Over Peeze

titel-kronkel

Wij zijn een landelijke koffiebrander en bieden duurzame koffie- en theeconcepten en koffieoplossingen voor op kantoor, in de horeca en voor thuis. Dit doen wij door mensen in de hele keten met elkaar te verbinden om zo maximale impact te hebben:
in landen van oorsprong, partners, medewerkers en onze klanten.

Elke situatie is anders en vraagt om een eigen aanpak. Samen brengen we uw situatie in kaart en bieden een oplossing op maat aan. Bij ons kunt u terecht voor duurzame koffie, thee, koffiemachines en bijproducten. Met onze barista-cursussen, werken we samen toe naar dé perfecte kop koffie van topkwaliteit!

Wilt u meer weten? Bel 026 – 362 24 22 of laat uw gegevens achter via onderstaande button.

> Contact opnemen

 

Wat u van ons kunt verwachten

titel-kronkel

Altijd werken aan kwaliteit en duurzaamheid
140 jaar! kennis en ervaring
Hele proces in eigen huis
Wekelijkse kwaliteitscontrole
20 melanges en Specialties
Compleet assortiment
Alleen de beste koffiemachines
Een vaste servicemedewerker met barista-certificaat
Barista-training op alle niveaus
Met elk kopje steunt u de Peeze Foundation

Deze 10 zekerheden hebben samen met onze betrokkenheid geleid tot o.a. deze twee mooie resultaten.

De nummer 1 koffie van NederlandBekroonde kwaliteit
In 2015 en 2017 is Peeze
verkozen tot beste koffie van
Nederland in de Misset
Horeca Koffie Top 100
           A-label voor duurzaamheidBekroonde duurzaamheid
De merkenvergelijkingswebsite
Rank a Brand geeft Peeze een
A-label op het gebied
van duurzaamheid

Keurmerken en labels

titel-kronkel

Al in 1879 maakten we naam met de kwaliteit van onze koffie. Toen we in de jaren ’90 verhuisden naar ons huidige adres, begonnen we ons te focussen op duurzaam ondernemen.  Het moest eerlijker én milieuvriendelijker. Onze koffie heeft verschillende keurmerken en onze branderij is één van de meest milieuvriendelijke ter wereld. Door continu te verduurzamen en te blijven innoveren, staan we bekend als MVO-koploper.

De Blonde Pater won met onze koffie en barista-trainingen de titel van lekkerste koffie van Nederland in de Koffie Top 100. Met onze biobased koffiecapsules wonnen we de Food Valley Award voor het meest innovatieve en duurzame product.

Fairtrade (Max Havelaar) Al sinds 1988 koopt Peeze hoogwaardige koffiebonen in die zowel het Fairtrade/ Max Havelaar als BIO keurmerk dragen. Stichting Max Havelaar garandeert dat de producten of grondstoffen tegen eerlijke handelsvoorwaarden zijn ingekocht bij coöperaties van kleine boeren en plantagearbeiders in ontwikkelingslanden.
BIO-keurmerk Sinds 1988 werkt Peeze met het BIO keurmerk, dat staat voor een biologische productiewijze. Het garandeert een milieuvriendelijke teelt en de bescherming van de biodiversiteit en het lokale ecosysteem. Er worden dan ook geen kunstmeststoffen of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt.
rainforest
Rainforest Alliance Een groot deel van ons assortiment koffiemelanges is gecertificeerd met het Rainforest alliance keurmerk. Dit certificaat richt zich met 94 strenge eisen voornamelijk op milieu, herbebossing, afvalbeheer, waterbescherming en arbeidsomstandigheden.
Klimaatneutraal (Max Havelaar) In samenwerking met Max Havelaar leveren we klimaatneutrale koffie. De CO2-uitstoot van de gehele productieketen compenseren we bij de bron: op de plantages in Ethiopië.
Peeze Foundation Iedere kilo koffie draagt bij aan de Peeze Foundation. Met deze stichting ondersteunen we projecten door de hele keten. Van koffieprojecten in oorsprong landen tot maatschappelijke initiatieven in eigen land. www.peezefoundation.nl 

Duurzaamheid en kwaliteit

Door de gehele keten

Op de plantage - Het begint bij de koffieboer

Het begint allemaal met de inkoop van groene koffiebonen. Hiervoor werken we samen met koffieleverancier Efico. Zij kopen voor ons de beste kwaliteit bonen in (100% Arabica). Dat doen ze uitsluitend bij plantages die de 10 Principles of Global Compact van de Verenigde Naties hanteren: 10 principes die staan voor eerlijke handel en goede arbeidsomstandigheden op de plantages.

Samen met partners trainen we boeren in landbouwmethoden en bedrijfsvoering. Daarnaast draagt elk kopje koffie bij aan een project in Ethiopië. In dit koffieland ondersteunen we sinds 2010 een grote coöperatie met diverse langlopende deelprojecten middels de Peeze Foundation.

Goed om te weten:al onze koffieplantages zijn 100% duurzaam gecertificeerd. Als eerste Nederlandse koffiebranderij hebben wij de stap gezet om enkel nog gecertificeerde koffiebonen in te kopen,te branden en te verkopen. Dit betekent dat al onze koffiemelanges het Fairtrade Max Havelaar en BIO of het Rainforest Alliance keurmerk dragen.

