daterra. Met deze Single Origin werd de Blonde Pater eerste in de Koffie Top 100.

De plantages waar de Daterra-bonen vandaan komen, bevinden zich in het één na grootste ecosysteem van Brazilië: de cerrado. Net als de Amazone is dit savanne-achtige gebied een hotspot voor biodiversiteit, met dierensoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Op de Daterra-koffieplantages zijn zeldzame papegaaien, uilen, jaguars en zelfs reuzenmiereneters gezien.

Rainforest Alliance
Helaas is slechts 1,5 procent van de Cerrado beschermd natuurgebied. Dat betekent dat overleving van de unieke biodiversiteit afhankelijk is van private initiatieven. Eén daarvan komt van de koffietelers van Daterra.

Isabella Daterra

Isabela Pascoal van Daterra vertelt:
”We stellen kwaliteit en duurzaamheid in alles centraal. Wist je dat Daterra de eerste duurzame koffieboerderij van Brazilië had? In 1999 ontvingen we onze ISO 14001-certificering en in 2003 de Rainforest Alliance-certificeringOp onze plantages zijn 150.000 inheemse bomen gepland; van de 6000 hectare is ongeveer 3250 hectare beschermd.” 

Eén met de natuur
De Daterra-plantages zijn – letterlijk en figuurlijk – één met de natuur. En dat proef je. Klimaatverandering heeft namelijk veel invloed op de kwaliteit de koffiebonen: veel regen kan ervoor zorgen dat de bessen voortijdig van de bomen vallen. Regenval bepaalt ook de smaak van de koffie.

Isabela legt uit:
“Daar ligt voor ons een uitdaging. Valt er weinig regen? Dan geeft dat koffiebonen met ongelofelijk natuurlijke smaaktonen. Veel regen geeft juist weer andere smaakvariaties. Technologie helpt ons om deze variaties in balans te brengen. “Daterra bourbon staat voor een volle koffie met een citrusachtige, amandelzoete smaak en een zoete en melkchocoladeachtige geur”.

Maar wat vinden klanten van deze koffie?

We vroegen het aan Nicky Maas, eigenaar van Café de Blonde Pater in Nijmegen (nummer 1 in de Koffie Top 100 van 2015). Zij gebruiken Daterra al een aantal jaar als hun huiskoffie.

“Een bijzondere koffie waarmee we een bijzonder verleden hebben. Dit is echt een koffie met een uniek verhaal, een waar we ons mee we ons onderscheiden. Klanten zijn zo enthousiast dat we hem tegenwoordig schenken als huiskoffie” Lees meer over de Blonde Pater…

Nicky Maas blonde pater

Bestel direct online voor thuis of informeer naar de mogelijkheden voor zakelijke afname.

> bestel voor thuis > neem contact op