Teal Sand

8 creatieve manieren om koffie en thee te serveren

Als horecaondernemer omringt door concurrentie is het belangrijk om onderscheidend te blijven. Door gasten continu te verrassen maak je ze nieuwsgierig en blijven ze komen. Dit geldt ook voor koffie en thee. De presentatie hiervan is vaak vrij standaard. Dit terwijl er juist ontzettend veel leuke mogelijkheden zijn om het nét even anders te doen. In deze blog vind je een aantal ideeën om koffie en thee op een originele manier te serveren. Zo verras je de klant en voeg je net dat extra beetje beleving toe!

Veronie Jansen
12 augustus 2022
Koffie serveren in een ijscone

 

1. Cones

Een van de trends op koffiegebied is het serveren van de koffie in een cone. Niet alleen origineel en lekker, maar het scheelt ook afval! Bovendien is deze serveermethode erg instagrammable, waardoor je extra communicatiewaarde op social media creëert. Deze cones hebben een binnenkant van chocolade. De chocolade en koffie vermengen zich tijdens het drinken wat zorgt voor een heerlijke smaakbeleving. Zorg bij het inkopen van de cones overigens wel dat je een variant hebt die geschikt is voor hete dranken. Je wilt tenslotte niet dat de cone gaat lekken en uiteindelijk voor een zooitje zorgt. Het is een leuke én duurzame manier om koffie te serveren, waarbij jouw klanten ongetwijfeld verrast zijn!

Foto: Pinterest

2. Thee in een tap

Met warm zomerweer gaan mensen op zoek naar verkoeling. Een heerlijke, het liefst zelfgemaakte ijsthee, vormt dan een mooi alternatief. Serveer deze in een glazen drankdispenser met tapkraan en vul het geheel aan met vers fruit. Plaats de tap op een zichtbare plek op de bar en adviseer het aan de gasten die verfrissing zoeken. Serveer het vervolgens in een mooi glas met een schijfje citroen. Succes gegarandeerd!

Als je de ijsthee zelf maakt ligt ook de kostprijs lager dan gebottelde ijsthee van de bekende merken. Daarnaast is het een mooi uithangbord en kan je met veel verschillende soorten thee experimenteren.

Foto: Pinterest

Sand Teal Leaf
Ice tea serveren in een jar met tap
Teal White White Leaf

3. Origineel servies

Een iets eenvoudigere optie, maar niet minder leuk! Het gebruik van ander glaswerk dan het standaard kopje en schoteltje. Een voorbeeld hiervan zijn mason jars, cocktail glazen en glazen met relief. Dit is zowel geschikt voor hete als koude koffie. Wil je ijskoffie serveren? Dan kun je op 2 manieren voor extra dimensie aan tafel zorgen.

  • Serveer de ijskoffie in een mason jar met de deksel en laat jouw gasten zelf hun ijskoffie shaken aan tafel.
  • Serveer de ijskoffie in een glas met relief, maar wacht met het toevoegen van de espresso. Laat jouw gasten zelf met een klein kannetje de espresso over de ijsklontjes heen gieten. Hierdoor ontstaat een leuk effect in het glas!

Mason Jar
Foto: Pinterest

Cocktail glas
Foto: Pinterest

Glas met relief
Foto: Pinterest

Man serveert koffie proeverij

4. Kleine proeverij

Klanten vinden het vaak leuk om meerdere dingen te proberen. Het is daarom een leuk idee om een kleine proeverij te maken. Door klanten meerdere smaken tegelijk te serveren, kunnen zij hun favoriet ontdekken. Je kunt dit combineren met foodpairing, waarbij je uitlegt welke smaken goed passen bij verschillende ingrediënten en gerechten. Hiermee toon je kennis en expertise en wordt het kopje koffie of thee een ware beleving. Gasten zullen zich geïnspireerd voelen en dit aan anderen vertellen of delen op social media.

Foto: Pinterest

Sand Teal Leaf
Koffie serveren op een houten plankje

5. Serveren op een plank

Je hoeft het echter niet altijd moeilijk te maken voor jezelf. Wanneer je goede koffie hebt, is er weinig nodig om iets extra’s te laten zien. Serveer je espresso bijvoorbeeld op een (brood)plank met een glaasje water en een koekje of chocolaatje. Ook kun je kleine koffiekaartjes naast de koffie leggen. Hier kunnen klanten op lezen waar de koffie vandaan komt, welke smaken ze gaan proeven en hoe de koffie heet. Hierdoor zijn klanten veel bewuster aan het genieten en voelen ze de meerwaarde.

Foto: Pinterest

Teal White White Leaf

6. Koffie specials

Een echte Instagram-trend zijn koffie specials. Sommige eenvoudig om te maken, anderen vergen wat tijd. Als je meer naamsbekendheid en online aandacht wilt, is dit zeker een optie. De koffie specials zijn fotogeniek, zien er overdreven lekker uit en smaken fantastisch! Wellicht niet altijd even gezond, maar wel erg leuk, lekker en opvallend.

Bekijk onze koffie en thee recepten

Freakshake
Foto: Pinterest

 

Latte specials (chai)
Foto: Pinterest

Frappuccino
Foto: Pinterest

Filterkoffie

7. Aan tafel uitschenken

Voor de optimale beleving kun je ervoor kiezen om de koffie aan tafel uit te schenken. Dit gebeurt al bij een aantal horecazaken en wordt meestal met slow coffee (filterkoffie 2.0) gedaan. De barista komt hierbij aan tafel staan en bereidt de koffie ter plekke. Hij of zij vertelt ondertussen waar de koffie vandaan komt en welke smaken de gasten kunnen verwachten. Erg leuk om bijvoorbeeld conceptmatig in te zetten als ‘koffie voor 2’. Hierbij kan de barista zelfs nog adviseren over smaken en oorsprongslanden. Je neemt jouw gasten letterlijk mee op reis in de wereld van koffie!

Foto: Pinterest

8. Losse thee

Tot slot nog drie leuke ideeën voor losse thee. Steeds meer horecagelegenheden hebben ook losse theesoorten op de kaart staan. Losse thee heeft meestal een hogere kwaliteit en geeft een wat luxer gevoel. Losse thee kan op verschillende creatieve manieren worden geserveerd. Serveer de diverse theesoorten in weckpotjes op een plankje. Een ander leuk idee is het theetableau met losse blikjes van de Communitea theelijn. Hiermee serveer je stijlvol verschillende losse theeën. Een laatste leuke manier van het serveren van losse thee is om gebruik te maken van de HandyBrew tea maker. Zeker een toegevoegde waarde qua beleving!

Foto: Pinterest

Ontdek onze losse thee

Sand Teal Leaf
Losse thee in een potje