Teal Sand

Dalla Corte XT – extreme precisie en consistentie

Maak kennis met de Dalla Corte XT. Een nieuwe en revolutionaire espresso machine van het Italiaanse merk Dalla Corte. Met de nieuwe XT geven ze de barista nog meer mogelijkheden om controle uit te oefenen op het extractieproces en bijbehorende parameters. Zo heeft de XT een innovatief flow profile systeem voor een perfecte blooming (smaakontwikkeling) van de koffie. Daarnaast bevat de machine een uiterste nauwkeurige temperatuurregeling en een volledig geïntegreerde real-time gewichtscontrole. Kortom, ontzettend veel mogelijkheden!

Veronie Jansen
05 februari 2019

De nieuwe Dalla Corte XT is de opvolger van de Pro en kenmerkt zich niet alleen door nieuwe technologieën, maar ook door een andere uitstraling. Onder de slogan ‘Great espresso every single time, One Million Times’ streeft Dalla Corte met de XT naar de ultieme extractie en smaak.

Flow profile system –
regel zelf de waterflow

Normaal gesproken bepalen 3 variabelen de kwaliteit van de extractie:

 1. De brew ratio, ofwel het recept van de koffie (grammage gemalen koffie versus grammage gezette koffie)
 2. De temperatuur van het water
 3. De doorlooptijd

Dalla Corte heeft ontdekt dat de pre-infusie fase van de extractie de belangrijkste fase is bij het zetten van koffie. Hier wil je dan ook de meeste invloed op uit kunnen oefenen. Pre-infusie is niets anders dan het wellen van de koffie in de filterdrager. Dit wordt ook wel blooming genoemd. Het is de fase van de 1e druppel water op de gemalen koffie tot aan de 1e druppel koffie in de kop. Bij de perfecte pre-infusie neemt het water het maximale aantal aroma’s op en haal je dus de optimale smaak uit de koffie. Er zijn 2 mogelijkheden om deze fase te beïnvloeden:

 1. Door de druk van het water te beïnvloeden
 2. Door de flow van het water te beïnvloeden (dit doet de Dalla Corte XT)

Pressure profiling
Bij pressure profiling kan er niet direct invloed uitgeoefend worden op de smaakontwikkeling. Er ‘valt’ namelijk meteen veel water op de koffie alvorens de druk van het water effect heeft. Hierdoor verzadigt de koffie snel en zal deze gaan doorlopen. Met deze methode heb je dan ook minder controle op de pre-infusie fase en daarmee de smaak.

Flow profiling
Bij flow profiling heb je vanaf het begin controle op de extractie omdat de druk op het water constant is. De watertoevoer wordt bij de filterdrager afgeknepen en zorgt ervoor dat het rustig op de koffie kan druppelen. Pas als de blooming klaar is, loopt de rest van het water erdoor en komen alle smaken en aroma’s in het kopje terecht. Met flow profiling bepaal je dus precies hoeveel gram water per seconde gebruikt wordt voor het bereiden van de koffie. Bij de Dalla Corte XT zijn de volgende variabelen van invloed op een goede extractie:

 1. De espresso brew ratio (EBR) ofwel het recept van de koffie (grammage gemalen koffie versus grammage gezette koffie). Dit is tevens af te lezen op de display.
 2. De temperatuur van het water
 3. De flow van het water; hoe snel komt het water op de koffie
 4. De maalgraad/doorlooptijd

Per koffie is het recept specifieker te bepalen door de pre-infusie te verlengen. Dit doe je door de waterflow aan te passen en de brew ratio in te stellen.

Eigen display per zetgroep
Elke zetgroep van de XT heeft zijn eigen display en toont:

 • De ingestelde watertemperatuur
 • Het gewicht van de koffie in het kopje
 • De afstelling van het grammage water per seconde
 • De doorlooptijd
 • De knop om te flushen

Daarnaast is er nog een extra display voor alle algemene instellingen. Hier kan je eenvoudig de waterhoeveelheid en temperatuur instellen, een zetgroep aan- of uitzetten of een reinigingsprogramma starten.

Nog constantere temperatuurbeheersing

De Dalla Corte espressomachines hebben al geruime tijd de multi-boiler techniek waardoor de watertemperatuur tot 0.1 graad Celsius nauwkeurig in te stellen is. Ook hier is een optimalisatie in gedaan. Door nieuwe sensoren wordt er nu precies genoeg energie afgegeven aan het verwarmingselement om de temperatuur te beïnvloeden. Dit bespaart niet alleen energie, maar zorgt ook voor een accuratere temperatuur. Het verwarmingselement in de boiler draait niet meteen op volle kracht, waardoor deze niet meer teveel warmte afgeeft of te lang verwarmt.

Van draaiknop naar een handel
De stoompijp wordt nu aangestuurd door een hendel. Een tikje omhoog om even schoon te blazen en naar beneden om de melk op te schuimen. De stoompijp is ook voorzien van de nieuwe cold touch techniek. Doordat de pijp aan de buitenkant koud blijft, brand je nooit meer je handen.

54 of 58mm portafilter
Alle Dalla Corte espressomachines worden standaard uitgerust met een 54mm portafilter. Door de smallere en hogere filter staat het water langer in contact met de koffie wat zorgt voor een betere smaak. Echter werkt het merendeel van de machines en barista’s met een 58mm portafilter. Tevens zijn veel baristatools afgestemd op de 58mm. Daarom biedt Dalla Corte met de XT nu ook de mogelijkheid te werken met een 58mm portafilter.

Koppeling met de molens
De Dalla Corte koffiemolens kunnen eenvoudig aan de Dalla Corte XT gekoppeld worden. Dit geldt zowel voor de DC-One als DC-Two molens. Hierbij stelt de maalgraad zich automatisch bij wanneer de opgegeven parameters niet meer

Customize

De Dalla Corte XT heeft een compleet nieuwe uitstraling. Nog niet extreem genoeg? Dan zijn er ook verschillende opties om te customizen. De Dalla Corte XT is verkrijgbaar in een 2- en 3-groeps uitvoering. Geïnteresseerd in een demonstratie? Je kunt direct contact opnemen met onze customer support via info@peeze.nl, 026 – 362 2422 of via de chat op deze website.

Bekijk alle specificaties