Teal Sand

Wat maakt specialty coffee zo speciaal?

We kunnen allemaal wel een goede kop koffie waarderen, zowel thuis als in de horeca. De smaak van ons kopje koffie wordt steeds belangrijker. Daarom is het ook goed om te weten welke verschillende aspecten van invloed zijn op de koffiekwaliteit. We nemen je daarom graag mee in de wereld van koffie en vertellen je wat de term ‘specialty coffee’ betekent!

Veronie Jansen
02 juni 2022
Sand Teal Leaf

Specialty Coffee

We beginnen gelijk met de term Specialty Coffee. Specialty Coffee betekent koffie van het hoogste niveau met unieke smaakeigenschappen. In elke fase van het proces moet de koffie aan de hoogste standaarden voldoen. De schakels in deze keten zijn de koffieboer, de koffiebrander en de barista. We starten het proces bij de koffieboer die met veel zorg en percisie de koffiebonen verbouwt. Het duurt soms zelfs jaren voordat de eerste succesvolle Specialty Coffee oogst is bereikt. Generaties lang werken koffieboeren hard aan het perfectioneren van hun gewassen om zo de beste koffiekwaliteit na te streven.

De groene ongebrande koffiebonen worden vervolgens gebrand door de koffiebrander. Een brandprofiel is per koffie verschillend en is van belang om de unieke eigenschappen van de koffieboon naar voren te brengen in de uiteindelijke smaak. Een klein verschil in het aantal seconden of graden zorgt voor een ander smaakprofiel en kan het eindresultaat dus flink beïnvloeden. Dit proces komt dus heel nauw!

Als laatste stap in het proces komen we uit bij de barista. Aan hem of haar de taak om van de koffiebonen een perfect kopje koffie te maken. Deze stap in het proces is van essentieel belang om uiteindelijk het hoogste niveau in smaak te behalen. De keuze van de zetmethode en het recept moet door de barista gekozen worden. Kennis en kunde is hierbij belangrijk.

De cuppingscore

Voor het eerst werd de term Specialty Coffee gebruikt door Erna Knutsen. Dit gebeurde in 1974 in een uitgave van het Tea & Coffee Trade Journal. Erna Knutsen is een groot begrip in de Specialty Coffee wereld. Ze heeft zich in die tijd gewijd aan het promoten van de specialty coffee markt. Zoals het terugdringen van instantkoffie, koffie uit blikken en onaangename bittere Robusta koffie. Daarnaast heeft ze zich ingezet om vers gebrande koffie te stimuleren.

Specialty Coffee wordt gekenmerkt door een cuppingscore van 80 punten of hoger. De score wordt toegekend door een Q-grader, een persoon die gediplomeerd is door de Coffee Quality Institute en daarmee bevoegd is om de kwaliteit van koffiebonen te bepalen. Dit gebeurt conform de standaarden ontwikkeld door de Specialty Coffee Association (SCA). Dé organisatie die alles weet over Specialty Coffee!

Koffiebonen met een score tussen de 80 en 84,99 punten worden aangemerkt als “zeer goed”. Bonen met een score tussen de 85 en 89,99 punten zijn “excellent” en koffiebonen met een score van 90 tot 100 punten worden gekwalificeerd als “uitzonderlijk”. Koffie lager dan 80 punten is dan ook geen Specialty Coffee. Tijdens het cuppen van de koffie let de Q-grader bijvoorbeeld op aroma, smaak, nasmaak, body, balans en zoetheid. Naast het proeven van de koffie kijkt een q-grader ook naar bijvoorbeeld defects (fouten in de bonen), onrijpe of onvolgroeide bonen, het vochtgehalte en de grootte van de bonen. Dit zijn ook elementen die de kwaliteit van de bonen doen bepalen.

Single Origin Coffee en Single Estate Coffee

Koffiebonen afkomstig uit één gebied of één land noemen we single origin koffie. Het verschil met single estate koffie is dat deze koffiebonen afkomstig moeten zijn van één plantage, oftewel dezelfde koffieboer. Het zijn vaak mooie Arabica koffiebonen met een hoge prijs omdat de kwalitiet van elke koffiebes en koffieboon nauwkeurig wordt bekeken. Of het ook een specialty coffee is, heeft te maken met de cuppingscore. Een single origin, een single estate en zelfs een blend kan specialty coffee zijn.

Geisha variëteit

Om je een voorbeeld te geven gaan we het hebben over Geisha. De Geisha is een Arabica-variëteit en wordt in de koffiewereld beschouwd als één van de meest bijzondere variëteiten. De koffie staat bekend om het prachtige smaakpallet. Het is een spannende, licht aromatische koffie met veel verschillende smaaktonen. De koffie is zacht, bijna zoals thee maar toch ook sprankelend. Je proeft florale tonen en de zoetheid van rietsuiker.

Het zijn bijzondere koffiebonen omdat deze variëteit voor koffieboeren niet zo makkelijk te verbouwen is. De koffieplant groeit op grote hoogte en moet daardoor met de hand geplukt worden. Ook is de plant erg gevoelig en vraagt om veel aandacht en ruimte. De oogst per hectare is laag en dat zorgt voor een flinke verhoging in de prijs. Voor een kopje Geisha koffie in New York betaal je zo’n 18 dollar.

De cuppingscore van Geisha ligt op specialty niveau. En soms ligt de cuppingscore zelfs zo hoog dat de koffie van ‘excellente’ of ‘uitzonderlijke’ kwaliteit is. Met trots kunnen wij vertellen dat we een kleine oplage Geisha koffie hebben weten te bemachtigen. Onze Geisha is afkomstig uit Peru en verbouwd door Gino Sadler Marin Ciriaco. De Geisha koffie van Gino is één van de 30 beste koffiesoorten die door de Cup of Excellence Global Coffee Centers boven een cuppingscore van 87 scoorden.

Leuk weetje!
De plantage van Gino heet Osopen wat vertaald kan worden als ‘hill of clouds’. De plantage ligt namelijk op 1600-1750 meter hoogte en heeft een heel specifiek microklimaat: ’s Nachts en in de ochtend is het koud met veel bewolking. Gedurende de dag is het zonnig en warm. De plantage van Gino is 13 hectare groot, waarvan hij 3 hectare gebruikt om de bijzondere Geisha variëteit te verbouwen.

Gino Sadler Marin Ciriaco
“Alles wordt gecompenseerd door het unieke smaakprofiel van deze koffie”

Ik ben begonnen met het verbouwen van Geisha omdat het een uitdagende variëteit is met veel verschillende en hele bijzondere smaaktonen. Geisha verbouwen is veel arbeidsintensiever en nauwkeuriger. Bovendien is de oogst veel kleiner in vergelijking met andere variëteiten, maar alles wordt gecompenseerd door het unieke smaakprofiel van deze koffie. Daarnaast is de geur van de bloesem anders, de smaak van de koffiebes (vol zoet) en heeft de groene boon een fruitige geur.

Benieuwd naar deze bijzondere koffie?
Op onze webshop is de Geisha te bestellen.
Het is een ultra limited edition, dus wees er snel bij want op= op!

Helaas is de Geisha koffie van Gino uitverkocht