Directeuren van grote Nederlandse bedrijven planten op 26 november 2014 hun eigen boom in de symbolische Leiderschapslaan in het Bentwoud, nabij Zoetermeer. Initiatiefnemer is Treesforall, een Nederlandse Stichting die zich inzet voor de toekomst van deze wereld. Wubbo Ockels en Al Gore krijgen hun eigen boom in de Leiderschapslaan. Daarnaast zijn andere duurzame leiders uit het bedrijfsleven uitgenodigd om een boom te planten, waaronder Peeze.

Ketenduurzaamheid
Duurzaamheid is een containerbegrip. Tijdens het evenement zullen duurzame leiders met elkaar in gesprek gaan over ondernemen anno 2014. Peeze zet daarbij in op ketenduurzaamheid. Niet alleen onze eigen productie is 100% klimaatneutraal, de onderneming als geheel is dat ook. Ketenduurzaamheid betekent daarnaast dat we onze klanten helpen om ook klimaatneutraal te worden. Daarvoor ontwikkelden we twee programma’s.

1. Klimaatneutrale koffie
Bij klimaatneutrale koffie zijn de klimaateffecten in de koffieketen tot nul teruggebracht via reductie en compensatie van de uitstoot van CO2. Compensatie gebeurt bij de bron: op de plantages in Ethiopië. Peeze is partner in het Fairtrade Carbon Partnership, opgezet door Stichting Max Havelaar (Fairtrade) en ICCO. Al onze Mex Eco koffiemelanges zijn naast biologisch en fairtrade dus ook klimaatneutraal. Klanten die klimaatneutrale koffie van Peeze afnemen reduceren en compenseren hun CO2 koffievoetprint jaarlijks met 54%. Hiermee is de koffieketen tot en met de distributie klimaatneutraal.
Onze ambitie is om de hele keten 100% klimaatneutraal te maken (van boon tot en met consumptie). Voor de laatste fase, de consumptiefase bieden we klanten een speciaal partnerprogramma aan: 100% klimaatneutraal’.

2. Projecten in oorspronglanden
Van elk kopje Peeze koffie komt een deel van de opbrengst ten goede aan de Peeze Foundation. Vanuit de Foundation zetten we projecten op in oorspronglanden. De projecten richten zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, verminderen van waterverbruik (tot wel 85%), educatie en efficiëntere koffieprocessen. We laten tijdens onze koffiereizen zien wat de voortgang is van de projecten. Klanten van Peeze kiezen naast duurzame koffie dus ook voor verbinding met oorsprong.

Handen in de koffiebonen

Medewerkers en relaties van Peeze doen inspiratie op in Ethiopië.

Vorige week zijn vier medewerkers en een aantal relaties van Peeze op koffiereis geweest naar Ethiopië. Het doel van de reizen is om lokale behoeften te vertalen naar concrete projecten waarin de Peeze Foundation een rol in kan spelen.

Deelnemende bedrijven aan de De Leiderschapslaan
Bedrijven die een boom zullen planten in De leiderschapslaan zijn: ANVR, Arla Foods BV*, ASN Bank*, DSM, De Groene Zaak*, Ecoland.tv*, Evangelische Omroep, Future Fuel, Hollandia Infra BV, MVO Nederland*, NIOO-KNAW, Peeze Koffie, Raedthuijs Groep, Riksja Travel, Wakawaka

* klant/partner van Peeze