<  Vorig project  |  Volgend project  >

Thee met een verhaal

Sri Lanka is één van de grootste theelanden ter wereld. Het klimaat en het landschap zijn ideaal voor het verbouwen van de theeplant. Ongeveer 4% van het landoppervlak van Sri Lanka is bedekt met theeplantages, welke goed zijn voor 19% van de thee wereldexport. Thee is hiermee één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Sri Lankezen.

Wist u dat?

Er vroeger voornamelijk koffie werd verbouwd in Sri Lanka.  Tot er een koffieplant ziekte uitbrak en deze het grootste deel van de koffieplanten verwoestte in het land. Daarna werd thee op steeds grotere schaal verbouwd en groeide Colombo uit tot de grootste theeveiling ter wereld.

 

Verbinding in de theeketen

Net zoals bij onze koffie, wilden we transparantie in de theeketen en precies weten waar onze thee vandaan komt. Ook wilden we (meer) verbinding met het land van oorsprong. We waren al bekend met Sri Lanka als theeland en na onze verkenningsreis in 2013 besloten we om hier onze thee vandaan te halen.

Communitea

Communitea is een nieuwe theelijn die op verschillende manieren een verbinding legt tussen de theedrinker en de mensen in oorsprong. Bij elke theesmaak zit namelijk een persoonlijk briefje van een plukster, cupper, verpakker of kwaliteitscontroleur en op elke verpakking staat een symbool die mede is vormgegeven door de lokale medewerkers van de theeplantage. Het resultaat is uniek, kleurrijk en authentiek. Door het drinken van deze thee draag je vervolgens ook meteen bij aan de Peeze Foundation.

Het theeproject: een Communitea Centre

Op het Abbotsleigh Estate in het district Nuwara Eliya is voor 603 gezinnen uit het theegebied (ruim 2759 personen) een nieuw Communitea Centre gebouwd in 2018. Het project is gerealiseerd door lokale aannemers en bewoners en geplaatst op een centrale plek op de plantage met uitzicht op de theefabriek.

Gebouw voor bijeenkomsten en onderwijs

Het is een mooi pand waar de lokale bevolking kan samenkomen en activiteiten kan ondernemen. Deze lopen uiteen van sport, spel en leertrajecten tot bruiloften, het vieren van nationale feestdagen en andere diverse bijeenkomsten zoals huldigen van jubilarissen, maar ook rouwplechtigheden. Een ‘huis’ waar de gehele gemeenschap gebruik van kan maken en de bevolking nog nader tot elkaar brengt. Het gebouw biedt ruimte voor 300 personen, bevat een sanitaire voorziening, een keuken en een klein podium.
Er is ook een grote behoefte aan leerkrachten om de kinderen van de plantage te onderwijzen. Hierin worden kleine stappen gezet; in het nieuwe Communitea Centre zal voortaan elke week een halve dag een leerkracht aanwezig zijn.

Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Peeze Foundation, de Fair-grounds foundation van onze partner ‘Axxent Masters in Tea’ en met Watawala Plantations, eigenaar van de plantage.
Communitea centre sri lanka

Aantal feiten

653

plantage gezinnen

Gebouwd

door lokale aannemers

2788

personen uit het gebied

3

partners die samenwerken

 

Foto’s uit Sri Lanka

Een bezoek aan het kinderdagverblijf op de theeplantage, Sri Lanka 2016

Warm ontvangst op een kinderdagverblijf, Sri Lanka 2016

Ook zelf theeplukken op Norwood Estate, Sri Lanka 2016

Groene thee wordt verpakt,
Sri Lanka 2016

Workshop theeconcept, Sri Lanka 2013

Opening Communitea centre, Sri Lanka 2018

“Tijdens een eerste reis in 2013 is onze verbinding met Sri Lanka echt tot stand gekomen. Mede door deze reis is ervoor gekozen onze communitea thee hier vandaan te halen. Daarnaast is er destijds geïnventariseerd hoe de Peeze Foundation de theeplantages verder kan ondersteunen. Toen bleek dat er behoefte was aan een community centre, is besloten om hier een Peeze foundation project te starten om de Sri Lankaanse bevolking verder te ondersteunen.”

Foto theereis 2016
Timmo Terpstra