Opgericht
in 1879

Koffiebranderij Peeze is opgericht in 1879 door de gebroeders Gerrit en Willem in Hengelo. De broers hadden samen een paardenwisselplaats, winkel en herberg. Zij hadden destijds al veel moderne ideeën en innoveren is sindsdien altijd een belangrijk onderdeel binnen Peeze gebleven. Toen we in Arnhem gingen vestigen hadden we al een van de meest moderne en duurzame branderijen van Europa. Door slimme technieken wordt veel energie en water bespaard en is de productie geheel klimaatneutraal.

 

Aandeel in de nieuwe economie bij koffiebranderij

Het begin
van duurzaam
ondernemen

Het begin van duurzaam ondernemen ontstond tijdens de koffiecrisis in de jaren 90. Er was toen meer koffie dan werd geconsumeerd, de prijzen daalden flink en de koffieboeren kregen steeds minder geld. Zij waren dus niet meer zo gemotiveerd om de allerbeste kwaliteit te leveren en dat drukte de prijzen. Zo ontstond een neerwaartse spiraal. Peeze wilde daaraan niet meedoen en koos ervoor om te gaan werken met het Fairtrade en Biologische keurmerk. Een vaste minimum prijs voor kleinschalige koffieboeren wordt hiermee verzekerd alsook milieuvriendelijk omgaan met de omgeving.

Leuke
weetjes

  • In de jaren 50 ontstond de eerste Nederlandse espressobar: Gomperts en Steinmetz in Amsterdam. Peeze mocht daar de koffie gaan leveren. Daarvoor stuurde pa Peeze zijn zoon naar Italië om de kunst van het espressobranden te bestuderen.
  • Peeze initieerde in 2002 de eerste Nationale Barista Kampioenschappen. Een kampioenschap voor wie de mooiste koffie maakt.
  • Het anders willen doen heeft altijd al in onze organisatie gezeten, waarbij we niet kiezen voor de gemakkelijkste weg.