De impact
van een
veranderend
klimaat

Ons dagelijkse kopje koffie. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar door het veranderende klimaat staat de toekomst van koffie onder druk. Teruglopende groeigebieden en tegenvallende oogsten door onvoorspelbaar weer. Willen we ook straks nog van koffie genieten, dan vraagt dit nu om andere keuzes.

Koffieboer op de koffieplantage

De impact van het klimaat op koffie

De Arabica koffieplant is een gevoelige plant die alleen in een klimaat met de perfecte condities goed gedijt. Door een oplopende temperatuur wordt het groeigebied van Arabica koffie steeds kleiner. Uit onderzoek blijkt dat 60% van alle koffieplanten met uitsterven bedreigd wordt en zo’n 50% van de koffiegebieden tegen 2050 niet meer geschikt is voor koffieteelt. En onvoorspelbare weersomstandigheden zoals uitblijvende regenval of spontane vorst maken oogsten steeds onbetrouwbaarder, waarschuwt ook meteoroloog en klimaatexpert Reinier van den Berg.

Meer over de impact van klimaatverandering

De impact van koffie
op het klimaat

Zonder dat je het wellicht weet, heeft ook de consumptie van koffie een flinke impact op het klimaat. Uit de cijfers van Statista blijkt dat de gemiddelde koffieconsumptie per hoofd van de bevolking in 2021 is gegroeid naar 8,2kg. Met 17,3 miljoen inwoners komt dit neer op een totaal Nederlands verbruik van ruim 142 miljoen kg koffie, wat zorgt voor bijna 600.000 ton CO2 uitstoot. En dan gaan we enkel nog uit van zwarte koffie… Kies je voor een cappuccino of latte macchiato op basis van koemelk, dan ligt jouw koffie-footprint al snel 6x zo hoog (bron).

Cookstoves in Ethiopië met FairClimateFund

Tijd voor
verandering

Als koffiebranderij voelen wij ons verantwoordelijk voor de klimaatimpact in de koffieketen. Dit geldt niet alleen voor onze eigen bedrijfsactiviteiten, maar ook voor de rest van de koffieketen. Daarom zetten wij diverse stappen voor reductie en compensatie:

  • Sinds 2015 branden wij al onze koffie CO2-neutraal,
  • Door slimme technieken zoals recirculatie van hitte in ons brandproces, besparen wij 75% energiegebruik,
  • We maken gebruik van 100% traceerbare, Nederlandse windenergie,
  • Onze branderij heeft een klimaatbestendige tuin met regenwater infiltratie (lees meer),
  • De jaarlijkse CO2-footprint is bepalend voor onze reductieagenda,
  • Uitstoot die we (nog) niet kunnen vermijden, compenseren we via Fairtrade Carbon Credits in de koffieketen,
  • Van onze Fairtrade koffie’s compenseren we de keten-specifieke uitstoot van plantage t/m distributie,
  • We helpen boeren om zich aan te passen aan een veranderend klimaat.

Onze Impactmanager Rik van Paassen vertelt je graag over onze klimaataanpak.

Bekijk het filmpje