Op 10 januari 2016 is Peru getroffen door een hevige aardbeving. Een massale modderlawine overviel de Los Chilchos Vallei en verwoestte alles wat het op haar pad tegenkwam. De schade is al enorm, maar nu dreigt er een nieuwe ramp.

De Los Chilchos Vallei is een bron van biodiversiteit

Het Los Chilchos gebied is een één van de laatste plekken ter wereld waar nog een gezonde groep geelstaartwolapen leeft. De lokale bevolking leefde voornamelijk van veeteelt en landbouw, waardoor het leefgebied van deze geelstaartwolapen dreigde uit te sterven. Ook de jaguars en brilberen kregen steeds minder ruimte om te leven. Er moest iets gebeuren. Maar hoe kun je zowel het gebied van de dieren beschermen en tegelijkertijd de lokale  bevolking bestaanszekerheid garanderen?

Koffieteelt brengt de vallei in balans

En zo is er een hele mooie samenwerking tussen het Apenheul Natuurbehoudfonds, de lokale bevolking en Peeze ontstaan. De lokale boeren zijn voorzien van de nodige kennis en expertise, zodat zij de veeteelt konden vervangen door de koffieteelt. Ook is er een koffie verwerkingsinstallatie geplaatst. Dit bood de boeren de mogelijkheid te voorzien in hun eigen levensonderhoud, zonder hun omgeving te schaden. Wij kopen voor een eerlijke prijs hun koffiebonen in en zij beschermen het gebied van de geelstaartwolapen. En zo is de specialty koffie Lazy Monkey ontstaan. Dit project is voor de koffieboeren en de geelstaartwolapen van levensbelang! Meer informatie over dit project vind je hier.

Voor ramp foto los chilchos

Na foto los chilchos

 

 

 

Ook de koffieoogst dreigt nu te mislukken

De bessen zijn rijp om te oogsten, maar zoals je kunt zien in het onderstaande filmpje is de koffie verwerkingsinstallatie compleet geruïneerd. Een harde klap na voor de boeren, want nu hun oogst ook nog dreigt te bederven, betekent dit ook geen inkomstenbron. De Peeze Foundation is in samenwerking met het Apenheul Natuurbehoudfonds en Efico plannen aan het maken voor de wederopbouw. Alle partijen hebben al gedoneerd, en we zijn inmiddels op de helft! In juni staat de koffiereis voor de Peeze Foundation gepland om te kijken hoe en waar nog meer ondersteuning kan worden geboden.

 

Volg ons via social media!
Regelmatig zullen we via de Peeze Foundation updates plaatsen van de vorderingen in Los Chilchos. Vanaf juni zal ook de reis naar dit gebied te volgen zijn. Volg ons via Twitter, Facebook of Instagram. Wil je zelf actie ondernemen, dan kan dat via: http://www.apenheul.nl/peru/