8 creatieve manieren om koffie en thee te serveren

Als horecaondernemer omringt door concurrentie is het belangrijk om onderscheidend te blijven. Door gasten continu te verrassen maak je ze nieuwsgierig en blijven ze komen. Dit geldt ook voor koffie en thee. De presentatie hiervan is vaak vrij standaard. Dit terwijl er juist ontzettend veel leuke mogelijkheden zijn om het nét even anders te doen. In deze blog vind je een aantal ideeën om koffie en thee op een originele manier te serveren. Zo verras je de klant en voeg je net dat extra beetje beleving toe!


 

1. Cones

Een van de trends op koffiegebied is het serveren van de koffie in een cone. Niet alleen origineel en lekker, maar het scheelt ook afval! Bovendien is deze serveermethode erg instagrammable, waardoor je extra communicatiewaarde op social media creëert.

Deze cones hebben een binnenkant van chocolade. De chocolade en koffie vermengen zich tijdens het drinken wat zorgt voor een heerlijke smaakbeleving. Zorg bij het inkopen van de cones overigens wel dat je een variant hebt die geschikt is voor hete dranken. Je wilt tenslotte niet dat de cone gaat lekken en uiteindelijk voor een zootje zorgt.

Het is een leuke én duurzame manier om koffie te serveren, waarbij de klanten ongetwijfeld verrast zijn!

 

2. Jars

Een iets eenvoudiger, maar niet minder leuk idee is het gebruik van ander glaswerk dan het standaard kopje en schoteltje. Een voorbeeld hiervan zijn jars, een martini glas of een flute. Dit is zowel geschikt voor hete als koude koffie. En wil je ijskoffie serveren? Geef dan de deksel van de jar erbij en laat de klant de koffie zelf shaken. Een leuke extra dimensie aan tafel!

 

3. Thee in een tap

Met warm zomerweer gaan mensen op zoek naar verkoeling en worden de warme dranken vaak vermeden. Een heerlijke, het liefst zelfgemaakte ijsthee vormt dan een mooi alternatief. Serveer deze is een glazen drankdispenser met tapkraan, vul het geheel aan met vers fruit. Plaats de tap op een zichtbare plek op de bar en adviseer het de gasten die verfrissing zoeken. Serveer het vervolgens in een mooi glas met een schijfje citroen. Succes gegarandeerd!

Als je de ijsthee zelf maak ligt ook de kostprijs lager dan gebottelde ijsthee van de bekende merken. Daarnaast is het een mooi uithangbord en kan je met veel verschillende soorten thee experimenteren.

 

4. Serveren op een plank met een glaasje water

Je hoeft het echter niet altijd moeilijk te maken voor jezelf. Wanneer je goede koffie hebt, is er weinig nodig om iets extra’s te laten zien. Serveer je espresso bijvoorbeeld op een (brood)plank met een glaasje water en een koekje of chocolaatje.

Ook kun je kleine koffiekaartjes naast de koffie leggen. Hier kunnen klanten op lezen waar de koffie vandaan komt, welke smaken ze gaan proeven en hoe de koffie heet. Hierdoor zijn klanten veel bewuster aan het genieten en voelen ze de meerwaarde.

 

5. Kleine proeverij

Klanten vinden het vaak leuk om meerdere dingen te proberen. Het is daarom een leuk idee om een kleine proeverij te maken. Door klanten meerdere smaken tegelijk te serveren, kunnen zij hun favoriet ontdekken.

Je kunt dit combineren met foodpairing, waarbij je uitlegt welke smaken goed passen bij verschillende ingrediënten en gerechten. Hiermee toon je kennis en expertise en wordt het kopje koffie of thee en ware beleving. Gasten zullen zich geïnspireerd voelen en dit aan anderen vertellen of delen op social media.

 

6. Aan tafel schenken

Voor de optimale beleving kun je ervoor kiezen om de koffie aan tafel uit te schenken. Dit gebeurt al bij een aantal horecazaken en wordt meestal met slow coffee (filterkoffie 2.0) gedaan. De barista komt hierbij aan tafel staan en bereidt de koffie ter plekke. Hij of zij vertelt ondertussen waar de koffie vandaan komt en welke smaken de gasten kunnen verwachten. Erg leuk om bijvoorbeeld conceptmatig in te zetten als ‘koffie voor 2’. Hierbij kan de barista zelfs nog adviseren over smaken en oorsprongslanden. Je neemt je gasten letterlijk mee op smaakreis!

 

7. Freakshakes

Een echte Instagram-trend is de freakshake. Freakshakes zijn niet eenvoudig om te maken maar als je meer naamsbekendheid en online aandacht wilt, is dit zeker een optie. Freakshakes maak je niet alleen met koffie, maar met allerlei ingrediënten. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het belangrijkste is dat het erg overdreven lekker uitziet!

Wellicht niet altijd even gezond, maar wel erg leuk, lekker en opvallend!

 

8. Losse thee

Tot slot nog drie leuke ideeën voor losse thee. Steeds meer horecagelegenheden hebben ook losse theesoorten op de kaart staan. Losse thee heeft meestal een hogere kwaliteit en geeft een wat luxer gevoel.

Losse thee kan op verschillende creatieve manieren worden geserveerd. Zo kun je de klant laten kiezen door de theesoorten in weckpotjes te doen en op een plankje te serveren. Een ander leuk idee is het theetableau met losse blikjes van de Communitea theelijn. Hiermee serveer je stijlvol verschillende losse theeën. Ook bestaat er een next level tea brewer onder de merknaam STEAMPUNK®. Deze verhit water en bereid thee op een innovatieve manier waarbij vooral het design er uitspringt. Een laatste leuke manier van het serveren van losse thee is om gebruik te maken van de HandyBrew tea maker (zie video). Zeker een toegevoegde waarde qua beleving.


 

Hopelijk hebben wij je kunnen inspireren met deze ideeën en ga je ermee aan de slag. Heb jij wel eens een creatieve koffie geserveerd? Of ben je er één tegen gekomen? Deel jouw koffie creatie met ons via social media!