De cuppingscore
Voor het eerst werd de term Specialty Coffee gebruikt door Erna Knutsen. Dit gebeurde in 1974 in een uitgave van het Tea & Coffee Trade Journal. Erna Knutsen is een groot begrip in de Specialty Coffee wereld. Ze heeft zich in die tijd gewijd aan het promoten van de specialty coffee markt. Zoals het terugdringen van instantkoffie, koffie uit blikken en onaangename bittere Robusta koffie. Daarnaast heeft ze zich ingezet om vers gebrande koffie te stimuleren.
Specialty Coffee wordt gekenmerkt door een cuppingscore van 80 punten of hoger. De score wordt toegekend door een Q-grader, een persoon die gediplomeerd is door de Coffee Quality Institute en daarmee bevoegd is om de kwaliteit van koffiebonen te bepalen. Dit gebeurt conform de standaarden ontwikkeld door de Specialty Coffee Association (SCA). Dé organisatie die alles weet over Specialty Coffee!
Koffiebonen met een score tussen de 80 en 84,99 punten worden aangemerkt als “zeer goed”. Bonen met een score tussen de 85 en 89,99 punten zijn “excellent” en koffiebonen met een score van 90 tot 100 punten worden gekwalificeerd als “uitzonderlijk”. Koffie lager dan 80 punten is dan ook geen Specialty Coffee. Tijdens het cuppen van de koffie let de Q-grader bijvoorbeeld op aroma, smaak, nasmaak, body, balans en zoetheid. Naast het proeven van de koffie kijkt een q-grader ook naar bijvoorbeeld defects (fouten in de bonen), onrijpe of onvolgroeide bonen, het vochtgehalte en de grootte van de bonen. Dit zijn ook elementen die de kwaliteit van de bonen doen bepalen.
Single Origin Coffee en Single Estate Coffee
Koffiebonen afkomstig uit één gebied of één land noemen we single origin koffie. Het verschil met single estate koffie is dat deze koffiebonen afkomstig moeten zijn van één plantage, oftewel dezelfde koffieboer. Het zijn vaak mooie Arabica koffiebonen met een hoge prijs omdat de kwalitiet van elke koffiebes en koffieboon nauwkeurig wordt bekeken. Of het ook een specialty coffee is, heeft te maken met de cuppingscore. Een single origin, een single estate en zelfs een blend kan specialty coffee zijn.
Geisha variëteit
Om je een voorbeeld te geven gaan we het hebben over Geisha. De Geisha is een Arabica-variëteit en wordt in de koffiewereld beschouwd als één van de meest bijzondere variëteiten. De koffie staat bekend om het prachtige smaakpallet. Het is een spannende, licht aromatische koffie met veel verschillende smaaktonen. De koffie is zacht, bijna zoals thee maar toch ook sprankelend. Je proeft florale tonen en de zoetheid van rietsuiker.
Het zijn bijzondere koffiebonen omdat deze variëteit voor koffieboeren niet zo makkelijk te verbouwen is. De koffieplant groeit op grote hoogte en moet daardoor met de hand geplukt worden. Ook is de plant erg gevoelig en vraagt om veel aandacht en ruimte. De oogst per hectare is laag en dat zorgt voor een flinke verhoging in de prijs. Voor een kopje Geisha koffie in New York betaal je zo’n 18 dollar.
De cuppingscore van Geisha ligt op specialty niveau. En soms ligt de cuppingscore zelfs zo hoog dat de koffie van ‘excellente’ of ‘uitzonderlijke’ kwaliteit is. Met trots kunnen wij vertellen dat we een kleine oplage Geisha koffie hebben weten te bemachtigen. Onze Geisha is afkomstig uit Peru en verbouwd door Gino Sadler Marin Ciriaco. De Geisha koffie van Gino is één van de 30 beste koffiesoorten die door de Cup of Excellence Global Coffee Centers boven een cuppingscore van 87 scoorden.
Leuk weetje!
De plantage van Gino heet Osopen wat vertaald kan worden als ‘hill of clouds’. De plantage ligt namelijk op 1600-1750 meter hoogte en heeft een heel specifiek microklimaat: ’s Nachts en in de ochtend is het koud met veel bewolking. Gedurende de dag is het zonnig en warm. De plantage van Gino is 13 hectare groot, waarvan hij 3 hectare gebruikt om de bijzondere Geisha variëteit te verbouwen.
Gino Sadler Marin Ciriaco
“Alles wordt gecompenseerd door het unieke smaakprofiel van deze koffie”
Ik ben begonnen met het verbouwen van Geisha omdat het een uitdagende variëteit is met veel verschillende en hele bijzondere smaaktonen. Geisha verbouwen is veel arbeidsintensiever en nauwkeuriger. Bovendien is de oogst veel kleiner in vergelijking met andere variëteiten, maar alles wordt gecompenseerd door het unieke smaakprofiel van deze koffie. Daarnaast is de geur van de bloesem anders, de smaak van de koffiebes (vol zoet) en heeft de groene boon een fruitige geur.
Benieuwd naar deze bijzondere koffie?
Op onze webshop is de Geisha te bestellen.
Het is een ultra limited edition, dus wees er snel bij want op= op!
Helaas is de Geisha koffie van Gino uitverkocht