De lekkerste kop koffie van Nederland? Die krijg je niet zomaar. De koffie moet van hoge kwaliteit zijn én je moet weten hoe je hem bereid. Barista Wendy van de Kamp geeft barista cursus aan onze klanten op de Peeze Academie. Lees hier haar 7 gouden tips.

“Koffie is hot! En de lat ligt steeds hoger”, vertelt Wendy. “Veel mensen hebben thuis professionele koffiemachines  en zijn dus al wat gewend. Wanneer ze een kop koffie buiten de deur drinken, hebben ze dan ook hoge verwachtingen. Door goede kennis van je product, je bereidingswijze en je materiaal kun je écht het verschil maken. Er is zó veel mogelijk met koffie… Klanten zullen het zeker waarderen. En, wellicht helpt het om hoog in de Koffie Top 100 te komen!”

1. Hygiëne, hygiëne en hygiëne

Dit is de allerbelangrijkste tip! Maak dagelijks uw machine goed schoon en doe dat op een vast tijdstip, bijvoorbeeld net na sluitingstijd. Dan wordt het routine en vergeet u het niet.

2. Weet wat je schenkt en proef je eigen koffie

Doe dat elke dag voordat u uit serveert. Zo kunt u snel bepalen of uw koffie goed smaakt en u eventueel nog iets moet aanpassen om de smaak te verbeteren.

3. Doe meerdere keren per dag verse koffiebonen in de bonenstolp

Gebruik dus kleine hoeveelheden en laat de rest van je bonen in een goed afgesloten zak. Zo blijven ze beschermd tegen zuurstof, licht en vocht, en heeft u altijd verse koffiebonen.

4. Zorg voor de juiste maling, temperatuur, doorlooptijd en hoeveelheid water

Dit zorgt voor een goede balans in de koffiesmaak. Is uw koffie niet in balans, dan ontstaat er een zure of bittere smaak.

5. Gebruik minimaal twee koffiemolens

Gebruik er één voor espresso en één voor koffie. Hiermee onderscheidt u zich in smaak en kwaliteit.

6. Goed gereedschap is het halve werk

Zorg daarom dat u goede materialen hebt. Investeer bijvoorbeeld in verschillende melkkannen, zodat u grote en kleine hoeveelheden melk kunt opschuimen.

7. Onderhoud je koffiemachine goed

Het beste is om twee keer per jaar een grote en een kleine beurt uit te laten voeren. Dat verhoogt de duurzaamheid van uw koffiemachine en verbetert de kwaliteit van uw koffie.

Nu heeft u alle kennis in huis om de lekkerste koffie van Nederland te bereiden. Is het tijd om de kennis van uw barista’s eens bij te spijkeren of om deze naar een nog hoger niveau te tillen? Dan kunt u uiteraard terecht op onze Peeze Academie voor barista cursussen of onze Peeze Masterclass!

Dankzij onze kennis van koffie werd de Blonde Pater nummer 1 in de Koffie Top 100 en wist Kai Yasuda 3e te worden in de Dutch Latte Art Championship. Lees hier zijn 5 tips voor nog meer diepgang. Wilt u ook een kwaliteitsstap maken op het gebied van koffie?

> ja, dat wil ik!