4 harde feiten waar koffieboeren mee te maken hebben…

Gebaseerd op de informatie van Fairtrade Nederland

Ondanks dat het Coronavirus de hele wereld in haar greep heeft, blijven we thuis koffie drinken. Daardoor zou je misschien denken dat er met de koffiesector niet veel aan de hand is. Schijn bedriegt. Ook de koffieboeren staan onder grote druk door de uitbraak van COVID-19…

1. Strenge maatregelen zorgen voor logistieke problemen

De wereldwijde handel is ingestort en dat merken met name koffieboeren die net geoogst hebben, zoals in Midden-Amerika. Zij willen hun koffie vervoeren naar de rest van de wereld, maar de gevolgen van het Coronavirus zitten hen in de weg. Er zijn veel minder mensen aanwezig en de mensen die aanwezig zijn moeten afstand van elkaar houden. Hierdoor ontstaan er problemen bij het laden en lossen. Als gevolg zijn containers niet altijd voorradig en kan koffie niet tijdig vervoerd worden. Al met al loopt de koffie export hierdoor veel vertraging op.

Het plukken van de rijpe koffiebessen gebeurt met de hand

2. Een tekort aan arbeiders

Een ander probleem speelt op bij koffieboeren die op het punt staan om te oogsten. Wanneer de koffieboon rijp is, is het wenselijk deze zo snel mogelijk te plukken. Daardoor is het plukken van koffie seizoensgebonden en erg arbeidsintensief. Vanwege een verbod op binnenlands reizen is er een zwaar gebrek aan koffieplukkers om de rijpe koffiebonen op het gewenste moment te oogsten.

3. Prijzen staan onder druk

De prijs van koffie is afhankelijk van aandelenhandel. Aangezien de handel is ingestort, werkt dit ook door op de prijs die boeren uitbetaald krijgen. Voor arabicakoffie is de prijs nu $0.98, terwijl dit volgens Fairtrade Nederland minimaal $1.40 zou moeten bedragen om alleen al de kostprijs te kunnen dekken. Helaas zijn de prijzen al jaren laag en hebben boeren geen reserves opgebouwd om dit te compenseren.

4. Dalende vraag naar Fairtrade koffie

Jute zakken koffiebonenOm de prijsschommelingen en onzekerheid bij de koffieboeren weg te nemen biedt Fairtrade koffie boeren een vaste minimumprijs. Daarnaast helpen Fairtrade organisaties boeren om duurzaam te werk te gaan. Met name bedrijven en horecazaken maakten de afgelopen jaren een omschakeling naar Fairtrade koffie. Maar nu werknemers thuis werken en de horeca grotendeels stil ligt, is de afzet van Fairtrade koffie flink gedaald. Helaas is het thuis toch nog niet zo vanzelfsprekend om voor Fairtrade te kiezen.

Wat kun je doen?

Het is heel simpel: kies voor Fairtrade koffie. Zo kunnen koffieboeren blijven bestaan en kun jij ook over 10 jaar nog koffie drinken. Onlangs zijn wij begonnen met onze voordeelpagina, waar je een aantal van onze (Fairtrade) koffies voor thuis met een leuke prijs kunt vinden.