Brander: Peeze | Machine: La Marzocco | Melk: Zaanse Hoeve 

Twee opeenvolgende jaren claimde Drikus Semmelink de vierde plaats in de Koffie Top 100. De uitbater van Semmelink Koffie en Thee in Lochem werd met name geprezen vanwege zijn klassiek geschonken cappuccino: de beste van het land.

Tijd voor 7 Koffie Top 100-vragen!

  1.  Hoe belangrijk is die prestatie?

“We zijn er stiekem best trots op. Zo’n hoge notering in de Koffie Top 100 is een waardering, een bevestiging van het feit dat we goed bezig zijn. Iedere ondernemer wil een goed product leveren, maar pas als het getest wordt, weet je waar je staat.”

  1. Je cappuccino was zelfs de allerbeste.

“Ook daar zijn we heel blij mee. We schenken een ‘old school’ cappuccino, met een mooi bruin randje aan de rand van het kopje. Aan trends als latte art doen we niet mee. Hartstikke leuk en aardig hoor, daar niet van, maar we zijn liever bezig met de kwaliteit van de koffie zelf.”

 foto van misset 2014 perfecte cap     

3.  Heb je veel reacties gehad?

“Héél veel. We maken er ook gebruik van. Met een groot spandoek voor de zaak bijvoorbeeld, en op social media. Eigenlijk is de vierde plaats heel interessant. Want roep je dat je de nummer één bent, dan kun je arrogant overkomen. Wij zijn al enkele jaren top vijf-speler, dat komt veel sympathieker over.”

4. Wil je dan eigenlijk wel winnen?

“Jazeker! We willen graag een keer de beste zijn. Het kán ook altijd beter. Vorig jaar concludeerde de jury bijvoorbeeld dat onze koffie te heet was. Dat soort kritieken nemen we ter harte. Toch is het constant meedraaien in de top van Nederland voor ons belangrijker dan winnen.”

5. Heb je een tip voor andere deelnemers?

“Het is eigenlijk heel simpel: gebruik kwaliteitskoffie en zorg dat je je spullen schoon hebt. Dan kan er weinig misgaan. Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken: dat is echt het allerbelangrijkste.”

6Wat bedoel je precies?

“Keurmeesters proeven het meteen als je machine niet geblindfilterd is. De koffie smaakt dan direct minder lekker.”
( Blindfilteren is het van binnen schoonmaken van de zetgroep van de espressomachine.)

7. Zo simpel is het echt?

“Voor een belangrijk deel wel. En besteed ook aandacht aan andere details, zoals een droge lekbak en schoon servies. Genieten van koffie is een combinatie van smaak en presentatie. Daarmee creëer je de perfecte beleving.”

 

Bekijk ook:

Koffie top 100: Alles voor de perfecte kop koffie