Een kijkje in de koffieketen

Voordat jouw koffie in je kopje zit legt deze een hele reis af. En die reis kan de koffie niet afleggen, zonder dat er mensen zijn die dit met veel zorg en liefde mogelijk maken. Benieuwd naar de mensen achter jouw kopje koffie? Lees snel verder…

“Koffie rechtstreeks van de boer”, wordt gemakshalve vaak gezegd. Maar wat wordt daarmee bedoeld? De koffieboer kan immers de koffiebessen vaak zelf niet verwerken, exporteren of branden. Koffiebessen worden geteeld in verschillende landen en in ieder land is de koffieketen weer nét iets anders. Wél kom je in iedere koffieketen een aantal schakels tegen, zoals in El Salvador:

De medewerkers van de koffieplantageKoffieketen - medewerker koffieplantage el salvador

Het begint natuurlijk allemaal bij de koffieplant. Die moet worden verzorgd en de koffiebessen moeten worden geplukt. Afgelopen maand waren wij in El Salvador, waar we onder andere kennismaakten met deze meneer! Hij heeft zijn hele leven met veel passie op de koffieplantage gewerkt en is inmiddels 82 jaar oud.

Koffieketen - Vincente el salvador

Dit is Vincente, eigenaar van de koffieplantage

Tijdens onze koffiereis naar El Salvador gingen we op bezoek bij Vincente. Hij zorgt ervoor dat alle werkzaamheden op de koffieplantage in goede banen worden geleid. Zo zijn de Alcazar en Panorama coffee farm al meer dan 100 jaar in handen van zijn familie. Vincente werkt samen met Mario…

Mario J Hill Company El Salvador Koffieketen export manager

Dit is Mario, exporteur

Mario is werkzaam als manager bij J. Hill & Company, de verwerker en exporteur van de koffiebonen. Hij adviseert en ondersteunt boeren bij het proces van het zaaien tot aan het verzenden van de koffiebonen. Daarbij kun je ook denken aan het verbeteren van de productie, kwaliteit en duurzaamheid van de koffieplantages. Mario onderhoudt ook het contact met Renaud, zodat Vincente dit niet hoeft te doen.

Renoud Cuchet, Efico vertegenwoordiger Noord amerika - koffieketen

Dit is Renaud, importeur

Renaud werkt voor Efico, importeur van de koffiebonen. Efico zorgt voor het logistieke proces, zoals de distributie naar Europa en de opslag. Daarnaast zorgt Efico dat de koffietelers, -verwerkers en -branders met elkaar in contact komen. Ook werken ze hard aan projecten om de koffieketen te verbeteren. Renaud vertegenwoordigt Efico in Midden-Amerika en dankzij hem komen de koffiebonen bij ons terecht.

Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat de koffiebonen gebrand worden en dat de koffie in jouw kopje terecht komt. In de omslagfoto van deze blog zie je dan ook de hele koffieketen afgebeeld. Alleen jij mist nog! De koffiedrinker. Zo. En dan is het nu tijd voor een lekker kopje.

In deze blends van ons zit koffie uit El Salvador verwerkt:

  • Middel
  • Donker
  • Romagna Donker
  • Rainforest Donker
  • Rainforest Extra Donker
  • Wiener Melange

Alle koffie uit El Salvador die wij verwerken is Rainforest Alliance gecertificeerd.