Thee is de nummer drie van de meest gedronken dranken in ons land. Koffie staat nog steeds op 1 en water op 2. Er zijn honderden smaken, tientallen merken en varianten thee, maar hoe herken je nu een goede thee?  Van theedrinker naar theekenner en de ultieme theebeleving!

Wist je dat alle thee eigenlijk hetzelfde is?

groene theeplant

Alle thee is  afkomstig van dezelfde soort plant: Camellia Sinensis. En toch is de ene thee de andere niet. Het verschil in kwaliteit en smaak wordt bepaald door het land waar de thee groeit. En ook de manier waarop de thee verwerkt en verpakt wordt is bepalend. Ditzelfde verschil proef je bijvoorbeeld ook terug in verschillende soorten en merken koffie.

 

Hoe je een goede thee herkent?

Dit hangt van veel dingen af, de belangrijkste zijn:

  1. De plantage
  2. De puurheid van het product
  3. De opslagduur
  4. Het verwerkingsproces en zetmethode
  5. Keurmerken en labels.

1. De plantage
Net als bij koffie bepaalt de plantage de kwaliteit van de thee. Factoren als: de mate van zonlicht, de vruchtbaarheid van de bodem en bijvoorbeeld de kennis en expertise van de mensen op de theeplantage in landen van oorsprong, zijn allemaal van invloed op de kwaliteit van de thee.

2. Puurheid van de thee
Aan veel soorten thee worden kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Dit maakt thee minder puur en gezond. Een goede kwaliteit thee bevat hooguit natuurlijke aroma’s, stukjes gedroogd fruit of kruiden. Losse thee is het meest puur. Tijdens het zeven van de thee krijg je drie verschillende groottes in thee. Hele fijne thee (theedust), grofgesneden blaadjes (leaf thee) en de losse thee. Dit zijn de grootste en vaak mooiste blaadjes van de oogst.

3. Opslagduur
Hoe sneller de thee na de pluk wordt verwerkt en verpakt, hoe verser deze blijft. Ook dit bevordert de kwaliteit van de thee.

4. Verwerkingsproces en zetmethode
Groene, zwarte en witte thee kennen alle drie een ander verwerkingsproces en ook hun zetmethode is anders.  Al heb je een thee van de mooiste kwaliteit, als je niet weet hoe je haar zet, verpest je het alsnog. Groene en witte thee zet je met water van maximaal 85 graden. Een zwarte of kruidenthee zet je met water van 100 graden.

5. Keurmerken en labels
De afgelopen jaren is de verkoop van duurzame thee gestegen met ruim 18%. Het moet niet alleen goed smaken, het moet ook goed voelen! Door te kiezen voor thee met een Fairtrade keurmerk en BIO-label, weet je zeker dat je te maken hebt met een duurzame thee en dat de theeplukkers een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product.

biologisch gecertificeerd                                       fairtrade

Hoe je de beleving van elke kop thee vergroot?

Door te kiezen voor eerlijke, duurzame thee zonder kunstmatig toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen.  Thee met een verhaal, de manier waarop je haar zet en drinkt doen hier nog eens een flinke schep bovenop. Niet voor niets zie je steeds vaker de mooiste theeconcepten in de horeca, op het werk en thuis.

 

Ontdek, beleef en geniet

Nu je weet hoe je een goede thee kunt herkennen, is het tijd om te proeven. Veel proeven! Met Communitea thee haal je een mooie kwaliteit thee in huis en door de keurmerken en labels weet je zeker dat je te maken hebt met een duurzame, fairtrade thee. Bestellen kan via onderstaande button.

> Bestel voor thuis 

Wil je Communitea zakelijk inzetten? Dat kan! Vraag dan een proefsessie aan en dan komen we persoonlijk bij je langs om je kennis te laten maken met onze thee en theeconcepten.

> proefsessie thee

Lees ook:

Dalla Corte halfautomaat espressomachine

 

5 theetrends voor de horeca