Groen, groener, groenst: Hemels Patisserie

Op weg naar een eerlijke en toekomstbestendige koffieketen, dat doen we samen! Alle partijen uit de keten dragen hier aan bij. Zo ook Hemels, een patisserie en espressobar voor ontbijt en lunch. Kirsten Beltman – van Gunst, eigenaresse van Hemels, begon vanuit huis met het bakken van bruidstaarten. Voor ze het wist verzorgde ze de taarten en patisserie voor 17 zaken in Arnhem. In 2014 was het tijd voor een groter pand en zo belandde ze in de Kerkstraat in Arnhem. Volledig volgens haar visie, die ze deelde met ons…

Taarten Hemels PeezeHoe zijn jullie bezig met duurzaamheid?

“Bij Hemels proberen we zoveel mogelijk te werken met lokale en/of biologische ingrediënten. Ook laten wij ons leiden door wat de seizoenen ons aan lekkers te bieden hebben. Soms is het een dilemma: gaan we voor lokaal of biologisch? Ook op alles hierom heen proberen we te letten. Bijvoorbeeld met verpakkingen, we gebruiken zo min mogelijk plastic tasjes en gaan voor bamboe materialen. Daarnaast hebben we ook een lekkere oplossing gevonden voor alle koekresten: die verwerken we weer in een nieuwe koek, genaamd Molensteentje.”

Koffie kopjes Hemels PeezeKoffie top 100

“Omdat ik graag werk met lokale leveranciers was de keuze voor Peeze snel gemaakt. De manier van maatschappelijk ondernemen, het bezig zijn met duurzaamheid en het biologische aspect spraken mij meteen aan. In 2017 leek het Peeze wel een goed idee om Hemels op te geven voor de Koffie top 100 van Nederland. Oeps. No pressure. Maar toen kwam het verlossende mailtje: Hemels stond op plek 32, wat een beloning op ons harde werken!”

Wat zouden jullie beter kunnen doen?Hemels Peeze

“Het kan altijd beter. Zoals onze afvalscheiding, daar nemen we nu stappen in. Een moestuin haalt bijvoorbeeld onze koffiedik op en gebruikt deze om te bemesten. Ook het to-go verhaal is ingewikkeld. Ik probeer klanten te stimuleren om hun eigen doosjes mee te nemen, maar dit heb je niet altijd in de hand. Daarnaast ontdooien we onze koelingen vier keer per jaar, zodat ze minder energie verbruiken, maar dit blijven stroomvreters. Bestellingen binnen Arnhem doen we zo veel mogelijk met de benenwagen. Voor buiten Arnhem moeten we nog een oplossing verzinnen.”

Welk cijfer geven jullie jezelf voor duurzaamheid?

“Een 7+. Ondanks dat we stappen nemen, is er nog een lange weg te gaan. Dat doen we samen met andere kleine ondernemers in de omgeving, die net als wij met passie werken aan hun droom. Elkaar iets gunnen en kennis en ervaringen delen met elkaar, daarmee komen we vooruit.“