Verbinding
met de
theeketen

Net zoals bij onze koffie, wilden we transparantie in de theeketen. Ook de verbinding met het land van oorsprong is voor Peeze van groot belang. We waren al bekend met Sri Lanka als theeland en na onze verkenningsreis in 2013 besloten we om hier onze thee vandaan te halen.

Communitea is onze theelijn sinds 2014, die op verschillende manieren een verbinding legt tussen de theedrinker en de mensen in oorsprong. Bij elke theesmaak zit namelijk een persoonlijk briefje van een plukster, cupper, verpakker of kwaliteitscontroleur. Ook staat er op elke verpakking een symbool die mede is vormgegeven door de lokale medewerkers van de theeplantage. Het resultaat is uniek, kleurrijk en authentiek. Door het drinken van deze thee draag je vervolgens ook meteen bij aan de Peeze Foundation.

Teal White White Leaf

Foto’s ontwikkeling
Communitea concept

Theeplantage voor Communitea

Communitea
Centre

Op het Abbotsleigh Estate in het district Nuwara Eliya (Sri Lanka) is voor 603 gezinnen uit het theegebied (ruim 2759 personen) een Communitea Centre gebouwd. Het centre is op 19 juni 2018 geopend. Het project is gerealiseerd door lokale aannemers en bewoners en geplaatst op een centrale plek op de plantage, met uitzicht op de theefabriek. Na de opening van het Communitea Centre in 2018, kwam al snel de wens om een tweede verdieping op het gebouw te plaatsen. Een verdieping die kan worden ingericht als leercentrum.

Voor de hele
gemeenschap

Het is een mooi pand waar de lokale bevolking kan samenkomen en activiteiten kan ondernemen. Deze lopen uiteen van sport, spel en leertrajecten tot bruiloften, het vieren van nationale feestdagen en andere diverse bijeenkomsten zoals huldigingen van jubilarissen, maar ook rouwplechtigheden. Een ‘huis’ waar de gehele gemeenschap gebruik van kan maken en de bevolking nog nader tot elkaar brengt. Het gebouw biedt ruimte voor 300 personen, bevat een sanitaire voorziening, een keuken en een klein podium. Er is ook een grote behoefte aan leerkrachten om de kinderen van de plantage te onderwijzen. Hierin worden kleine stappen gezet; in het  Communitea Centre zal voortaan elke week een halve dag een leerkracht aanwezig zijn.

Kinderen in Sri Lanka

De tweede
verdieping

Het pand heeft een tweede verdieping! Ook de bouw van de tweede verdieping is uitgevoerd door lokale aannemers en bewoners om de lokale economie te stimuleren. De verdieping biedt ruimte voor trainingen en workshops, bijvoorbeeld computertechnologie. In 2020 is de tweede verdieping opgeleverd en in gebruik genomen door de gemeenschap. Helaas kon een feestelijke opening nog niet plaatsvinden vanwege de Corona pandemie. Maar in 2022 op 11 januari was het dan eindelijk zo ver! Met veel dans en muziek is ook de tweede verdieping officieel geopend.

Teal White White Leaf

De feestelijke opening
op 11 januari 2022

 

Portret Peeze bij theeplantage Communitea
Portret Peeze bij theeplantage Communitea