Samen voor
een afvalvrije
koffiesector

Bij het drinken van koffie denk je wellicht niet direct aan het afval dat daarbij vrijkomt. Toch gaat het hierbij om forse hoeveelheden. Met elkaar drinken we jaarlijks namelijk zo’n 700 miljard kopjes koffie, wat alleen al aan verpakkingen en koffiedrab voor veel (rest)afval zorgt. Zonde als je het ons vraagt!

Bij Peeze geloven we dat het anders kan. Door bijvoorbeeld onnodig materiaalgebruik te voorkomen, bewuste materiaalkeuzes te maken en maximaal in te zetten op hergebruik. Niet alleen binnen onze eigen bedrijfsvoering, maar in de hele keten van koffiebes tot koffiedrab. Zo werken we samen toe naar een afvalvrije koffiesector en een circulaire economie.

Overhandiging herbruikbare verpakking Peeze

Uitgelicht
Herbruikbare
koffieverpakking

Na ruim twee jaar van onderzoek en praktijktesten lanceerden we in 2024 Geen VerpakkingĀ©, een afvalvrije en herbruikbare koffieverpakking voor de zakelijke markt.

Zodra deze verpakking leeg is, krijg jij een volle; de lege nemen we in, maken we goed schoon, vullen ā€˜m en leveren we af bij de volgende Peeze klant. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige koffieketen en zorgen ā€‹we voor stukken minder geĆ«mmer met verpakkingen.

Inmiddels kiezen veel zakelijke locaties voor deze afvalvrije oplossing en besparen we al zo’n voetbalveld aan plastic folie per jaar. Sluit ook jouw organisatie zich aan?

Lees meer

Wij geloven in
de kracht van hergebruik

Bij Peeze geloven we in de kracht van hergebruik. Want hoe langer spullen meegaan en hoe vaker we ze kunnen inzetten, des te minder grondstoffen zijn er nodig en minder afval levert het op. Daarom zetten wij actief in op hergebruik door de hele keten, van koffiebes tot koffiedrab.

Koffiebessen

De koffiebesjes die na verwerking in oorsprong overblijven, worden middels compostinstallaties omgezet in hoogwaardig compost voor op de plantages. Vaak worden hier meerdere grondstoffen aan toegevoegd, zoals pergamino (de schilletjes die van de bonen gehaald worden vlak voor export) en micro-organismen en enzymen.

Jute zakken

De ongebrande koffie uit de landen van oorsprong worden aangeleverd in jute zakken. Deze jute zakken worden hergebruikt in de tuinbouw. In 2023 ging dit om 3.500kg jute zakken. Daarnaast onderzoeken we momenteel de mogelijkheden voor hergebruik van de zakken als hernieuwbare en secundaire grondstof voor meubels, wat er veelbelovend uitziet.

Koffievliesjes

Bij het branden van koffiebonen komen koffievliesjes vrij, een voedingsrijke en waardevolle organische reststroom. De vliesjes uit onze branderij worden gebruikt voor het kweken van oesterzwammen, als bodemverrijking van een Arnhems voedselbos Ć©n verwerkt tot biogas en compost.

Koffieverpakkingen

Onze koffiecups zijn 100% biobased en industrieel composterbaar en kunnen daarmee via de groencontainer verwerkt worden. Onze koffiebonen worden verpakt in kunststof koffiezakken die na gebruik via het PMD ter recycling kunnen worden aangeboden. Als volgende stap naar een afvalvrije koffievoorziening lanceerde Peeze in 2024 Geen Verpakking, een herbruikbaar en afvalvrij koffieconcept voor de zakelijke markt. Lees meer

Omverpakkingen

Onze foliezakken worden verpakt in dozen van 85% gerecycled materiaal. Kies je voor onze herbruikbare verpakkingen? Dan is er geen omverpakking nodig en bespaar je zowel kunststof- als kartonnen verpakkingsafval.

Koffiemachines

Koffiemachines worden vaak in zo’n 5 jaar financieel afgeschreven, maar kunnen met goed onderhoud en een tussentijdse opknapbeurt tot wel 3x zo lang mee. Peeze zet actief in op het refurbishen en hergebruiken van koffiemachines om de levensduur ervan optimaal te benutten. Niet alleen duurzaam, maar ook financieel aantrekkelijk. Lees meer

Koffiebekers

Wist je dat we alleen al in Nederland dagelijks 19 miljoen wegwerpbekers en -voedselverpakkingen weggooien? Vaak ook op locaties waar hergebruik prima mogelijk is. Gelukkig stappen steeds meer kantoren over op herbruikbare koffiebekers, mede door de komst van de SUP-wetgeving. Met een ruim assortiment herbruikbare bekers en passend advies per situatie helpen we klanten afval en onnodig bekergebruik terug te dringen.

Koffiedrab

Bij het zetten van koffie blijft koffiedrab (ofwel koffiedik/ koffieresidu) over, een voedingsrijke, organische reststroom die perfect hergebruikt kan worden. Om onnodig transport met deze relatief zware reststroom te voorkomen, adviseren wij lokaal hergebruik. Als bodemverbeteraar in jouw eigen tuin of groenvoorziening, eigen verwerking tot compost i.c.m. groenafval uit het bedrijfsrestaurant, als bemesting voor een lokale tuinder of simpelweg afvoeren via het GFT om te laten vergisten en composteren.

Ons laatste nieuws
over dit thema