Voor de tweede keer dit jaar staat er een week in het teken van de Nationale Fairtrade Week. Een week waarin winkels, overheden, instanties, belangenverenigingen, individuen etc. stil staan bij de noodzaak én de toegevoegde waarde van het kopen van Fairtrade producten.

Belang van Fairtrade producten

De wereldmarktprijs fluctueert nogal en armoede en uitbuiting komen nog steeds voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Vanuit het Fairtrade keurmerk is een standaardprijs gezet om armoede tegen te gaan. Dat betekent dat de boeren in het land van oorsprong een minimum prijs krijgen voor hun producten. Zo hebben zij genoeg inkomen om hun gezin te onderhouden en kunnen zij zichzelf blijven ontwikkelen, zonder afhankelijk te zijn van de wereldmarkt.

Hoe Fair zijn wij Nederlanders?

In 2014 steeg het aantal Nederlandse huishoudens dat Fairtrade producten kocht naar 4.8 miljoen (63%). Dit zijn ruim 500.000 huishoudens meer dan in 2013! Een toename van maar liefst 6%. Dit jaar geven 5 miljoen inwoners de voorkeur aan Fairtrade producten.Hiervan profiteren wereldwijd 1.5 miljoen boeren en arbeiders van de toegenomen verkoop van Fairtrade producten.  Producenten ontvingen vorig jaar ruim 105 miljoen euro aan premie om te investeren in hun boerenbedrijven en in sociale projecten. Deze premie ontvangen zij bovenop de minimumprijs die zij krijgen voor hun producten.

Max Havelaar keurmerk

Wereldwijd  zijn er inmiddels 1149 boerencoöperaties aangesloten bij Fairtrade. In Nederland beheert Stichting Max Havelaar sinds 1988 het Fairtrade keurmerk. Peeze was hier vanaf de start bij en stelt zichzelf ten doel te blijven verduurzamen. Zo zijn alle Mex-Eco koffiemelanges de theelijn Communitea en het merendeel van de cacaoproducten voorzien van het Fairtrade keurmerk. Veel van deze producten zijn daarnaast ook biologisch en de Mex-Eco koffie zelfs klimaatneutraal.

.

Peeze Foundation

Naast het belang van Fairtrade, vindt Peeze het ook belangrijk te investeren in sociale projecten. Zo is  5 jaar geleden de Peeze Foundation opgericht. Via deze stichting ondersteunt Peeze diverse projecten in Nederland en in oorsprongslanden, waaronder bij de Fero Coöperatie in Ethiopië. Hier zijn in de afgelopen jaren verbeterde droogbedden voor de koffie gebouwd, een efficiëntere ontpulpingsmachine aangeschaft en komt er dit jaar een aggregaat voor de stroomvoorziening. Daarnaast wordt er wederom geïnvesteerd in het onderwijs binnen de coöperatie. Kortom, elk kopje Peeze koffie en thee draagt bij aan betere leefomstandigheden voor de lokale koffieboeren en hun gezinnen.

In november zal de jaarlijkse reis van de Peeze Foundation weer plaatsvinden. Een aantal medewerkers van Peeze wordt meegenomen naar de bron van de koffie. Er wordt dagelijks verslag gedaan van de vorderingen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Wil je meer weten? Kijk dan op www.peezefoundation.nl of volg ons via Facebook of Instragram.

Fairtrade collectie

Mex Eco koffie

Fairtrade koffie concept

Fairtrade koffie peeze

Lees meer

Bestel voor thuis