Diep in de oerwouden van Peru, onder het neveldak van de Andes, bevindt zich de Chilchos-vallei. Op twee dagen lopen van de bewoonde wereld, achter een hoge bergkam, voltrekt zich hier een prachtig verhaal. In de hoofdrol: Apenheul, Koffiebranderij Peeze en de geelstaartwolaap.

wolaapWie Apenheul bezoekt, raakt meteen onder de indruk van al die apen: ze klimmen en tuimelen dat het een lieve lust is. Prachtig natuurlijk, maar niet elke apensoort leidt een onbezorgd leventje. Neem de geelstaartwolaap. Tot enkele jaren geleden werd zijn leefgebied namelijk bedreigd. Grote delen van het woud werden gekapt ten behoeve van veeteelt. Tót het Apenheul Natuurbehoudfonds een koffieproject startte.

Zoölogisch directeur Frank Rietkerk vertelt:

“De geelstaartwolaap heeft een heel beperkt leefgebied in Peru. De Chilchos-vallei ligt daar midden in. Verdere verkleining van het leefgebied zou een grote bedreiging zijn. Het Apenheul Natuurbehoudfonds heeft samen met een Peruviaanse organisatie en de lokale bevolking de veeteelt vervangen door koffieteelt. Die neemt veel minder ruimte in beslag en kan gewoon plaatsvinden onder het bladerdak van het nevelwoud.”

Officieel beschermdLazy monkey
Het fonds zorgde voor microkredieten en vaste prijzen, evenals de benodigde kennis en expertise. En het wonder voltrok zich: de koffieteelt werd een succes, 70 boerenfamilies sloten zich aan en het oerwoud blijft gespaard. Sterker nog: inmiddels is een gebied van 45.000 hectare (ruim acht keer Nationaal Park de Hoge Veluwe) officieel beschermd gebied, óók voor de jacht.

Frank Rietkerk is zeer tevreden:

“De geelstaartwolaap heeft nu de ruimte, maar ook voor andere dieren en de flora in het woud is dit een goede ontwikkeling. En de levensstandaard van de bevolking is aan het stijgen. Wat je noemt een win-winsituatie!”

Bijzondere koffie
Bovendien heeft het project een zeer bijzondere koffie opgeleverd: Lazy Monkey. Voor de kenners: het gaat om 100% arabica-bonen, strictly high grown (de bonen groeien op 1200-3250 meter hoogte). En omdat Peeze de bonen op een speciale manier brandt, ontstaat een unieke koffie: een krachtig karakter met accenten van rood fruit, lekker vol en rond van smaak.

Lazy-Monkey-Koffie-blogLazy Monkey koffie
(100% Arabica)

Smaakprofiel:
Krachtig karakter, accenten van rood fruit, vol en rond van smaak, lage aciditeit

Verpakking voor thuis:
250 gram bonen | 250 gram filter

Verpakking voor zakelijk:
1000 gram bonen

De koffie wordt geschonken en verkocht in Apenheul, waar vrijwilligers geregeld presentaties houden over het project. Maar ook thuis en op het werk kun je genieten van deze bijzondere single region-koffie. Bestel daarom direct online of informeer naar de mogelijkheden voor zakelijke afname.

> Bestel voor thuis  > Neem contact op