De koffie & thee trends van 2017

Er is een ware koffierevolutie aan de gang, waarin we streven naar de ultieme koffiekwaliteit. Vakmanschap en duurzaamheid gaan hand in hand en trends & ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. De consument weet wat hij wil en koffie is voor velen een levensstijl geworden. Hoe kunt u hier op inspelen en een beleving creëren die bijblijft? En hoe kunt u stappen maken op het gebied van duurzaamheid?

 

slow-coffee-koffietrends-2017

Trend 1: Slow Coffee concepten

Met Slow Coffee is het mogelijk elk onderdeel van het brouwproces zelf te controleren en perfectioneren. Van het kiezen en malen van de bonen tot aan de zetmethode. De smaak is sensationeel en niet te vergelijken met koffie gezet met een machine. Zeker de unieke en complexe smaken van een Specialty Coffee komen als Slow Coffee ontzettend mooi naar voren en staan fantastisch op de cuppingtafel. Momenteel zijn wij bezig met het ontwikkelen van een mooi Slow Coffee concept. Deze zullen wij binnenkort introduceren.

 

koffie-met-een-verhaal-geelstaartwolaap-lazy-monkey

Trend 2: Koffie met een verhaal

Een trend van vorig jaar die zich dit jaar in alle hevigheid voorzet, is de behoefte aan producten met een bijzonder verhaal. Het gaat ons niet meer alleen om een kwalitatief goede koffie. We willen ons verbonden voelen met het product en geraakt en worden door het verhaal erachter. Een mooi voorbeeld hiervan is onze Lazy Monkey koffie. Dankzij dit koffieproject wordt de zeldzame Geelstaartwolaap beschermd, het unieke nevelwoud behouden en leren de Peruaanse koffieboeren duurzaam te telen.
Lees meer…

 

theetrend-thee-cocktail

Trend 3: Koffiebier en theecocktails

Ook de trend van koffie en thee als ingrediënt voor bijvoorbeeld cocktails of koffiebier zet lekker door. Er wordt volop gemixt en gematcht en de mooiste thee- en koffiecocktails krijgen een permanente plek op de kaart. Er zijn zelfs een aantal hippe koffiebars met koffiebier op de tap!

 

koffietrend-2017-koffie-met-melk

Trend 4: Koffie met (plantaardige) melk

Van de 3,2 miljard kopjes koffie die in het afgelopen jaar zijn gedronken, was 80% koffie met melk. Latte Macchiato, Cappuccino of een Flat White, we zijn er dol op! Maar ook de gezondheid speelt een rol. We kiezen steeds vaker gezonde en pure alternatieven voor melk, zoals rauwe melk, amandelmelk, sojamelk of speltmelk. Niet alleen erg gezond, maar ook verrassend lekker!
Lees meer…

 

chai-thee-cocktail-theetrend

Trend 5: Chai met melk

Chai thee uit India wordt ook steeds populairder in Nederland. Ondanks elke regio in India haar eigen ‘Chai’ heeft, is de basis hetzelfde: zwarte thee met kruiden als kaneel, gember, nootmuskaat, anijs, saffraan en venkel. Vaak wordt deze thee gedronken in combinatie met een scheutje melk of, ja ja, in een cocktail!

 

matcha koffie en thee trend peeze

Trend 6: Japanse Matcha 

Matcha wordt dé superfood onder de superfoods genoemd. De theeblaadjes zijn gemalen tot poeder, waardoor er stofje ontstaat dat extreem goed is voor lichaam en geest. Matcha bevat 10 keer zoveel antioxidanten als gewone thee, zou de vetverbranding verbeteren, het stressniveau verlagen en de concentratie verbeteren. De antioxidanten zouden ook veroudering tegen gaan en het cholesterol verlagen. De smaak is erg bijzonder en wordt omschreven als Umami (letterlijke vertaling: heerlijk). Dit is de vijfde wetenschappelijke smaak naast bitter, zoet, zuur en zout. Het wordt gedronken als thee, maar ook steeds vaker gebruikt als ingrediënt voor gerechten.

 

tea-pairing-thee-trend-peeze

Trend 7: Foodpairing met koffie & thee

Het begrip foodpairing is inmiddels al enige tijd bekend in de horeca, maar nu begint de combinatie van eten met thee en koffie echt vorm te krijgen. Zo is er net als bij wijn, voor elk gerecht wel een passende soort thee. De theekaart is helemaal trendy in de horeca en wordt steeds uitgebreider. Het vervangen van wijn door thee, heeft aangename voordelen. Waar wijn soms de smaak van het eten overstemt, haalt thee juist de smaak van het eten meer naar voren.
Lees meer…

 

klimaatverandering-koffie

Trend 8: Aandacht voor klimaatverandering

Wereldwijd wordt er steeds meer koffie gedronken. Dit stimuleert de vraag, maar tegelijkertijd beperken de nadelige effecten van klimaatverandering het aanbod. Goede koffie is vandaag nog vanzelfsprekend, maar steeds vaker mislukken oogsten en wordt goede koffie schaarser. Als we nu niet bewustere keuzes gaan maken, zal er in 2080 zelfs helemaal geen koffie meer zijn! Door te kiezen voor klimaatneutrale Fairtrade koffie  kunnen we een goede statement maken.
Lees meer…

Meer trends @Horecava 2017!

U vindt ons in hal 12 op standnummer 406.

inschrijven nieuwsbrief