Het is tijd
voor andere
koffie

Het is tijd voor andere koffie. Want, als we ook in de toekomst nog willen genieten van koffie, dan vraagt dit nu om andere keuzes. En aangezien goed voorbeeld doet volgen introduceren wij Bean Impact. Ofwel, koffie met een positieve impact. Eerlijk, klimaatpostitief, (rest)afvalvrij en geweldig van smaak. Toekomstbestendige koffie zoals koffie hoort te zijn.

Ontdek wat
Bean Impact
bijzonder maakt

  • Verbouwd door Yanesha indianen
  • Direct Trade met een eerlijke prijs
  • Op naar de échte prijs van koffie
  • Klimaatpositief in de hele keten
  • Restafvalvrij verpakt
  • En geweldig van smaak!

Bestel voor thuis Bestel voor zakelijk

Sand

Jouw impact
per kilo koffie

89%
Hogere prijs voor de koffieboer
6,6KG
CO2-besparing
40G
Restafval-besparing

Verbouwd door
Yanesha Indianen

Deze biologische en Fairtrade gecertificeerde single origin koffie is afkomstig uit het dal Quillazu in centraal Peru. Hier leven zo’n 20.000 indianen, verdeeld over 7 gemeenschappen. Om te voorzien in hun levensbehoefte verbouwen zij onder andere Arabica koffie. En naar traditie gebeurt dit volledig in harmonie met de natuur, met een prachtige koffiekwaliteit als eindresultaat.

Sand Teal Leaf

Direct trade, met
een eerlijke prijs

Peeze heeft veelvuldig contact met de coöperatie, zodat we de koop van elke oogst snel kunnen sluiten. Zo zijn de boeren verzekerd van hun inkomsten en Peeze van de juiste volumes en kwaliteit. Win-Win!
De prijs die wij aan de boeren/coöperatie betalen is uit een aantal elementen opgebouwd:

  • De Fairtrade minimumprijs waarmee de boeren hun kosten voor duurzame landbouw altijd kunnen afdekken
  • De Fairtrade premie die de coöperatie democratisch kan besteden
  • De Organic premie als stimulans voor biologische landbouw
  • De Peeze Impact premie als projectbudget voor ketenverduurzaming

De coöperatie krijgt het geld gegarandeerd binnen 48u betaald nadat de koffie op het schip is geladen.

Is dat niet meer dan normaal?

Ja vinden wij, maar helaas wordt de meeste koffie op de markt anoniem verhandeld tegen prijzen ver onder de gemiddelde kostprijs van $1,40 per pound. De boer moet hierbij soms tot wel 365 dagen op zijn geld wachten.

Op weg naar
de échte prijs
van koffie

Om maar met de deur in huis te vallen, koffie is eigenlijk te goedkoop. Veel van de koffieboeren ontvangen vaak niet eens de kostprijs voor productie. Dit komt doordat de inkoopprijs van koffie wordt bepaald op de beurs in New York. Hiermee ligt het lot van de koffieboeren in de handen van ‘s werelds grootste koffiemerken, handelaren en beleggers. Laat staan dat de verborgen kosten zoals waterverbruik, bodemgebruik en CO2-uitstoot worden gedekt. Kortom, we moeten naar de échte prijs van koffie, ofwel True Cost Accounting.

Als lid van het Future Proof Coffee Collective onderzoekt Peeze de werkelijke kosten in de koffieketen bij Cepro Yanesha. Hierbij richten we ons op een leefbaar inkomen voor de boeren en de verborgen impact op het gebied van CO2, bodem, waterverbruik, en biodiversiteit. Deze data vormt het vertrekpunt voor verdere verduurzaming in de keten. Het helpt ons samen met de coöperatie projecten te prioriteren en impact te meten. Zo werken we gezamenlijk aan structurele ketenverduurzaming.

 

Klimaatpositief
van plantage
tot consumptie

De toekomst van de koffiesector staat flink onder druk door klimaatverandering. Door oplopende temperaturen wordt het groeigebied van Arabica koffie steeds kleiner. En onvoorspelbare weersomstandigheden maken oogsten steeds onbetrouwbaarder, waarschuwt ook meteoroloog en klimaatexpert Reinier van den Berg. Kortom, het is tijd voor een koffie met een positieve CO2-footprint.

Bean Impact is koffie waarbij we de CO2-uitstoot van plantage tot en met consumptie reduceren. De uitstoot die we niet kunnen voorkomen of verminderen, compenseren we via Fairtrade Carbon Credits op de OCFCU koffiecoöperatie in Ethiopië. Hiermee compenseren we in de bakermat van koffie en ondersteunen we tegelijkertijd de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering.

Bijzonder is dat we 1,5x meer compenseren dan dat er in de keten uitgestoten wordt, waarmee we de negatieve klimaatimpact ombuigen naar positieve klimaatimpact. Zo draagt elk kopje Bean Impact bij aan een beter klimaat en ‘besparen’ we 6,6kg CO2-uitstoot per kilo koffie.

Restafvalvrij
verpakt

Deze bijzonder duurzame koffiebonen zijn verpakt in aluminiumvrije zakken die na gebruik bij het plasticafval kunnen. Ondertussen doen we actief onderzoek naar mogelijkheden om onze verpakkingen verder te verduurzamen.

 

Koffie met eengeweldige smaak

Voor deze bijzondere koffie gebruiken we alleen de beste Arabica koffiebonen die de coöperatie verbouwt. Deze bonen hebben een SCA cuppingscore van 84, waarmee ze worden gezien als Specialty Coffee.

De koffie kenmerkt zich door zijn medium zoete en intense smaak met een volle en ronde body. Hij bevat tonen van grapefruit, laurier, amandel en melkchocolade en sluit af met een prettige, lange nasmaak.

Jij perfecte koffie, de boeren een beter bestaan

Kies ook jij voor Bean Impact? Dan geniet je van premium kwaliteit koffie én draag je gelijk jouw steentje bij aan een betere (koffie)wereld. Thumbs up!

Bestel voor thuis Bestel zakelijk