<  Vorig project  |  Volgend project  >

Onze projecten in Ethiopië 

Ethiopië is het oorsprongsland van de koffie, daar is het volgens de verhalen lang geleden begonnen. Dankzij de jarenlange ervaring van dit land met koffie is de kwaliteit erg hoog en haalt Peeze een deel van haar bonen hiervandaan. Door de unieke smaak en geur is koffie uit Ethiopië niet te evenaren. Aan de andere kant loopt de economische ontwikkeling in het land sterk achter. De koffieboeren hebben vaak zelf niet de middelen om de productie op peil te houden en de kwaliteit van de koffie te verbeteren. Daarom heeft de Peeze Foundation samen met de Efico Foundation besloten om in 2012 een project te starten in Ethiopië.

Het project vindt plaats in het bekende koffiegebied Sidamo bij de Fero coöperatie. Dit ligt dichtbij de plaats Yirga Alem. Het project bereikt direct en indirect 20.000 mensen.

De Peeze Foundation heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in de volgende deelprojecten op deze coöperatie;
1. Nieuwe droogbedden op een kleinere washingstation
2. Een nieuwe generator op het belangrijkste washingstation
3. 3-jarig scholenproject voor meerdere scholen: 2015-2018

Huidige projecten 2016-2019:

4. 5- jarig scholenproject met als onderdeel een Coffee Garden

1. Droogbedden 2.0

We hebben oude droogbedden vervangen voor een meer duurzame variant: de 2.0. Deze zijn gedeeltelijk van ijzer en staan op poten van beton. Dat betekent dat de fundering niet meer kan rotten, wat de oude wel steeds deden. Het houten deel kan worden opgetild en droog worden opgeslagen. Zo hoeft er dus niet meer elk seizoen hout gekapt te worden om nieuwe bedden te maken! Ook de andere coöperaties nemen dit idee over, waardoor er minder ontbossing plaatsvindt.

2. Nieuwe generator

Een grote investering is gedaan in een nieuwe generator. De voornaamste reden hiervoor was om de vorig jaar aangeschafte ontpulpingsmachine constant te kunnen laten draaien. Aangezien de stroom met enige regelmaat uitvalt in de Sidama regio, was een dergelijke investering een absolute noodzaak. De nieuwe generator is inmiddels geïnstalleerd en bij Ferro zijn ze reuze blij met de bijdrage van de Peeze Foundation die 2/3 van de investering voor haar rekening heeft genomen.

3. 3-jarig scholenproject

Naast onze ondersteuning van de coöperatie hebben we ook € 6000.- gereserveerd voor ons schoolproject. Met de directeur van één van de scholen hebben we een afstemming gehad over de behoeftes die de mensen op onderwijsgebied hadden. Zo hebben we 1100 boeken, 150 stoelen en verschillende tafels en kasten kunnen aanschaffen. Hiermee hebben we  niet één, maar drie scholen geholpen aan onderwijsmateriaal. De materialen hebben we lokaal gekocht. 

4. 5- jarig scholenproject met als onderdeel een Coffee Garden

Na een gezamenlijke sessie met de leden van de Ferro coöperatie waarin de wensen voor de toekomst werden besproken, werd een structurele optimalisatie van het basisonderwijs op de 4 verschillende scholen als belangrijkste aangeduid. Het doel is: zorgen dat de uitval van kinderen die onderwijs volgen zo beperkt mogelijk blijft. Hierbij is het belangrijk dat:

– Alle kinderen van de koffieplantage toegang hebben tot onderwijs
– Het niveau van het gegeven onderwijs wordt verbeterd
– Ook andere vormen van inkomen worden gegenereerd

Voor het Coffee Garden project is er een echte koffietuin aangelegd vlakbij de school. De jonge koffieplanten zijn inmiddels gepoot en ondanks de geringe neerslag afgelopen periode heeft toch 97% van de planten het gered. Deze Garden dient er voor te zorgen dat de school een lange termijn en duurzame manier van inkomsten kan hebben om zo te investeren in de kwaliteit van onderwijs. Anderzijds wil men de kinderen van de school opleiden in manieren hoe koffie op een kwalitatieve en duurzame manier geteeld kan worden.

 

 

 

 

 

De impact

85%

minder water

4.800

aangesloten koffieboeren

1.600

schoolboeken

150

stoelen

 

EMPOWERMENT THROUGH EDUCATION IN ETHIOPIA.”

Collega’s in Ethiopië

Ethiopië 2012

Ethiopië 2018

Ethiopië 2014