Teal Sand

5 vragen over de Cupping Kampioenschappen

Het jaar was nog maar net begonnen toen Veronie mee mocht doen aan de Dutch Cup Tasters Championships 2025. En niet zonder resultaat, want ze werd derde! Maar hoe gaat zo’n kampioenschap te werk? En hoe kun je je hier op voorbereiden? We vroegen het Veronie zelf.

Josefien Kamberg
06 februari 2025
Cupping kampioenschappen 2025

Dutch Cup Taster
Championship 2025

In deze jaarlijkse competitie, georganiseerd door de Specialty Coffee Association (SCA), worden er acht keer drie koppen koffie neergezet in de vorm van een triangel. Twee van de kopjes zijn identiek en één is anders. Het doel is om het afwijkende kopje eruit te halen door te ‘cuppen’. Hier heb je maximaal acht minuten de tijd voor.

De wedstrijd start met 32 koffieliefhebbers, waarbij in verschillende rondes deelnemers afvallen. Naarmate de competitie vordert, worden de verschillen tussen de koffies steeds kleiner, waardoor het niveau steeds hoger wordt. In ronde 1 kan het verschil bijvoorbeeld zitten in de landen van herkomst, terwijl in de finale de koffies soms van verschillende plantages in hetzelfde gebied kunnen komen.

We vroegen Veronie meer over de wedstrijd en haar voorbereiding.

5 vragen aan Veronie

  1. Wanneer is de interesse in cuppen begonnen en waar kwam dit uit voort?
    Toen ik in 2021 als stagiair bij Peeze begon, fascineerde het koffieproces me meteen. Mijn interesse bracht me meer inzicht in het brandproces en de verschillende verwerkingsmethoden. Na mijn stage startte ik als Content Marketeer en hielp ik bij de introductie van prachtige specialty coffees uit de Best Collect-range. Zo groeide mijn interesse voor verschillende koffies met verrassende smaken, wat me uiteindelijk bij het cuppingteam bracht.
  2. Hoe heb je je voorbereidt op de kampioenschappen?
    Omdat ik vorig jaar al had meegedaan, had ik een paar tips voor mezelf opgeschreven. Bijvoorbeeld minder koffie proeven, goed uitspugen en voldoende water drinken, want met 24 koffies per ronde raak je al snel verzadigd. Ik heb twee keer de wedstrijd geoefend bij Peeze en natuurlijk had ik weer een extra jaar cuppingervaring, dankzij onze wekelijkse kwaliteitscontroles op donderdag.
  3. Wat vind je het meest boeiende aan het proeven en beoordelen van koffie op zo’n hoog niveau?
    Wat ik het meest boeiend vind is de enorme variëteit aan smaken die in koffie te ontdekken zijn. Ik ben persoonlijk een grote liefhebber van fruitige koffies, maar ook koffies waarin pure chocolade mooi naar voren komt. Het mooiste is dat ik telkens weer verrast word door nieuwe smaken, bijvoorbeeld banaan tijdens dit kampioenschap.
  4. Welke koffiesoort heeft je het meest verrast tijdens de wedstrijd?
    Tijdens de kampioenschappen dit jaar hebben de mannen van Blommers me opnieuw weten te verrassen met hele mooie koffies. Uitgesproken koffies, waarbij sommige echt indruk maken door hun complexiteit en unieke smaakprofiel. Een echte favoriet heb ik niet opgeschreven, daarvoor zou ik ze nog wel een keer rustig willen proeven, zonder tijdsdruk.😉
  5. Wat neem je mee voor de volgende keer?
    Net als dit jaar neem ik mee dat ik vooral de tijd moet nemen. Hoewel tijd een belangrijke rol speelt tijdens de kampioenschappen, gaat uiteindelijk degene met de hoogste score door voordat tijd echt bepalend wordt. Daarnaast ga ik meer oefenen met triangels van dezelfde koffie, zodat ik ook beter het verschil in concentratie kan proeven.
📸 Connor Houtman
📸 Connor Houtman
📸 Connor Houtman
📸 Connor Houtman
📸 Connor Houtman
📸 Connor Houtman