4. Kun je ons meenemen in hoe de examendagen eruitzagen? Wat was het meest uitdagende onderdeel?
De opleiding zelf duurt 6 dagen waarin je de eerste 3 dagen alle examenonderdelen oefent en in praktijk brengt. De laatste 3 dagen ga je 19 examens afleggen. Deze dagen zijn heel erg gestructureerd en intensief. Van triangels, cuppings, geurherkenning, defects, theorie en (groene) koffie analyse, alles komt voorbij.
De grootste uitdaging was voor mij om consistent en gefocust te blijven, vooral omdat je zo vaak op een dag moet proeven. Je moet elke keer op topniveau presteren. Eén fout kan betekenen dat je het onderdeel opnieuw moet doen. Vooral de cuppings onder tijdsdruk waren zenuwslopend. Heb ik alle defects eruit gehaald? En klopte de volgorde waarin ik de koffies beoordeeld heb?
5. Nu je officieel Q Grader bent: waar kijk je het meest naar uit om ermee te gaan doen, binnen Peeze en/of daarbuiten?
Binnen Peeze kijk ik ernaar uit om ons kwaliteitsbeleid verder te versterken en nog scherper te kunnen beoordelen of een koffie voldoet aan onze specialty standaarden. Daarnaast wil ik het kennisniveau intern verhogen, door collega’s mee te nemen in het proeven, scoren en beoordelen volgens de Q-standaard. Zo kunnen we als team nog consistenter en professioneler naar kwaliteit kijken.
Wat me daarnaast motiveert, is dat ik nu op een gelijker niveau met onze partners in oorsprong kan praten over koffiekwaliteit. We spreken nu dezelfde ‘koffietaal’, en dat maakt het makkelijker om gerichte feedback te geven en samen stappen te zetten in kwaliteit. Dat komt niet alleen de koffie ten goede, maar ook de relatie die we met onze partners opbouwen.