Teal Sand

Nieuwe namen, dezelfde koffie

Een mooie ontwikkeling zijn de nieuwe namen voor onze koffies. Namen met een logische opbouw en zeer passend bij de koffie. We nemen je graag mee in het verhaal van onze nieuwe koffienamen.

Veronie Jansen
05 november 2021

Schaduwbomen als basis

Schaduwbomen bij koffieteelt zijn van groot belang. Om meerdere redenen. Zo kan de koffieplant slecht tegen direct zonlicht en produceert hij betere koffie in de schaduw. Ook voor de vochthuishouding, bodemverrijking en CO2-opname zijn deze schaduwbomen essentieel. Daarnaast zijn de bomen met vruchten, zoals de Amora (bramen) en Mamao (papaya) een extra inkomstenbrom voor de koffieboeren. Kortom, een mooie basis voor de nieuwe naamstelling van onze koffie!

Nieuwe indeling van ons bestaande assortiment

We hebben ons bestaande koffieassortiment ingedeeld in 4 assortimentsprofielen. Deze profielen hebben we de Portugese namen gegeven van schaduwbomen uit land van oorsprong: Amora, Albizia, Cedro en Mamao. Binnen de 4 verschillende profielen wordt de branding en daarmee de smaak weergegeven met de tweede naamregel. We hebben hierbij 4 gradaties: intense roast, dark roast, medium roast en mild roast. Zo heet bijvoorbeeld onze Ottimo melange nu Amora – dark roast.

Ben je al klant en wil je graag weten wat de nieuwe naam is van jouw koffie? Bekijk de webshop, de zakelijke bestelomgeving of dit document.

Voor de krachtigheid van de koffie kun je kijken naar de intensiteit. Deze is weergegeven op het etiket van de verpakking. Ook vind je op het etiket de oorsprongslanden terug. De oorsprongslanden geven onze verschillende blends unieke kenmerken in smaak. Om je een idee te geven van ons assortiment, informeren we je over onze verschillende assortimentsprofielen.

Amora:
Nootachtig en cacao van smaak, licht kruidig met subtiele hints van fruit. De koffiebonen uit Nicaragua in deze blends zorgen voor het nootachtige karakter. De fruitige tonen komen naar voren door de koffiebonen uit Ethiopië.
Keurmerk: Rainforest AllianceAlbizia:
Deze lijn is kruidig van smaak, voortkomend uit de koffiebonen uit India en Indonesië. Daarnaast kenmerken de blends zich door de hints van chocolade.
Keurmerk: Rainforest AllianceCedro:
Cacao
en licht nootachtig van smaak. De Braziliaanse koffiebonen in deze blends zorgen voor de kenmerkende smaak van cacao.
Keurmerk: Rainforest AllianceMamao:
De blends hebben een kruidige en nootachtige smaak met de zoetheid van chocolade. De koffiebonen uit Honduras zorgen vooral voor deze specifieke smaakbeleving. Verder proef je roodfruit en citrus terug, wat zich kenmerkt in de koffiebonen uit Ethiopië en Peru.
Keurmerk: Fairtrade en Biologisch

Hoe ontwikkelen wij onze koffies?

Smaak is leidend in de ontwikkeling van onze koffies. De ontwikkeling van een koffie komt voort uit onze assortimentsvisie en marktwensen, waarbij we onderscheidt maken in de soorten: Espresso, lungo en filterkoffie. Een koffie wordt ontwikkeld door gebruik te maken van diverse koffiesoorten uit verschillende landen en met verschillende variëteiten. Elke variëteit kent namelijk zijn eigen karakter in aroma’s, smaak en intensiteit. Daarnaast zorgen diverse brandcurve voor een unieke smaak en intensiteit.

Om tot een perfect kopje koffie te komen worden onze koffies geblend. Dat wil zeggen dat we van meerdere koffies een mix maken. Ook zorgt dit ervoor dat onze blends consistent zijn in smaak. We zoeken altijd met hoogwaardige arabica koffies naar de juiste balans.