Verbinding
met de theeketen

Net zoals bij onze koffie, wilden we transparantie in de theeketen en precies weten waar onze thee vandaan komt. Ook wilden we (meer) verbinding met het land van oorsprong. We waren al bekend met Sri Lanka als theeland en na onze verkenningsreis in 2013 besloten we om hier onze thee vandaan te halen.

Communitea is onze theelijn sinds 2014, die op verschillende manieren een verbinding legt tussen de theedrinker en de mensen in oorsprong. Bij elke theesmaak zit namelijk een persoonlijk briefje van een plukster, cupper, verpakker of kwaliteitscontroleur en op elke verpakking staat een symbool die mede is vormgegeven door de lokale medewerkers van de theeplantage. Het resultaat is uniek, kleurrijk en authentiek. Door het drinken van deze thee draag je vervolgens ook meteen bij aan de Peeze Foundation.

Communitea Center

Op het Abbotsleigh Estate in het district Nuwara Eliya (Sri Lanka) is voor 603 gezinnen uit het theegebied (ruim 2759 personen) een nieuw Communitea Centre gebouwd in 2018 en afgerond in 2020. Het project is gerealiseerd door lokale aannemers en bewoners en geplaatst op een centrale plek op de plantage met uitzicht op de theefabriek.

Het is een mooi pand waar de lokale bevolking kan samenkomen en activiteiten kan ondernemen. Deze lopen uiteen van sport, spel en leertrajecten tot bruiloften, het vieren van nationale feestdagen en andere diverse bijeenkomsten zoals huldigen van jubilarissen, maar ook rouwplechtigheden. Een ‘huis’ waar de gehele gemeenschap gebruik van kan maken en de bevolking nog nader tot elkaar brengt. Het gebouw biedt ruimte voor 300 personen, bevat een sanitaire voorziening, een keuken en een klein podium. Er is ook een grote behoefte aan leerkrachten om de kinderen van de plantage te onderwijzen. Hierin worden kleine stappen gezet; in het nieuwe Communitea Centre zal voortaan elke week een halve dag een leerkracht aanwezig zijn.

Teal White White Leaf

Foto’s uit Sri Lanka

Opening van het Communitea Center in 2018

Ontvangst op een kinderdagverblijf op de theeplantage

Leren om zelf thee te plukken