Op 28 januari was het zover, drie collega’s vertrokken naar Guatemala City. Sjaak van Maanen (Service medewerker – 18 jaar bij Peeze), Rik van Paassen (Marketing – 8 jaar bij Peeze) en Myriam Lufting (Commercieel directeur – 18 jaar bij Peeze). Het doel van de reis? Met eigen ogen bekijken hoe de koffiesector zich in Guatemala ontwikkeld en een bezoek brengen aan de plantages waar we onze koffie vandaan halen.

Op koffiereis naar het land van de Maya’s: Guatemala

Guatemala heeft ongeveer 2,5 keer de oppervlakte van Nederland, met om en nabij hetzelfde aantal inwoners. Het voormalige thuis van de mayabeschaving heeft een uitermate gevarieerd landschap met maar liefst 34 vulkanen, waarvan er 3 actief zijn. Door het grote hoogteverschil en de vele microklimaten is het land uitermate geschikt voor het verbouwen van koffie. In 20 van de 22 provincies wordt dan ook koffie verbouwd. Op ruim 300.000 hectare grond oogsten 125.000 koffieboeren jaarlijks zo’n 200 miljoen kilo koffie. Hiermee staat het land op #10 van de grootste koffie-exporterende landen wereldwijd.

    Koffieboer op de plantage

Zwaar weer voor de boeren

Op weg naar de eerste koffieplantages wordt al snel duidelijk dat we in de buurt zijn: een sterke geur van gefermenteerde koffie dringt de auto in. Kortom, er is een wetmill in de buurt! Eenmaal aangekomen op de eerste plantage wordt de impact van het veranderende klimaat al pijnlijk duidelijk. Enkele dagen voordat wij arriveerden had het in de regio van Antigua ’s nachts gevroren, iets wat al sinds 1998 niet meer was voorgekomen. Door deze vorst is maar liefst 20% van de plantage die wij bezochten verloren gegaan.

Guatemala Koffieboer bonen drogen  Sjaak op de plantage

Een andere plaag die op alle plantages duidelijk zichtbaar was is de koffieziekte ‘la roya’ oftewel roest. De plantziekte die normaal gesproken goed te controleren was, was al in 2011 desatreus voor de koffiesector in Guatemala. Het volume voor export liep maar liefst 25% terug en veel boeren, coöperaties en exporteurs gingen over de kop. Nu 6 jaar verder krabbelt de koffie-industrie weer langzaam overeind, maar roest blijft helaas actief.

Duurzame oplossingen

De boeren die het zich kunnen veroorloven kiezen voor het volledig opnieuw beplanten van de plantage, ditmaal met variëteiten die resistent zijn tegen roest. Kosten: ca. $8000 per hectare en 2 tot 3 jaar geen oogst. Anderen behouden hun planten (veelal Arabica Bourbon) en proberen de invloed van de plantziekte zoveel mogelijk te beperken. Ook vanuit de overheid loopt er inmiddels een uitgebreid programma (World Coffee Research) met als doel om nieuwe koffievariëteiten te vinden die resistent is voor roest, de boeren een goede opbrengst biedt én uiteraard een mooie kwaliteit koffie geeft.

Koffieplant met roest  Koffieplantjes crafting

Nieuwe technieken

Naast het toepassen en ontwikkelen van andere variëteiten is ook ‘crafting’ sterk in opkomst. Hierbij wordt een Arabica plantje geënt op de wortels van een Robusta of Liberica koffieplant. Deze laatste twee zijn vele malen sterker en resistenter, maar geven niet de kwaliteit en smaak van Arabica. Op deze manier gebruikt men het beste van beide soorten.

Volume en kwaliteit in de lift!

Ondanks de tegenslagen zit koffie uit Guatemala weer in de lift! Niet alleen in volume, maar ook in kwaliteit. Vandaag de dag produceert Guatemala 60% meer koffie dan 30 jaar geleden. Ook is duidelijk zichtbaar dat het volume SHB (1370m+) hard groeit, ten koste van mindere kwaliteiten. Steeds meer koffieboeren en coöperaties sluiten zich aan bij de diverse duurzaamheidskeurmerken en zien hierdoor hun productiviteit én opbrengsten toenemen. Het is een prachtig land dat zich actief aanpast aan de veranderende omstandigheden en zich terug knokt naar de top van de wereldwijde koffie-export.

 

Guatemala proeven?

koffie voor horeca

Guatemala koffie romangna

 

Guatemala koffie

> naar webshop