Vandaag 1 oktober vieren wij de dag van ‘het zwarte goud’. Internationaal eren koffieliefhebbers en producenten deze zéér geliefde warme drank en promoten het gebruik van Fairtrade koffie.

Viva la Coffee!
Bij Peeze staan kwaliteit en duurzaamheid altijd voorop. Vandaag voelt dan ook een beetje alsof wij zelf jarig zijn. Onze passie voor koffie proef je, en onze kennis van koffie delen we graag. Elk jaar leuten wij Nederlanders flink wat koffie weg. Met gemiddeld 3 koppen per dag, komen wij al snel op 6,5 miljoen liter per jaar! Ja, wij Nederlanders zijn terecht koffieliefhebbers te noemen. Ondanks koffiecups en koffiebonen steeds populairder worden, blijft filterkoffie de meest gedronken koffiesoort volgens Euromonitor. Maar, waar komt die o zo lekkere koffie nu eigenlijk vandaan?

Brazilië (22,5 miljoen kilo per jaar)
Brazilië is al jaren de grootste koffieproducent ter wereld. Dit land is maar liefst goed voor 1/3 van de koffieproductie wereldwijd! De smaak van de koffie is herkenbaar door de tonen van chocolade en geeft haar intensiteit en kracht. De koffie wordt gemelangeerd in verschillende Peeze melanges, zoals de Ottimo, Latte, Scuro, Romanga, Rainforest Donker, Middel en in verscheidene gemalen koffiemelanges.

Indonesië (6,7 miljoen kilo per jaar)
Zo’n 400 jaar geleden stichtten Nederlanders een koffieplantage op op het eiland Java. Door de lage zuurgraad en perfecte body wordt deze kruidige en zoete koffieboon vaak gebruikt voor espresso en cappuccino. Indonesië proef je terug in de Romagna Donker, Mex-Eco Donker, Donker en in al onze gemalen koffiemelanges. Zijn smaak is te beschrijven als vol, kruidig en krachtig. De tonen van kruidnagel verraden dit land in onze koffiemelanges.

Mexico (5 miljoen kilo koffie per jaar)
Via de Antillen bereikte deze koffie in de 18e eeuw Mexico. Toch werd deze koffie  pas 70 jaar later op grote schaal geëxporteerd. Bij Peeze vind je deze complexe en delicate koffie terug in de gemalen Mex-Eco donker. Deze koffie is zeer nauwkeurig gebrand en te herkennen aan zijn zoetheid en unieke aroma. Smaken als citroen en amandelen komen hier samen.

Ethiopië (3,8 miljoen kilo per jaar)
Volgens experts komen de beste koffiebonen ter wereld uit Afrika. Niet zo verwonderlijk dus, dat koffie in Ethiopië zijn oorsprong vond. Ruim 12 miljoen Ethiopiërs verdienen hun brood met koffie. Peeze ondersteunt deze koffieboeren door een eerlijke prijs te bieden en hen te ondersteunen met lokale projecten via de Peeze Foundation.
Ethopië vind je terug in de verse bonen Mex-Eco donker en de gemalen Mex-Eco donker van Peeze. Te herkennen aan de zachte smaak vol aroma en de tonen van zwarte thee.

Guatemala (3,5 miljoen kilo per jaar)
Het land heeft een unieke ligging aan de evenaar en de koffie wordt op grote hoogtes verbouwd. De kwaliteit van de koffiebonen is uitmuntend, omdat de planten groeien in de schaduw en op vulkanische grond. De voortreffelijke smaak dankt deze koffieboon aan een combinatie van al deze factoren. Niet voor niets favoriet onder veel koffieliefhebbers.
Het is een typisch Zuid-Amerikaanse koffie: licht rins, een zeer verfijnd aroma en biedt complexiteit aan de koffie. De invloed van dit land vind je terug in de verse bonen Middel en de gemalen koffie Mocca Excellent.

Het moge duidelijk zijn: geen bakkie is hetzelfde. Achter elke kop zit een land van oorsprong, een verhaal, een cultuur en daarmee ook een beleving. Bij Peeze komen deze landen samen in onze melanges. Zo komt de lekkerste koffie van Nederland tot stand en kun je bewust genieten van elke kop Peeze koffie. Wil je weten welke koffie het beste bij jouw smaak én beleving past? Gebruik dan onderstaande Koffiewijzer.

Peeze Koffiewijzer

Bent u benieuwd geworden naar onze melanges en wilt u deze zelf eens proeven op het werk of thuis?

> Bestel voor thuis  > Neem contact op