Hoe maak je de beste cappuccino op het werk?

Waar de cappuccino vroeger een luxe was in een restaurant, is deze tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse koffieritueel. Zo ook op het werk. De kwaliteit van koffie stijgt al jaren. Zowel thuis, in de horeca als op het werk. Kan de cappuccino op jouw werk ook wel een upgrade gebruiken? Lees dan verder!

Koffie op de werkvloer

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat goede koffie op het werk de productiviteit van de werknemers verhoogt. Het is een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde en zeker iets om als werkgever aandacht aan te besteden.

Goede koffie op kantoor zit ‘m niet alleen in het apparaat en de juiste koffiebonen, maar ook in het aanbod koffievariaties en het type melk dat wordt gebruikt. Helaas gebeurt het vaak dat de cappuccino niet smaakt zoals het hoort. Slap melkschuim of een verkeerde melk/koffie-verhouding. Zonde! 

Met goede koffie denk je niet alleen aan je werknemers, kan het ook een visitekaartje zijn voor het bezoek. Een mooie cappuccino geserveerd in stijlvol servies geeft aan dat je waarde hecht aan kwaliteit en gastvrijheid en denkt aan de details.

De perfecte cappuccino

Maar hoe bereik je nu die horeca-waardige cappuccino?  Deze elementen vormen de winnende combinatie:

Kies de juiste espressobonen

De smaak van de koffiebonen kan de cappuccino maken of breken. Bij een cappuccino overstemmen de vetten van de melk vaak de aroma’s van de koffie. Je hebt daarom een krachtige espresso nodig die goed overeind blijft in combinatie met de melk. Is de espresso niet sterk genoeg, dan zal de cappuccino voornamelijk naar melk smaken.

Voorbeelden van krachtige koffiebonen zijn de Peeze blends Ottimo en Latte. Deze bonen zorgen ervoor dat je de koffie goed proeft. Oók in een cappuccino of latte macchiato.

Kies de juiste melk

Wanneer je de juiste koffiebonen hebt geselecteerd, is het belangrijk dat je deze combineert met de juiste melk. Wij adviseren verse volle melk boven houdbare melk vanwege een betere smaak. Daarnaast zorgen de vetten in volle melk voor een romige structuur. Zorg hierbij wel dat de melk altijd gekoeld staat.

Biedt jouw machine geen mogelijkheden voor het werken met verse melk en is een losse melkopschuimer geen optie? Dan is de melktopping nog een alternatief. Veel apparatuur heeft hier een apart canister voor beschikbaar, zodat je alsnog een cappuccino kunt bereiden.

Zorg voor de juiste verhouding tussen espresso, melk en melkschuim

Nu je gekozen hebt voor kwalitatieve bonen en de juiste melk, is het de kunst om een perfecte cappuccino te zetten. De juiste verhouding is ⅓ voor zowel de espresso, melk, als het melkschuim.

Als je teveel melkschuim toevoegt, proef je eerst alleen schuim. Vervolgens schuift de espresso en de melk onder het overgebleven schuim door en proef je alleen espresso en melk. Tot slot houd je weer een bodem met melkschuim over. Dit is niet zoals het hoort. Zorg daarom dat de verhouding goed wordt afgesteld en controleer dit regelmatig.

Zorg voor een correcte reiniging van de machine

Als je met verse melk werkt is reiniging essentieel. Niet alleen vanwege de hygiëne, maar ook de smaak lijdt onder een vervuilde machine. Het is dus belangrijk om de machine geregeld te reinigen en ontkalken. Bij veel machines gaat dit tegenwoordig met een druk op de knop en kost dit niet veel tijd.

Kies de juiste koffiemachine

Tot slot moet je de koffiemachine kiezen die past bij jouw wensen. Er zit veel verschil in de kwaliteit van het melkschuim. Speelt cappuccino een belangrijke rol bij jou op het werk? Zorg dan dat je de kwaliteit test voordat je de apparatuur uitkiest. Daarnaast is het slim om te kiezen voor een machine met twee bonenreservoirs: voor gewone koffie en voor espresso. Op deze manier kun je de beste koffie voor ieder doel selecteren.

 

De perfecte cappuccino bij jou op het werk?

Bij Peeze adviseren we je graag over de beste machine en ingrediënten voor jouw situatie. Wij verzorgen verschillende demonstraties waarbij we je de eigenschappen van de machines laten zien. Bij ons kun je komen testen en proeven hoe een goed cappuccino op het werk kan smaken.

Graag zetten we vast drie smaakvolle combinaties voor je op een rij:

1. Beste keuze in smaak

Machine: WMF 1500S+ (20-80 mdw)
Koffie: Peeze Ottimo koffiebonen (Rainforest Alliance certified en bekroond tot beste koffie van Nederland in 2017)
Melk: Campina verse volle melk


2. Beste keuze in duurzaamheid

Machine: WMF 1500S+ (20-80 mdw)
Koffie: Mex-Eco extra donker (Biologisch, Fairtade en klimaatneutraal)
Melk: Arla biologische verse volle melk


3. Beste keuze i.c.m. melktopping

Machine: Animo Optibean (20-50 mdw)
Koffie: Rainforest extra donker (Rainforest Alliance certified)
Melk: Melktopping


 

Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wil je een koffiemachine huren? Dan heeft Peeze het MKB koffieconcept. Voor een vast bedrag per maand drink je de lekkerste cappuccino op het werk en verras je jouw collega’s!

 

Download de Machinekeuzehulp