Teal Sand

Verhoog de koffiekwaliteit op het werk

Je gunt je collega’s elke ochtend een goede start met een heerlijke kop koffie of cappuccino en tegelijkertijd moet de koffie ook voor het bezoek piekfijn in orde zijn. Je wilt tenslotte een fijne werkomgeving creëren en laten zien dat jouw organisatie staat voor kwaliteit en gastvrijheid.

Veronie Jansen
16 november 2019

Bij veel bedrijven is de koffiekwaliteit helaas nog niet optimaal en moeten zowel medewerkers als bezoekers het doen met een ondermaats kopje koffie. Dit terwijl iedereen zowel thuis als in de horeca inmiddels veel beter gewend is. Tijd voor verandering! Verhoog de medewerkerstevredenheid en gastvrijheid door je collega’s en gasten de koffie te bieden die ze verdienen!

Waar begin je als je de koffiekwaliteit op het kantoor wilt verhogen en je collega’s meer koffievariaties wilt bieden?
Het klinkt vaak moeilijker dan dat het is, dus we helpen je graag op weg:

De juiste koffiemachine

Een goede kop koffie begint bij een koffiemachine die het beste uit de koffie haalt. Er zijn veel soorten koffiemachines en zetsystemen, maar welke past nou het best bij jouw organisatie? Om een juiste keuze te kunnen maken, zijn de volgende onderdelen van belang:

Hoeveel medewerkers heeft de organisatie?
Bij 1 tot 10 medewerkers en weinig tot geen bezoekers is het werken met koffiecups een goede optie. Hoewel de prijs per kopje wat hoger ligt, is er geen grote investering benodigd en kun je altijd een goede espresso, lungo of cappuccino bereiden. Ben je een liefhebber van een vertrouwd kopje filterkoffie? Dan is ook een goed filterapparaat een prima keuze.
Boven de 10 medewerkers is een volautomatische koffiemachine een goede optie. Afhankelijk van de routing op het kantoor kan dit één machine zijn met capaciteit voor alle medewerkers of juist meerdere machines verdeeld over meerdere ruimtes. Ontvang je veel gasten? Denk dan bijvoorbeeld ook aan een goede voorziening bij de receptie en/of nabij de ruimte waar je het bezoek ontvangt.

Welke wensen zijn er?
De capaciteit heeft veel impact op de machine keuze. Toch zijn er nog meer wensen die je in kaart moet brengen om de juiste keuze te maken. Moet de machine bijvoorbeeld puur een goede kop koffie bieden of wil je keuzemogelijkheden zoals espresso, cappuccino of latte macchiato? Zijn er naast koffiedrinkers veel theedrinkers die het water uit de machine zullen tappen? Zijn er wensen voor een warme chocolademelk-functie of misschien wel een kannen -functie voor vergaderingen? Allemaal belangrijke afwegingen.

Wat is het budget en is de wens kopen of huren?
Uiteraard is het budget van invloed op de machine-keuze, maar dit hoeft niet per definitie een drempel te zijn. Tegenwoordig zijn er naast koop diverse andere financieringsmogelijkheden zoals voorfinanciering, lease of huur. Met huur ontwijk je bijvoorbeeld de investering en ben je voor een vaste prijs per maand voorzien van een goede machine inclusief service en onderhoud.

Maak gebruik van verse koffiebonen

De koffiekwaliteit die mensen thuis en in de horeca gewend zijn ligt op een hoog niveau. Thuis op het aanrecht staat vaak een espressomachine of cupjesapparaat en in de horeca bereiden professionele barista’s veelal de mooiste koffierecepten. Koffie op de werkvloer heeft weliswaar een achterstand, maar ook daar is de koffiekwaliteit met een ware opmars bezig en zien we een landelijke overstap van instant- en liquid-koffie naar verse bonen koffie. Het grote voordeel is dat vers gemalen koffiebonen zorgen voor meer smaak en aroma’s en in combinatie met een espressomachine tal van hoogwaardige koffievariaties biedt.

Biedt meerdere koffievariaties

Cappuccino op het werk is tegenwoordig al niet meer weg te denken. Maar ook steeds meer andere koffievariaties doen hun intreden op de werkvloer, zoals café crème, espresso macchiato en latte macchiato. Bij dit soort recepten onderscheiden we machines die gebruik maken van topping (o.b.v. melkpoeder) en machines die werken met verse melk. Waar verse melk voor de lekkerste smaak zorgt, is het voordeel van topping dat de reiniging eenvoudiger is en houdbaarheid van melk een minder prominente rol speelt. En vergeet de liefhebbers van chocolademelk en de theedrinkers niet. Veel machines zijn hier tegenwoordig op ingericht en hebben een canister voor cacaopoeder en een heetwater-functie.

Goed onderhoud is het halve werk
Reiniging en onderhoud van een koffiemachine, zeker niet het leukste onderdeel maar wel cruciaal! Een vervuilde of verkalkte machines heeft namelijk erg veel invloed op het dagelijkse kopje koffie. Bovendien wordt reiniging steeds makkelijker doordat veel machines voorzien zijn van druk-op-de-knop reinigingsprogramma’s. Kortom, een dagelijks klusje bij verse melk of wekelijks klusje bij melktopping, wat zo gepiept is.

Groot onderhoud wordt veelal verzorgd door een externe servicepartner. Hierbij wordt o.a. de zetgroep gereviseerd, de machine ontkalkt en opnieuw afgesteld en eventueel de waterfilter vervangen. Het is belangrijk dat deze partner een goede service biedt bij storing, zodat je nooit lang zonder koffie komt te zitten. Bij huurconstructies is deze service vaak inclusief.

Ook de koffiekwaliteit bij u op kantoor verhogen?

Koffiebranderij Peeze helpt je graag verder bij het verhogen van de koffiekwaliteit bij jou op het werk. Met 140 jaar ervaring weten wij als geen ander welke machine en koffie het beste bij jouw situatie past. Ook laten we je graag kennis maken met de lekkerste koffie van Nederland!
Dus benieuwd welke apparatuur en koffie het beste bij jouw situatie past? Vraag dan vrijblijvend advies bij ons aan. Wij nodigen je dan graag uit voor een demonstratie in ons experience centre waar we je kennis laten maken met alle machines en koffies.

Geïnteresseerd in een demonstratie? Je kunt direct contact opnemen met onze customer support via info@peeze.nl, 026 – 362 2422 of via de chat op deze website.