Teal Sand

Jouw koffie binnenkort herbruikbaar verpakt?

Peeze heeft een duidelijke circulaire ambitie: Het realiseren van een afvalvrije koffieketen. Hierin spelen koffieverpakkingen een belangrijke maar ook complexe rol.Ā Daarom start Peeze een praktijktest met herbruikbare koffieverpakkingen voor de grootzakelijke markt. Kortom, verpakkingen die na gebruik retour komen, gewassen worden en opnieuw inzetbaar zijn. In dit blog stellen we onze Impact Manager Rik 4 vragen over deze testfase.

Veronie Jansen
16 februari 2023
Sand Teal Leaf
Aandeel in de nieuwe economie bij koffiebranderij

1. Wat was de aanleiding om dit project op te starten?

Vanuit onze circulaire ambities zijn we bij Peeze al 25 jaar bezig met innovatie van verpakkingen. Hierbij hebben we ons veelal gericht op verduurzaming van folie, het materiaal waarin koffie eigenlijk altijd verpakt wordt. Zo is sinds de jaren ’90 de traditionele aluminiumlaag uit de verpakkingen gelaten en hebben we in de afgelopen 10 jaar gewerkt met zowel biobased-, composteerbare- als monofolie. Maar we zien in praktijk dat de verpakkingen alsnog bij het restafval belanden, zelfs als deze via het PMD zijn weggegooid. Reden hiervoor is dat de folie in praktijk lastig en niet-rendabel te recyclen is.

Kortom, als we Ʃcht milieuvoordeel willen behalen moeten we anders naar verpakkingen kijken. Zo ontstond het idee van herbruikbare verpakkingen. Iets wat eigenlijk heel logisch klinkt als je bedenkt dat we veelal grootzakelijke klanten hebben en deze via eigen distributie beleveren. Dit maakt retourlogistiek ook eenvoudiger. Nu zijn we op het punt gekomen dat we onze ideeƫn in praktijk gaan testen.

Teal White White Leaf

2. Is een herbruikbare verpakking ook daadwerkelijk duurzamer?

Een terechte vraag die wij ook graag beantwoord wilden hebben. Een herbruikbare verpakking klinkt ten slotte duurzaam, maar als deze onderaan de streep een slechtere milieu-impact heeft dan schieten we ons doel voorbij.

We hebben daarom een uitgebreide grondstoffen-analyse en Levenscyclusanalyse (LCA) laten maken. De belangrijkste vraag hierbij was: Biedt een herbruikbare verpakking milieuvoordeel ten opzichte van traditionele folieverpakkingen? En zo ja, met welk materiaal en wasproces kunnen we de meeste milieu-impact maken? Hieruit bleek o.a. dat gekeken naar onze processen, een hard kunststoffen emmer de duurzaamste keuze was. Deze levert na ongeveer 10x gebruik milieuvoordeel op, inclusief retourtransport en reiniging. Andere materialen vielen vrij snel af. Zo lag het break-even punt van milieuvoordeel bij glas bijvoorbeeld op 15 jaar.

3. Hoe kwamen jullie tot de keuze voor deze emmer als herbruikbare verpakking?

Het vooronderzoek gaf ons veel inzicht in de materiaalkeuze, gekeken naar o.a. de milieu-impact van productie, transport, reiniging, levensduur en ‘end of life’. Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt van alle eisen waaraan de verpakking moest voldoen. Denk aan warenwettelijke eisen, maar ook elementen zoals borging van voedselveiligheid, versheid en een goede werkbaarheid in onze productie en logistieke processen. Op basis van al deze punten hebben we deze emmer van Curtec geselecteerd. Curtec is een Nederlandse producent van hoogwaardige kunststof verpakkingen die nu veelal voor eenmalig gebruik worden ingezet. Eigenlijk zonde, vonden ook zij. Ze vormen dan ook een belangrijke rol in deze pilot en kijken uit naar de eerste resultaten.

Sand Teal Leaf

4. Wat gaan jullie nu in de praktijktest onderzoeken?

Volgens de theorie voldoen de herbruikbare verpakkingen aan alle wensen en eisen en kunnen ze een mooi milieuvoordeel opleveren. Maar in praktijk zorgt deze andere verpakkingsvorm voor de nodige uitdagingen. Zo beĆÆnvloedt het onze huidige processen in productie, magazijnen en logistiek. En ook in het daadwerkelijke gebruik bij de klant zijn we erg benieuwd naar de ervaringen. Hoe snel is een emmer bijvoorbeeld leeg? Wat doet het met de smaak als een emmer eenmaal open is geweest? En hoe schoon of vervuild komen de emmers retour? Kortom, in alle schakels van het proces willen we ervaring opdoen.

De pilot duurt 3 maanden en wordt bij 2 locaties ingezet, waaronder Burgers’ Zoo in Arnhem. In dit dierenpark wordt duurzaamheid in alle bedrijfsprocessen, diensten en producten doorgevoerd. Naast een hele bewuste keuze voor onze Bean Impact koffie, waren zij dan ook gelijk enthousiast om de herbruikbare verpakking in praktijk te testen. We starten eind februari en in juni verwachten we de eerste ervaringen en resultaten te kunnen delen.