De weg naar het Barista kampioenschap.

Op 9 t/m 11 maart vindt het Dutch Barista Championship plaats tijdens het Amsterdam Coffee Festival. Eén van de deelnemers is Kai Yasuda, barista bij Café De Blonde Pater in Nijmegen. Wij hielpen hem bij het sourcen van de perfecte koffie en volgden hem tijdens zijn voorbereidingen. Dag in dag uit malen, cuppen, proeven en weer bijstellen. Wij vroegen hem tussen de drukte door naar het bijzondere verhaal achter zijn deelname.

Barista bij de kweekvijver van koffiekampioenen

De Blonde Pater in Nijmegen is een kweekvijver van baristakampioenen. Niet alleen kwamen bekende koffiekampioenen als Rose van Asten en Liesbeth Sleijster via deze zaak in aanraking met (Peeze) koffie, ook is het café zelf in 2015 uitgeroepen tot beste koffiezaak van Nederland. Net als zijn voorgangers werd Kai door het koffievirus gegrepen en begon met deelname aan wedstrijden. En met succes! Hij werd in 2015 1e bij de Noord Nederlandse Barista Kampioenschappen en later dat jaar 3e bij het Dutch Latte Art Championship. Nu in 2018 heeft hij zijn peilen gericht op de (Nederlandse) koningsklasse: het Dutch Barista Championship.

Het sourcen van kampioenskoffie

Voor zijn deelname heeft Kai ons gevraagd om een unieke koffie te sourcen. Janneke Neutelings, Productmanager bij Peeze, pakte deze uitdaging met 2 handen aan en ging samen met Kai op zoek. Het uitgangspunt was een natural koffie uit Ethiopië, met smaakkenmerken van rood fruit. Dit klinkt heel specifiek, maar dan nog zijn er vele soorten beschikbaar. In totaal hebben Janneke en Kai een tiental varianten geproefd voordat ze bij de ware uitkwamen: Ye-Genet.

De Ye-Genet koffiebonen gaven tijdens het cuppen veel smaaktonen van zoet, rood fruit en hadden iets ziltigs. “De eerste keer dat ik de Ye-Genet proefde riep ik zeewier! Daar werd ik erg blij van aangezien mijn roots in Japan liggen en ik daar fijne herinneringen aan heb overgehouden”, aldus Kai. Na veel testen met verschillende brandcurves en kleuren kwam het Eureka moment! De bonen waren perfect, de brandcurve bepaald en dus kon Kai aan de slag met de verdere uitwerking.

“De eerste keer dat ik de Ye-Genet proefde riep ik zeewier!”

 

Een belangrijke volgende stap was het bepalen van het ideale zetprofiel: Met welke instelling komt de koffie het beste tot zijn recht? Dit bereik je alleen door eindeloos proeven en bijstellen. Na maanden testen is er een mooi zetprofiel uitgekomen voor zowel de espresso als de cappuccino. Hoewel het profiel tijdens de voorrondes in september 2017 nog niet ideaal was, bleef de smaak van de koffie goed overeind en raakte de jury overtuigd van de potentie. Kai scoorde ruim voldoende punten om door te gaan naar de finale!

De laatste voorbereidingen

Voor het kampioenschap branden we de koffie op 2 verschillende momenten. In de dagen na het branden verandert koffie nog van smaak. Het is de kunst om dat moment te zoeken waarop de koffie op zijn best smaakt. Door te werken met 2 verschillende batches kan Kai op de dag zelf beslissen welke koffie het beste resultaat geeft.

In totaal moet Kai 3 recepten bereiden. Het recept voor de espresso en de milk beverage zijn uitgebreid getest en klaar. “De aankomende weken ben ik met name druk met de overall presentatie en de afronding van mijn signature drink. Hierbij hoop ik de jury te verrassen met een custom made siroop met prachtige smakentonen”, aldus Kai.

We blijven Kai de aankomende tijd ondersteunen en volgen hem op weg naar het Dutch Barista Championship wat plaats zal vinden tijdens het Amsterdam Coffee Festival.