Wat gaan we doen?
Met 8 boerengezinnen zetten we in op agro-ecologie. Bij deze benadering van landbouw wordt niet alleen gekeken naar wat er geproduceerd wordt, maar ook hoe, waarom en voor wie. Hiermee worden ecologische, sociale en economische inzichten samengebracht om duurzame voedselsystemen te creëren. Een systeem dat goed aansluit bij de inheemse gemeenschappen en alle voorouderlijke kennis die al beschikbaar is.
Door middel van workshops en trainingen investeren we in:
- Gewasrotatie en agroforestry
- Compostering en bio-inputs
- Natuurlijke plaagbestrijding
- Moestuinen en zadenruil
- Educatie en kennisdeling
Deze families worden getraind, ondersteund en begeleid om hun boerderijen om te vormen tot veerkrachtige, regeneratieve systemen. Ze worden lokale ambassadeurs van duurzame landbouw.
Een mooie vorm van ketensamenwerking
Voor Peeze is dit project een voorbeeld van hoe we samen met onze klanten en partners impact maken. Ouwehands Dierenpark en Compass Group Nederland, beiden zakelijke klanten van de koffie, dragen actief bij aan de financiering van het project. Stichting Progreso zorgt voor lokale begeleiding en kennisoverdracht aan de koffieboeren van koffiecoöperatie ANEI.
“We investeren niet alleen in koffie, maar in ecosystemen, gemeenschappen en toekomstbestendige landbouw”, aldus Rik van Paassen, Impact Manger bij Koffiebranderij Peeze.
Wat is het doel?
We starten met 8 koffieboeren, maar het doel is om het model binnen een jaar uit te rollen naar 20 nieuwe boerenfamilies. Zo bouwen we aan een schaalbare aanpak die biodiversiteit versterkt, voedselzekerheid vergroot en de economische positie van boeren verbetert. Samen maken we koffie toekomstbestendig.