Pagina 1/6
duurzaam-stap1

Onze koffieplantages op een rij:Guatemala: Bijna 5%
Plantage: El Platanillo
Certificering: Rainforest Alliance gecertificeerd met module Climate Friendly

Brazilië: Ruim 25%
Plantage: Daterra
Certificering: Rainforest Alliance gecertificeerd met module Climate Friendly

Ethiopië: Ruim 30%
Plantage: Coop Oromia
Certificering: Fairtrade/Max-havelaar en biologisch

Peru: Bijna 20%
Plantage: Oro Verde
Certificering: Fairtrade/Max-havelaar en biologisch

Honduras: Bijna 15%
Plantage: Beneficio Santa Rosa
Certificering: Fairtrade/Max-havelaar en biologisch

Indonesië: Ruim 5 %
Plantage: Java Makassar
Certificering: Fairtrade/Max-havelaar en biologisch

Zie ook het rapport met verdeling gecertificeerde koffie en CO2- uitstoot

Pagina 2/6

Duurzaamheid & kwaliteit

Ketenduurzaamheid

Onze inkoop - Een zorgvuldige keuze van partnersWe kiezen er bewust voor om koploper op het gebied van duurzaam inkopen te zijn. We gaan bijvoorbeeld altijd voor langdurige relaties en eerlijke tarieven. Ons energieverbruik proberen we zoveel mogelijk te beperken en voor onze elektriciteit kiezen we bewust voor 100% windenergie: stroom van de windmolen uit Ede (langs de A12). (Certificaat Pure Energie). Het papier dat we gebruiken is grotendeels gemaakt van secundaire grondstoffen uit landbouwafval en we proberen dit net zoals het gas-, water- en energieverbruik zoveel mogelijk te besparen.Volledige klimaatbeheersing en zonne-energieDaarnaast werken we alleen samen met bedrijven die dezelfde duurzaamheidsfilosofie hebben als wij. Een mooi voorbeeld is onze samenwerking met koffieleverancier Efico. Hun magazijn in Zeebrugge is uitgerust met volledige klimaatbeheersing, en mede dankzij 4.600 zonnepanelen is de opslag geheel CO2-neutraal.Pagina 3/6
duurzaam-stap2

Duurzaamheid en kwaliteit

 

Door de gehele keten

De branderij - 100% klimaatneutrale productieOnze bonen worden gebrand in een van de meest milieuvriendelijke branderijen ter wereld in deze omvang. Dankzij tal van duurzame keuzes – van het hergebruik van restwarmte tot onze aluminiumvrije en gedeeltelijk biobased koffieverpakkingen – is het ons gelukt om 100% klimaatneutraal te produceren. Zeer bijzonder is de manier waarop we de vliesjes van de gebrande bonen verwijderen: dankzij de slimme cycloontechniek verbruiken we in deze stap van het branden geen water meer.Om de ultieme smaak te bereiken, werken we alleen met verse bonen. Deze branden we per soort apart (single origin) en melangeren we pas achteraf. Zo komt elke boon het beste tot zijn recht. Onze espresso wordt bovendien op authentieke wijze dubbel gebrand (doppio tostato).Na deze zorgvuldige verwerking moet de koffie natuurlijk lekker vers blijven. Daarom verpakken we deze direct na het branden en melangeren in een speciale aluminiumvrije en gedeeltelijk biobased verpakkingen. En ook dat proef je!Pagina 4/6
duurzaam-stap3

Duurzaamheid en kwaliteit

Door de gehele keten

Uw koffie – Bewust genieten

We bieden een totaalconcept voor thuis, in de horeca en op het werk. Dat betekent dat we naast koffie en thee ook ’s werelds beste merken qua apparatuur bieden en een uitgebreid assortiment bijproducten hebben. Kwaliteit zit ook in dat soort details!

Daarnaast dragen we graag onze kennis en kunde over, bijvoorbeeld met goede adviezen, barista-trainingen van onze eigen barista en natuurlijk de Peeze Experience: een uitgebreide kennismaking met ons vak en ons bedrijf in Arnhem. Bovendien geven we twee keer per jaar ons magazine Bewust Genieten uit.Zo vormen kwaliteit en duurzaamheid de rode draad bij alles wat we doen: van boon tot kop.

Pagina 5/6
duurzaam-stap4

Duurzaamheid en kwaliteit

Door de gehele keten

CO2-Footprint

De CO2-uitstoot die ontstaat door ons productieproces reduceren we maximaal en hetgeen overblijft compenseren voor 100%. Met onze Fairtrade melanges maken we bovendien een extra stap door de CO2 voor de hele koffieketen te berekenen tot aan de klant. Die uitstoot reduceren we waar mogelijk en de restuitstoot compenseren we door projecten bij de koffieboeren in Ethiopië. Het resultaat is Klimaatneutrale Fairtrade koffie. Ook besparen op je CO2-uitstoot? Gebruik de berekentool.

Meerjaren afspraak energie-efficiëncy

Dat betekent niet dat er niets meer te verduurzamen valt, sterker nog: nu kunnen we ons focussen op ketenverduurzaming. Daarom hebben wij ons vrijwillig, maar niet vrijblijvend aangesloten bij het MJA, een initiatief vanuit de overheid, die erop is gericht energie effectiever en efficiënter in te zetten. Samen met 10 andere branderijen streven wij ernaar elk jaar onze CO2-uitstoot te reduceren.

 Peeze duurzaamheid magazine
over-peeze-foundation

Betrokken bij de bron

titel-kronkel

Wie een betere wereld wil, moet daarvoor ook zelf het initiatief nemen. Dat doen we met onze Peeze Foundation, een stichting waarmee we projecten door de hele koffieketen ondersteunen: van koffie- en theeprojecten in oorsprong landen tot maatschappelijke initiatieven in eigen land. Van elk kopje koffie gaat er een deel van de winst naar de Peeze Foundation. Kijk voor meer informatie en onze impact (rapport 2017 (Engels)) op de website van de Peeze Foundation of volg ons via Facebook of Twitter.