Teal Sand

Bijzondere koffiebonen: de Whisky Barrel Aged!

Ontdek onze koffiebonen die gerijpt zijn in oude, eiken whiskyvaten.

Veronie Jansen
16 december 2022

In dit blog lees je alles over de Whisky Barrel Aged koffiebonen. We hebben Ronald, onze whisky man, geïnterviewd. Hij heeft de koffie gebrand en kan je er alles over vertellen. Het zijn namelijk hele bijzondere koffiebonen die we elk jaar als limited edition terug laten komen. De koffiebonen worden enkele weken gerijpt in oude eiken whiskyvaten en dat zorgt, al zeggen we het zelf, voor een hele lekkere smaak!

Even voorstellen…

Onze whisky man: Ronald!
Hi ik ben Ronald en ik werk op dit moment 21,5 jaar bij Peeze. Voordat ik bij Peeze kwam, werkte ik in de horeca. Daar heb ik het merk Peeze voor het eerst leren kennen. Passie voor koffie had ik in het begin nog niet. Ik was niet zo’n koffie drinker. Eenmaal werkzaam bij Peeze ontstond de passie omdat ik ontdekte hoe mooi en bijzonder het koffieproces is. Naast liefde voor koffie vind ik het leuk om in mijn vrije tijd te darten en biljarten. En daarnaast mix ik als DJ de coolste houseplaten aan elkaar.

In dit interview vertel ik je meer over de Whisky Barrel Aged koffie die ik met veel passie voor jullie heb gemaakt! En via onderstaande video kun je het proces ook zien.

Bekijk de video

Wanneer is Peeze gestart met het maken van de eerste Whisky Barrel Aged koffie? En hoe zijn jullie op het idee gekomen?
In 2017 hebben we de eerste batch gebrand. Samen met Janneke en Pauline zijn we op het idee gekomen om de whisky barrel aged koffie te maken. We wilden graag iets exclusiefs maken zoals koffie met een smaakje! Na onderzoek te hebben gedaan, kwamen we uit bij een wijnvat, een whiskyvat en een rumvat. In de testfase hebben we een whiskyvat en een wijnvat geprobeerd. Eigenlijk ging dat bij het whiskyvat gelijk goed en was de smaak heel lekker. Het wijnvat was niks. De koffie was mega zuur, alsof je een slok gefermenteerd fruit nam. Geen succes dus!

Wat maakt deze koffie zo bijzonder?
Vooral de smaak! We maken gebruik van de Daterra Bourbon koffiebonen en branden deze koffiebonen korter. Het is namelijk een slow coffee, dus de koffiebonen moeten lichter gebrand worden. Als de koffiebonen donkerder gebrand zouden worden, dan smaakt de koffie heel bitter. De Daterra Bourbon koffiebonen zijn mooi in balans waardoor deze perfect samengaan met de whisky smaak die in de bonen trekt.

Het is een limited edition die terugkeert omdat de koffie zo gewild is. Elk jaar gaan we weer op zoek naar bruikbare whisky vaten om de koffie mee te maken. We leggen de groene Daterra Bourbon koffiebonen voor een aantal weken in de whiskyvaten. Zo trekt de smaak van de whisky in de koffiebonen. Als je boven het vat hangt ruik je heel goed de whisky geur. Maar de geur na het branden en malen van de koffiebonen kun je het beste omschrijven als boerenjongens (rum en rozijnen).

Koffiebonen worden gebrand in een koffiebrander

De koffie ruikt sterk naar whisky, zit er eigenlijk nog alcohol in de koffie?
Er zit geen alcohol meer in de koffie. Dit hebben we getest. Daarnaast testen we ook altijd bij het lab of er OTA (Ochratoxine) in de groene koffiebonen voorkomt. Het whiskyvat is namelijk altijd een beetje vochtig waardoor deze schimmel mogelijk in het vat voor kan komen. Het lab geeft de doorslag of we de koffiebonen mogen branden en verkopen. Bij het branden houden we ook rekening met het vochtgehalte van de boon. Deze wordt natuurlijk hoger naarmate de bonen meer whisky opnemen. Bij een hoger vochtgehalte dan normaal moeten we de bonen wat langer branden. Hier passen we de brandcurve op aan.

Met welke zetmethode moet je deze koffie maken?
De koffie is gemaakt om als slow coffee te zetten. Maak gebruik van een chemex en onderstaand recept voor het perfecte kopje Whisky Barrel Aged koffie:

  1. Maal 33 gram koffie (grof gemalen T8)
  2. Spoel de papier filter door met warm water
  3. Doe de gemalen koffie in het filter
  4. Laat de koffie bloomen door 100ml water van 94°C over de koffie heen te gieten
  5. Wals de chemex tijdens het bloomen om alle koffie nat te maken
  6. Na 40 seconden opgieten tot 300 ml water
  7. Daarna in een rustige constante straal opgieten tot de 500 ml water wordt behaald
  8. De koffie moet ongeveer 4,5 minuut doorlopen


Bij welke gelegenheid zou jij een kopje Whisky Barrel koffie drinken?

De koffie doet een beetje winters aan. Dus ik zou hem drinken op een koude avond, lekker voor de televisie. Je moet de koffie niet de hele dag doordrinken. Maak er een écht geniet moment van! Ook de feestdagen zijn een perfect moment om deze bijzondere koffie met familie en vrienden te drinken. Daarnaast is het een perfect cadeautje voor een verjaardag of als kerstcadeautje onder de boom!

Sand Teal Leaf

Limited edition

Deze koffiebonen moet je geproefd hebben.
Bestel de koffiebonen in onze webshop.

Bestellen