Groen, groener, groenst: Significant Groep

Op weg naar een eerlijke en toekomstbestendige koffieketen, dat doen we samen! Alle partijen uit de keten dragen hieraan bij. Zo ook Significant Groep, onderzoeks- en adviesorganisatie die zich richt onder andere op maatschappelijke vraagstukken binnen zorg, justitie, veiligheid en het sociaal domein. Niet alleen op het gebied van koffie maken ze bij Significant Groep dus bewuste keuzes… 

Hoe zijn jullie bezig met duurzaamheid?

“In de afgelopen twee jaar is duurzaamheid steeds belangrijker geworden binnen ons bedrijf. Dat is niet opgelegd door de klant of opgelegd vanuit de directie, maar geïnitieerd vanuit de medewerkers en aangemoedigd door de directie. Toen medio 2018 is besloten de vier ventures van Significant (Public, APE, Synergy en Insights) onder één dak te brengen, van Den Haag en Barneveld naar Utrecht, was dat een mooie gelegenheid om alle gerelateerde bedrijfsfaciliteiten te herzien. Zo voldoet het nieuwe pand aan alle duurzaamheidseisen en beschikt het over een energielabel A en een BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat. Het is vormgegeven met demonteerbaar/herbruikbaar materiaal en zelfs in een groene kleur. Daarnaast komen er letterlijk nog meer planten in het pand en we kijken als inkoopbureau uiteraard ook kritisch naar onze eigen inkoop. Zo ook naar de koffie.”

“Op kantoor zijn twee dingen belangrijk: werken én koffie.”

“Omdat we gespecialiseerd zijn in inkoop hebben we ook het koffie inkoopproces zorgvuldig en stapsgewijs aangepakt. Van het maken van een behoefte- en markt analyse, naar een selectie van mogelijke koffiepartners en de uiteindelijke beslissing aan de hand van een proeverij. Met als resultaat de keuze voor Peeze vanwege hun duurzaamheids-DNA. Duurzaamheid is voor Peeze duidelijk niet iets wat erbij gedaan wordt, maar het is verwezen in de missie van het bedrijf en dat zie je overal in terug. Van bonenproductie tot aan het verpakkingsmateriaal. En ook niet te vergeten: de smaak van de koffie viel bij de meeste medewerkers in de smaak en de koffiemachine voldeed aan de opgestelde behoefte waarbij zelfs praktische zaken als de wijze van schoonmaken is meegewogen.”

Wat zouden jullie beter kunnen doen?

“Er zijn op allerlei vlakken nog van allerlei dingen te verbeteren. Neem bijvoorbeeld de mobiliteitsregeling: als consultancy-organisatie reizen we veel. Gelukkig rijden er al best een aantal collega’s elektrisch en komt dankzij de verhuizing een veel groter deel met het openbaar vervoer (waaronder zelfs met de ov-fiets). Dat willen we nog meer stimuleren! In de ondersteunende functies willen we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt oprecht een kans geven en daarnaast kijken we zelfs kritisch naar onze pensioenverzekeraar: waar wordt het geld in belegd? Natuurlijk nemen we ook afvalscheiding kritisch onder de loep. Leuk weetje: ons koffieresidu wordt op dit moment gebruikt om paddenstoelen mee te kweken.

hemels patisserie peeze koffie duurzaamheid inspiratieWelk cijfer geven jullie jezelf voor duurzaamheid? En waarom?

“Voor de aandacht die er naar toe gaat een 9! Voor de stappen die gezet zijn een 8, maar als we een kritische blik geven een 7,5. Het kan namelijk altijd beter. Er zullen zeker onderwerpen zijn waarvoor we een blinde vlek hebben. Bijvoorbeeld dingen waarvan we geen weet hebben dat ze beter kunnen. Daar zijn we wel actief naar aan het zoeken, dus dat belooft wat!”