Teal Sand

Hoe gezond is koffie?

Voor veel mensen is koffie een onmisbaar begin van de dag. Maar hoe gezond is dat dagelijkse kopje eigenlijk? In deze blog duiken we dieper in de gezondheidsvoordelen van koffie. We beantwoorden vragen zoals: Is koffie goed voor je hart? Droogt koffie je lichaam uit? En hoe zit het eigenlijk met cafestol en cholesterol?

Veronie Jansen
28 maart 2025
Koffie in de schijf van vijf en filterkoffie is gezond

Koffie in de
Schijf Van Vijf

Laten we gelijk beginnen met goed nieuws! Zwarte koffie staat namelijk in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Uit het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2024 blijkt dat slechts 36% van de jongeren en 23% van de ouderen zich hiervan bewust is. Wist jij dit al? Waarom koffie in de Schijf van Vijf staat gaan wij jou aan de hand van dit blog duidelijk maken.

Droogt koffie je lichaam uit?

Een veelgehoorde fabel is dat koffie je lichaam uitdroogt. Maar liefst 44% van de koffiedrinkers gelooft dit nogsteeds. (Nationaal Koffie & Thee Onderzoek 2024) Hoewel cafeïne een licht vochtafdrijvend effect heeft, betekent dit niet dat je erdoor uitdroogt. Onderzoek laat zien dat koffie, net als water en thee, gewoon bijdraagt aan je dagelijkse vochtinname. Je hoeft dus niet na elke kop koffie een extra glas water te drinken. (Voedingscentrum)

Bevat koffie vitamines of mineralen?

Naast het feit dat koffie je van vocht voorziet, bevat het ook kleine hoeveelheden vitamines en mineralen, zoals vitamine B en magnesium. Hoewel deze hoeveelheden klein zijn in vergelijking met andere voedingsmiddelen, draagt koffie toch bij aan je dagelijkse inname. (Voedingscentrum)

Cafestol en cholesterol

In koffie zit de stof cafestol die het LDL-cholesterol kan verhogen. Maar geen zorgen! De manier waarop je koffie zet, maakt een groot verschil. Gefilterde koffie, zoals filterkoffie en koffie uit een koffiepadapparaat, bevat weinig cafestol. Ongefilterde varianten, zoals espresso uit een halfautomatische machine, bevatten meer cafestol en kunnen je cholesterolgehalte verhogen. In koffie van een cafetière (ook wel doordrukkoffie of French press genoemd) en zeker in kookkoffie (ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd) zit de hoogste hoeveelheid cafestol. Koffie van een cafetière en kookkoffie staan dan ook niet in de Schijf van Vijf. (Voedingscentrum)

Is decaf gezonder dan koffie met cafeïne?

Cafeïne, de bekende energiebooster in koffie, kan je alertheid en concentratie verhogen. Maar te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen, wat neerkomt op drie tot vijf kopjes koffie per dag. In decaf, koffie zonder cafeïne, zit net zoveel cafestol als in koffie met cafeïne. Het maakt dus voor de hoeveelheid cafestol die je binnenkrijgt niet uit of je kiest voor decaf of koffie met cafeïne. Dat maakt cafeïnevrije koffie dus niet per se gezonder. (Voedingscentrum)

Lager risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2

Onderzoek toont aan dat het drinken van 2 tot 3 koppen koffie per dag samenhangt met een lager risico op hart- en vaatziekten en zelfs de levensverwachting kan verhogen. Het beschermende effect geldt niet alleen voor filterkoffie, maar ook voor cafeïnevrije koffie. Dit laat zien dat niet alleen cafeïne, maar ook andere bioactieve stoffen in koffie een rol spelen. (Cardiologie Centra Nederland) Ook blijkt uit onderzoek dat mensen die koffie drinken minder kans hebben op diabetes type. En ook dit geldt voor zowel koffie met cafeëne als zonder. (Diabetes.nl)

Conclusie: is koffie gezond? Ja, zolang je er niet te veel van drinkt. En de meest gezonde koffie is gefilterde koffie.