Teal Sand

Verhoog de koffiekwaliteit op het werk

Je gunt je collega’s elke ochtend een goede start met een heerlijke kop koffie of cappuccino en tegelijkertijd moet de koffie ook voor het bezoek piekfijn in orde zijn. Je wilt tenslotte een fijne werkomgeving creëren en laten zien dat jouw organisatie staat voor kwaliteit en gastvrijheid.

Veronie Jansen
17 januari 2024
Koffie op kantoor uit een volautomatische koffiemachine

Een ondermaats kopje koffie?

In het bedrijfsleven wordt wel eens geklaagd over de koffiekwaliteit. Zowel medewerkers als bezoekers moeten het dan doen met een ondermaats kopje koffie. Dit terwijl iedereen zowel thuis als in de horeca inmiddels veel beter gewend is. Tijd voor verandering! Verhoog de tevredenheid en gastvrijheid door je collega’s en gasten de koffie te bieden die ze verdienen!

Waar begin je als je de koffiekwaliteit op het kantoor wilt verhogen en je collega’s meer koffievariaties wilt aanbieden? Het klinkt vaak moeilijker dan het daadwerkelijk is, dus helpen we je graag op weg.

Zo kies jij de juiste koffiemachine

Een goede kop koffie begint bij een koffiemachine die het beste uit de koffie haalt. Er zijn veel soorten koffiemachines en zetsystemen, maar welke past nou het best bij jouw organisatie? Om tot de juiste koffiemachine voor jouw bedrijf te komen zijn er een aantal simpele vragen om te beantwoorden. Denk aan het aantal medewerkers, budget etc. Hieronder gaan we dieper in op alle cruciale onderdelen bij het kiezen van de juiste koffiemachine.

Hoeveel medewerkers heeft de organisatie?
Boven de 10 medewerkers is een volautomatische koffiemachine een goede optie. Afhankelijk van de routing op het kantoor kan dit één machine zijn met capaciteit voor alle medewerkers of juist meerdere machines verdeeld over meerdere ruimtes. Ontvang je veel gasten? Denk dan bijvoorbeeld ook aan een goede voorziening bij de receptie en/of in de ruimte waar je het bezoek ontvangt.

Bij 1 tot 10 medewerkers en weinig tot geen bezoekers kun je werken met filterkoffie of koffiecups. Voor koffiecups ligt de prijs per kopje koffie wat hoger, maar er is geen grote investering benodigd en je kunt espresso, lungo of cappuccino bereiden.

Boven de 10 medewerkers is een volautomatische koffiemachine een goede optie. Afhankelijk van de routing op het kantoor kan dit één machine zijn met capaciteit voor alle medewerkers of juist meerdere machines verdeeld over meerdere ruimtes. Ontvang je veel gasten? Denk dan bijvoorbeeld ook aan een goede voorziening bij de receptie en/of in de ruimte waar je het bezoek ontvangt.

Welke koffiebehoefte is er op de werkvloer?
De capaciteit heeft veel impact op de machine keuze. Toch zijn er nog meer wensen die je in kaart moet brengen om de juiste keuze te maken. Moet de machine alleen een goede kop koffie bieden of wil je keuzemogelijkheden zoals espresso, cappuccino of latte macchiato? Zijn er naast koffiedrinkers veel theedrinkers die het water uit de machine zullen tappen? Zijn er wensen voor een warme chocolademelk-functie of misschien wel een kannen -functie voor vergaderingen? Allemaal belangrijke afwegingen.

Wat is het budget en wil je een koffiemachine huren of kopen?
Uiteraard is het budget van invloed op de machine-keuze, maar dit hoeft niet per definitie een drempel te zijn. Tegenwoordig zijn er naast koop diverse andere financieringsmogelijkheden zoals voorfinanciering, lease of huur. Met huur ontwijk je bijvoorbeeld de investering en ben je voor een vaste prijs per maand voorzien van een goede machine inclusief service en onderhoud.

Maak gebruik van verse koffiebonen

De koffiekwaliteit die mensen thuis en in de horeca gewend zijn ligt op een hoog niveau. Thuis op het aanrecht staat vaak een espressomachine of cupjesapparaat en in de horeca bereiden professionele barista’s veelal de mooiste koffierecepten. Koffie op de werkvloer heeft weliswaar een achterstand, maar ook daar is de koffiekwaliteit met een ware opmars bezig en zien we een landelijke overstap van instant- en liquid-koffie naar verse bonen koffie. Het grote voordeel is dat vers gemalen koffiebonen zorgen voor meer smaak en aroma’s. In combinatie met een espressomachine biedt dit tal van hoogwaardige koffievariaties.

Koffiebonen worden gebrand in een koffiebrander

Biedt meerdere koffievariaties

Cappuccino op het werk is tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar ook steeds meer andere koffievariaties doen hun intreden op de werkvloer, zoals café crème, espresso macchiato en latte macchiato. Bij dit soort recepten onderscheiden we machines die gebruik maken van topping (o.b.v. melkpoeder) en machines die werken met verse melk. Waar verse melk voor de lekkerste smaak zorgt, is het voordeel van topping dat de reiniging eenvoudiger is en houdbaarheid van melk een minder prominente rol speelt. En vergeet de liefhebbers van chocolademelk en de theedrinkers niet. Veel machines zijn hier tegenwoordig op ingericht en hebben een canister voor cacaopoeder en een heetwater-functie.

Goed onderhoud is het halve werk
Reiniging en onderhoud van een koffiemachine zijn zeker niet de leukste onderdelen, maar wel cruciaal! Een vervuilde of verkalkte machine heeft namelijk erg veel invloed op het dagelijkse kopje koffie. Bovendien wordt reiniging steeds makkelijker doordat veel machines voorzien zijn van druk-op-de-knop reinigingsprogramma’s. Kortom, een dagelijks klusje bij verse melk of wekelijks klusje bij melktopping, wat zo gepiept is.

Groot onderhoud wordt vaak verzorgd door een externe servicepartner. Hierbij wordt o.a. de zetgroep gereviseerd, de machine ontkalkt en opnieuw afgesteld en eventueel het waterfilter vervangen. Het is belangrijk dat deze partner een goede service biedt bij storing, zodat je nooit lang zonder koffie komt te zitten. Bij huurconstructies is deze service vaak inclusief.

Ook de koffiekwaliteit bij jou op kantoor verhogen?

Koffiebranderij Peeze helpt je graag verder bij het verhogen van de koffiekwaliteit bij jou op het werk. Met 140 jaar ervaring weten wij als geen ander welke machine en koffie het beste bij jouw situatie past. Ook laten we je graag kennis maken met de lekkerste koffie van Nederland!

Benieuwd welke apparatuur en koffie het beste bij jouw situatie past? Vraag vrijblijvend advies bij ons aan. Wij nodigen je dan graag uit voor een demonstratie in ons experience centre waar we je kennis laten maken met machines en verschillende soorten koffies.

Contact opnemen Demonstratie aanvragen