<  Vorig project  |  Volgend project  >

Investeren in een duurzame toekomst in Peru

Los Chilchos ligt in Peru op zo´n 42 km ten oosten van Leymebamba en is alleen te voet of te paard bereikbaar. Om er te komen wordt een bergrug van 3.500 m overgestoken. Zelfs lokale bewoners doen gemiddeld zo’n 10 uur over de tocht! In het Los Chilchos gebied wonen zo’n 100 families langs de rivier. Elektriciteit is er niet, maar wel een kleine school en een medische post. Het Los Chilchos gebied is een één van de laatste plekken ter wereld waar nog een gezonde groep geelstaartwolapen leeft. De lokale bevolking leefde voornamelijk van veeteelt en landbouw, waardoor het leefgebied van deze geelstaartwolapen dreigde uit te sterven. Ook de jaguars en brilberen kregen steeds minder ruimte om te leven. Er moest iets gebeuren. Maar hoe kun je zowel het gebied van de dieren beschermen en tegelijkertijd de lokale  bevolking bestaanszekerheid garanderen?

Koffieteelt brengt de vallei in balans

En zo is er een hele mooie samenwerking tussen het Apenheul Natuurbehoudfonds, de lokale bevolking en Peeze ontstaan. De lokale boeren zijn voorzien van de nodige kennis en expertise, zodat zij de veeteelt konden vervangen door de koffieteelt. Ook is er een koffie verwerkingsinstallatie geplaatst. Dit bood de boeren de mogelijkheid te voorzien in hun eigen levensonderhoud, zonder hun omgeving te schaden. Wij kopen voor een eerlijke prijs hun koffiebonen in en zij beschermen het gebied van de geelstaartwolapen. En zo is de specialty koffie Lazy Monkey ontstaan. Dit project is voor de koffieboeren en de geelstaartwolapen van levensbelang.

De  volgende projecten zijn inmiddels gerealiseerd:

  • Nieuwe generator
  • Uitbreiding benodigde infrastructuur
  • Zinkput gebouwd om het water te zuiveren
  • Verbetering fermentatiebekkens
  • Mobiele droogtunnels voor de koffiebonen

Educatie: kennis brengen en delen

Via educatieve programma´s wordt de inwoners geleerd hoe belangrijk de biodiversiteit is voor Los Chilchos. Ook het belang van water wordt hen uitgelegd en in welke mate dit bijdraagt aan het ecosysteem en hun economie. Dit programma bereikt honderden inwoners. Via het koffieproject zijn steeds meer financiële middelen beschikbaar om voedsel te kopen en te verbouwen.

Nieuwe doelen:

  • Uitbreiding koffieproject
  • Kennisverhoging koffieproductie
  • Verbeteren koffiemanagement

Bekijk het filmpje hiernaast om een goede indruk te krijgen van het gebied.

Aantal feiten

10

uur duurt de overtocht over de bergpas

100

families wonen langs de rivier

1

groep geelstaartwolapen woont in dit gebied

5

projecten gerealiseerd

 

Foto’s uit Peru

Dit koffiegebied is moeilijk bereikbaar, Los Chilchos 2016

Lazy Monkey koffie
Los Chilchos 2016

Transport per ezel
Los Chilchos 2016