Waar gooi ik mijn koffiecups weg?
Composteerbare koffiecups: gooi je die nu weg bij het gft of bij het restafval? In dit blog lees je er alles over!
Composteerbare koffiecups: gooi je die nu weg bij het gft of bij het restafval? In dit blog lees je er alles over!
Al sinds 2015 kiezen we bij Peeze heel bewust voor duurzame koffiecups. Een verpakking per kopje koffie zorgt namelijk al voor meer afval, dus richten we dit graag zo duurzaam mogelijk in.
Onze cups zijn gemaakt van plantaardige materiaal en dus vrij van fossiele grondstoffen en aluminium. Daarnaast zijn de cups gecertificeerd industrieel composteerbaar. En precies dit laatste zorgt regelmatig voor verwarring, want horen dit soort cups nu bij het GFT of restafval? We vertellen je er graag meer over.
De koffiecups die je vandaag de dag op de Nederlandse markt ziet, zijn van verschillende materialen gemaakt:
Bovenstaand overzicht laat zien dat maar liefst 95% van de huidige koffiecups gemaakt zijn van plastic of aluminium. En dit in een tijd waarin we juist het gebruik van fossiele grondstoffen willen verminderen en onnodig metaalgebruik willen vermijden. En hoewel recycling wellicht aannemelijk klinkt, verdwijnt verreweg het grootste deel van deze cups bij het restafval en worden daarmee waardevolle grondstoffen verbrand. En het kleine deel dat gerecycled wordt, zal nooit tot een nieuwe koffiecup leiden.
De Peeze koffiecups zijn niet alleen gemaakt van plantaardige materialen, maar ook gecertificeerd industrieel composteerbaar (EN 13432). Dit houdt in dat ze minstens zo snel composteren als bijvoorbeeld sinaasappelschillen en bananenschillen. Uit onderzoek van de Wageningen University is zelfs gebleken dat onze koffiecups in ca. 4 weken composteren. Hiermee kunnen de koffiecups in theorie goed via het GFT-afval afgevoerd en gecomposteerd worden.
Echter geeft de wel/niet lijst van Rijkswaterstaat aan dat composteerbare koffiecapsules niet bij het GFT mogen, maar bij het restafval horen. De belangrijkste reden? Dat het voor consumenten en afvalverwerkers niet duidelijk is welke koffiecup wel of niet composteerbaar is en in het GFT thuishoort.Ā Zonde als je het ons vraagt.. Want wij geloven in verandering. Verandering in gebruik van grondstoffen Ć©n verandering in omgang met (rest)afval. Wij zien biobased koffiecups inclusief (industriĆ«le) compostering als enige juiste en duurzame oplossing. Op dit moment worden we ook vanuit de Europese Commissie hierin ondersteund. Er ligt namelijk een wetsvoorstel op tafel waarin staat dat alle koffiecups composteerbaar moeten worden. Als het voorstel wordt aangenomen, moeten alle cups twee jaar na het ingaan van de wet composteerbaar zijn.
Hoewel onze koffiecups dus gecertificeerd composteerbaar zijn, moeten ze volgens de richtlijn vooralsnog helaas bij het restafval weggegooid worden.
Kies of je zakelijk of als particulier wil bestellen
Je medewerkers, klanten en gasten
voorzien van heerlijke koffie?
Ontdek het assortiment!
Genieten van de heerlijke Peeze
producten bij jou thuis?
Ontdek het assortiment!