Hoe wijn het voorbeeld werd voor koffie

Inmiddels zo’n 10 jaar geleden startten de eerste wijnbars in Nederland. Zij brachten een nieuwe trend teweeg: het aanbieden van specifieke wijnsoorten in plaats van reguliere rode en droge/zoete witte wijn. Vandaag de dag prijken op praktisch elke wijnkaart de bekende wijnsoorten zoals Chardonnay, Merlot en Sauvignon Blanc uit verschillende landen en geven sommige zaken zelfs wijnadvies afgestemd op uw smaak. Wijn heeft dus een flinke vlucht gemaakt en diezelfde vlucht zien we nu bij koffie.

Na wijn volgt nu ook koffie
In de afgelopen 5 jaar is deze trend ook duidelijk zichtbaar bij koplopende espressobarren. Hierbij krijgt u niet alleen de keuze welke origin u wilt proeven, maar zelfs welke variëteit, zetmethode en branding. Deze ontwikkeling zien we inmiddels langzaam doorsijpelen naar de (betere) horeca. Het biedt ondernemers de kans om zich ook met koffie te onderscheiden van het gros én in te spelen op een steeds kritischer wordende consument.

Van koffiebranderij naar kennis- en trainingspartner
Janneke Neutelings, Productmanager bij Peeze, beaamt deze koffierevolutie. “Bij Peeze merken we heel duidelijk dat klanten steeds selectiever worden bij hun keuze voor koffie, apparatuur en bereiding. Zo is de vraag naar onze single origin koffie en koffietrainingen via onze Peeze Academie flink toegenomen. Ook onze bedrijfsvoering hebben wij hier in de afgelopen jaren op aangepast. Zo is onze manier van sourcen en branden veranderd en is de ondersteuning in kennis en kunde richting onze klanten flink uitgebreid. Een mooi voorbeeld hiervan is de Peeze Masterclass, een uitgebreid trainingstraject dat wordt afgesloten met twee officiële baristacertificaten. De eerste editie van deze training was binnen no-time volgeboekt. Het is goed om te zien dat de koffiesector in beweging is. De introductie van ons nieuwe Best Collect concept sluit hier naadloos op aan.”

“de vraag naar single origin koffie en koffietrainingen is de laatste jaren flink toegenomen”
Janneke Neutelings, Koffiebranderij Peeze

Benieuwd naar de meerwaarde van single origin koffie voor uw zaak? Ontdek de 5 redenen waarom u als ondernemer met single origin aan de slag moet.