Peeze Foundation start nieuw project in Sri Lanka.

Mooi nieuws over één van onze projecten in oorsprong. De Peeze Foundation laat in samenwerking met onze partners een nieuw Community Center in Sri Lanka bouwen. De 603 gezinnen kunnen straks samenkomen voor bruiloften en nationale feestdagen alsook voor sport, spel en leertrajecten.

Peeze Foundation

De Peeze Foundation is in 2010 opgericht door Koffiebranderij Peeze. Met deze stichting ondersteunen we projecten in de verschillende landen van oorsprong. De kwaliteit en duurzaamheid van het uiteindelijke kopje koffie of thee is het resultaat van een samenwerking in de hele keten, waarvoor iedereen een eerlijke beloning verdient. Momenteel is er ingezet op drie projecten in drie landen van oorsprong: Ethiopië, Peru en Sri Lanka. In 2017 is gestart met een project in Sri Lanka en inmiddels zijn de plannen uitgewerkt en is men begonnen met de bouw.

Sri Lanka

Tijdens een eerste reis in 2013 is onze verbinding met Sri Lanka echt tot stand gekomen. Mede door deze reis is ervoor gekozen onze communitea thee hier vandaan te halen. Daarnaast is er destijds geïnventariseerd hoe de Peeze Foundation de theeplantages verder kan ondersteunen. Toen bleek dat er behoefte was aan een Community centre, is besloten om hier een Peeze foundation project te starten om de Sri Lankaanse bevolking verder te ondersteunen.

Op het Abbotsleigh Estate in het district Nuwara Eliya wordt daarom binnenkort voor 603 gezinnen uit het gebied (ruim 2759 personen) een nieuw Community centre gebouwd. Het project wordt gerealiseerd door lokale aannemers en bewoners en geplaatst op een centrale plek op de plantage met uitzicht op de theefabriek. Het wordt een pand waar de lokale bevolking kan samenkomen en activiteiten kan ondernemen. Deze lopen uiteen van sport, spel en leertrajecten tot bruiloften, het vieren van nationale feestdagen en andere diverse bijeenkomsten zoals huldigen van jubilarissen, maar ook rouwplechtigheden. Een ‘huis’ waar de gehele gemeenschap gebruik van kan maken en de bevolking nog nader tot elkaar brengt.

 

Partners

Dit project is samen opgestart met de Fair-grounds foundation van onze partner ‘Axxent Masters in Tea’ en met Watawala Plantations, eigenaar van de plantage.

De toekomst

Naast de bouw van een Community Centre, zijn we al weer bezig met nog een nieuw project in Sri Lanka. Dit project zal van start gaan na de afronding van het Community Centre. Hierover later meer.

Voortgang

16 juni 2018

Collega’s Myriam en Christel reizen af naar Sri Lanka. Daar gaan ze op de theeplantage van Abbotsleigh het nieuwe Community Centre bezichtigen. Alsook de plannen verder uitwerken voor toekomstige projecten met de insteek dat kennis en onderwijs geven, veranderingen kunnen realiseren voor de lange termijn.

4 april 2018

15 maart 2018