Gemiddeld zit er 130 milligram cafeïne in een kop espresso koffie van 100 ml. Eenzelfde kopje Peeze koffie, bevat zo’n 80 milligram. Omdat niet iedereen even goed tegen cafeïne kan, maar wel wil genieten van een goede kop koffie, is decaf een prima alternatief.  Velen denken dat decaf minder lekker zou zijn dan gewone koffie, maar niets in minder waar

Wat is en wat doet cafeïne

Cafeïne is een stimulerende stof die van nature voorkomt in koffie, thee en cacao. Het drinken van cafeïne heeft positieve en negatieve effecten. Na het drinken van 1 à 2 kopjes koffie wordt de concentratie beter en wordt er beter gepresteerd. Het geheugen wordt beter, de vermoeidheid neemt af en de motivatie verbetert. Maar een teveel aan cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, rusteloosheid en prikkelbaarheid. En ook in slaap vallen wordt een stuk lastiger.

Cafeïnevrije koffie bestaat niet

Cafeïnevrije koffie doet vermoeden dat er geen cafeïne in zit. Helaas is dit niet waar. Er blijft altijd een heel klein beetje cafeïne in de koffie over. Daarom  heeft de naam decaf onze voorkeur. Hoe hoger de koffie groeit, des te lager is het cafeïnegehalte. De precieze hoeveelheid hangt af van het type koffie en de manier waarop deze bereid wordt. Wat overblijft is zo weinig dat het lichaam hier niets van merkt.

Ook thee bevat cafeïne

Volgens het Voedingscentrum is het voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jongeren beter om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te drinken. En let op: ook in thee zit cafeïne (dit wordt meestal theïne genoemd). Een kop zwarte of groene thee van 125 ml bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne. Dit hangt af van het soort thee en de sterkte. In kruidenthee zit geen cafeïne.

Decaf koffie

titel-kronkel

Espressobonen

cafeinevrij-bn

Zetmethode:
Espressomachine
Bestel voor thuis

Gemalen Espresso

mocca-excellent-gm

Zetmethode:
Filtermachine
Bestel voor thuis

Koffiecups decaf Lungo

Zetmethode:
cupsmachine
Bestel voor thuis