Peeze introduceerde Dutch Barista Championship (DBC) in Nederland

Samen met een aantal enthousiaste en gepassioneerde klanten, waaronder Cafè de Blonde Pater, wilden we de kwaliteit van onze koffie naar een nog hoger niveau te tillen. Inmiddels is het DBC uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. De winnaar vertegenwoordigt Nederland tijdens het World Barista Championship (WBC). Een grote eer en geweldige ervaring.

Door de baristakampioenschappen in 2002 naar Nederland te halen, hebben we een belangrijk stukje geschiedenis geschreven voor de toekomst van de koffie zoals we deze vandaag kennen. En inmiddels zijn we alweer 15 jaar verder… Elk jaar ligt de lat hoger en hiermee neemt ook de kwaliteit van koffie in Nederland nog steeds toe. Onze passie voor koffie uit zich in vakmanschap en koffie is niet langer onderdeel van onze cultuur, het is een way-of-living geworden.

Paul van der Hulst initatiefnemer DBC

“We wilden de kwaliteit van onze koffie naar een hoger niveau tillen en besloten de baristakampioenschappen in Nederland te introduceren”  

Paul van der Hulst, initiatiefnemer eerste DBC

De kwaliteit van koffie thuis stelt hoge eisen aan koffie buitenshuis

Nederland is altijd al een koffieland geweest en koffie ligt diep verankert binnen onze cultuur en geschiedenis. En met gemiddeld 3 kopjes per dag, neemt koffie nog steeds een belangrijke plaats in in ons dagelijks leven. Maar waar we vroeger nog gewoon een ‘bakkie koffie’ dronken, is koffie echt een verwenmomentje geworden. De kwaliteit van koffie thuis neemt toe en dit stelt ook steeds hoge eisen aan de koffie die we buitenshuis drinken. Zeg nu zelf: komt u snel terug naar een horecazaak als de koffie thuis eigenlijk beter smaakt?

Kennis, passie en vakmanschap bepalen de smaak en kwaliteit van koffie

Gelukkig draait het niet alleen om een lekkere kop koffie, het draait vooral om goede koffie! Smaak, beleving en verbinding zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. De koffiedrinker anno nu wil weten waar zijn koffie vandaan komt, zodat deze niet alleen goed smaakt, maar ook goed voelt! En de barista die zijn vak verstaat weet hier met zijn kennis, passie en vakmanschap, naadloos op aan te sluiten.

DBC Liesbeth Sleijter nog steeds hoogst behaald positie van Nederland in WBC

Dit jaar was Peeze productmanager Janneke Neutelings jurylid bij het DBC. In 2008 werd zij de eerste Cup Tasting Champion van Nederland. Tijdens het WBC in 2008 Roastmaster voor Nederlands baristakampioene Liesbeth Sleijter. Janneke verzorgde hier de koffie voor Liesbeth, waarmee zij de jury imponeerden. Liesbeth wist een 3e plek op de WK Barista te behalen. Met dezelfde koffie wist de Blonde Pater in 2015 opnieuw succes te behalen. De jury van de Misset Horeca Koffie Top 100 bekroonde de koffie tot de lekkerste van Nederland. Lees hier meer.

Janneke Neutelings jurylid NK Barista

Janneke in de jurykamer tijdens de voorrondes van het Dutch Barista Championship 2017

De barista nu heeft alle kennis en expertise zelf in huis voor een wedstrijdkoffie

“Waar vroeger nog vaak werd gewerkt met een Roastmaster, hebben de barista’s tegenwoordig zelf alle kennis en expertise in huis om hun eigen koffie te creëren. Door uren te branden, cuppen en koffies te maken, weten zij het maximale uit hun koffie te halen en deze helemaal eigen te maken. Opvallend dit jaar waren de koffies uit Kenia en Ethiopië. Door de wijze waarop de koffie wordt verwerkt, blijft de bijzondere smaak behouden en is het karakter van rood fruit duidelijk te onderscheiden.”, aldus Janneke over de voorrondes van het DBC 2017.

Inmiddels zijn de zes nieuwe finalisten bekend:

  • Sybilla Jimmink
  • Jesper van Stek
  • Job Boodt
  • Wouter Andeweg
  • Dagmar Geerlings
  • Merijn Gijsbers

Finale tijdens het Amsterdam Coffee Festival 2017

De finalisten zullen op 11 maart 2017 tijdens het Amsterdam Coffee Festival strijden om de titel van Dutch Barista Champion 2017.  Kunt u er zelf niet bij zijn? Volg ons dan via social media! Ook dit jaar zijn we aanwezig en zullen wij verslag doen van dit evenement. We komen niet alleen om de laatste trends te spotten, maar ook om een trend te zetten. Hierover hoort u snel meer!