Voordat we onze koffiebonen kopen, zijn ze uitvoerig getest door onze koffie cuppers: de fijnproevers onder de koffieliefhebbers. Zij herkennen de kleinste smaakverschillen en weten deze tot in detail te benoemen.  Zo bewaken zij wekelijks de kwaliteit van onze koffiebonen. Vandaag slurpen we gezellig een cupje met ze mee!

Koffie cupper word je door heel veel koffie te proeven. Standaard wordt er elke week wordt er gecupt, want vooral door te doen, leer je het vak. Maar uiteraard zijn een goed ontwikkelde smaak en reuk ook erg belangrijk.
Bij Peeze werken vijf cuppers. Zij beoordelen de koffiebonen van koffietelers over de hele wereld. Dat doen ze altijd samen. Ze vullen elkaar daarbij goed aan, want elke cupper heeft zijn eigen specialiteit. Uiteindelijk bepalen ze samen of de koffie voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen. Indien dit het geval is, worden de koffiebonen ingekocht om uiteindelijk verkocht te worden als Peeze koffie.

1. De voorbereidingen

Als de koffiebonen zijn goedgekeurd door de koffie cuppers, komen ze in containers aan bij onze koffiemakelaar. Daar bestellen wij dan een aantal pallets van. Als de koffiebonen aankomen zijn ze nog hard en groen. De cuppers branden zelf een kleine hoeveelheid van deze bonen in een speciale monsterbrander (zie foto 1). Als de bonen afgekoeld zijn, worden ze gemalen en gaan we cuppen!

Monsterbrander  voor koffie

Om goed te kunnen proeven malen we 18,5 gram koffie. De gemalen koffie gaat vervolgens samen met gekookt water in een kannetje. Dat water mag niet heter zijn dan 95 graden Celsius, anders verbrandt de koffie. Dat heeft een enorme invloed op de smaak. De koffie moet nu vijf minuten rusten, zodat de koffie goed kan extraheren. Daarna schenken de cuppers de koffie in een kopje ter grootte van een cappuccinokopje zonder oor. Het kopje is van porselein; dit zorgt voor een zuivere smaak en houdt de warmte goed vast.

2. Het proeven 

Om te proeven, gebruikten de cuppers een bouillonlepel. Ze nemen een schepje uit het kopje en slurpen de koffie van de lepel. Vervolgens spugen ze de koffie weer uit.
Dat slurpen gebeurt behoorlijk luidruchtig, want hoe harder je slurpt, hoe beter je proeft. Door te slurpen komt er namelijk zuurstof bij de koffie, waardoor alle afzonderlijke aroma’s nog beter tot hun recht komen. Dit proces lijkt veel op het proeven van wijn.

Koffieliefhebbers cuppen en slurpen

Ook de geur speelt een belangrijke rol bij koffie proeven. Ongeveer 80 procent van het proeven gebeurt namelijk met de neus. Door alleen al te ruiken, weten de koffie cuppers vaak al met wat voor koffie ze te maken hebben. Daarnaast wordt de koffie ook beoordeeld op ‘lengte’: is de smaak snel weg of galmt hij nog na in je mond? Hoe meer lengte, hoe beter de koffie.

3. De beoordeling

Zoals muzikanten alle afzonderlijke instrumenten van een orkest horen, zo onderscheiden koffie cuppers alle afzonderlijke smaken van koffie. En dat zijn er nogal wat: zoet, zuur, bitter, kruidig, droog en vettig. Dat gebeurt vooral met de tong. Proef je bijvoorbeeld aan de zijkant van je tong iets, dan is het zuur. Bovenop je tong proef je zoet. Smaakt koffie kruidig, dan proef je misschien peper of nootmuskaat. Maar ook zoete, bloemige en frisse smaken komen terug in koffie.

Smaakwiel voor koffie cuppen

Als hulpmiddel gebruiken de cuppers het smaakwiel (zie foto 3): een overzicht van alle tonen die horen bij zoet, zuur, zout en bitter. Proeven ze iets raars of iets anders, dan helpt het smaakwiel om erachter te komen wat dat is en of deze smaak hoort bij de betreffende koffie.

Het eindoordeel

Voldoet de koffie aan alle kwaliteitseisen, dan worden de bonen gebrand en verkocht. Wanneer de cuppers de smaak en geur niet goed vinden, worden de bonen afgekeurd. In de praktijk komt dit weinig voor, omdat de bonen ook al twee keer eerder worden getest: in het land van herkomst en net na aankomst in België bij de koffiemakelaar.

Peeze koffiebonen

Als je koffie van Peeze uit de verpakking haalt, weet je dus zeker dat er heel goed naar de kwaliteit gekeken is. Vervolgens is het aan jou om er iets moois van te maken! Wil je een week gratis koffie op het werk of in de horeca? Maak dan gebruik van onze proefactie! Weten hoe je het lekkerste kopje kunt bereiden? Lees dan hier de tips van onze barista.