Teal Sand

De 8 koffietrends van 2025

Koffie blijft zich vernieuwen en 2025 staat in het teken van creativiteit en het genieten van kwaliteitskoffie. Van de opkomst van halfautomatische espressomachines thuis tot het experimenteren met de fermentatie van koffie. Ontdek 8 koffietrends van 2025!

Veronie Jansen
06 januari 2025
Sand Teal Leaf
Koffierecepten coffee tonic, matcha, cold brew latte

1. Jongere generaties experimenteren met koffie
Jongeren experimenteren met koffie en ijskoffies blijven hierbij een echte favoriet. Deze generatie waardeert variatie, zowel in smaak als in presentatie, en houdt ervan om nieuwe combinaties te ontdekken. Sociale media spelen hierbij een grote rol. Creatieve koffiedrankjes met bijzondere smaakcombinaties of opvallende kleuren gaan vaak viraal.

Een paar leuke trends die je online tegenkomt met koffie:

  • IJskoffies met smaakvolle ijsblokjes, zoals vanille, karamel of sinaasappel.
  • Koffie in combinatie met frisdranken, zoals espresso-tonic of sparkling cold brew.
  • Koffie gemengd met thee, zoals matcha-lattes of chai cold brews.

Bron afbeelding

2. Seizoensgebonden koffierecepten blijven trendy 
Seizoensgebonden koffiedranken blijven ook in 2025 een succes in de horeca. Smaken als pumpkin spice in de herfst, red velvet rond Valentijnsdag en pistache koffie in de lente en zomer zijn populair. Consumenten hechten waarde aan het gevoel van ‘iets speciaals’, en deze seizoensgebonden recepten spelen daar goed op in. Door deze verschillende variaties kunnen horecazaken zich blijven onderscheiden.

3. De opkomst van halfautomatische espressomachines thuis 
Er is een stijgende lijn te zien in de afname van halfautomatische espressomachines (Koffie en thee onderzoek 2024). Consumenten willen niet alleen goede koffie, maar ook de barista-ervaring naar hun eigen keuken brengen. Deze trend wordt versterkt door de groeiende interesse in de kunst van het koffiezetten. Er wordt meer aandacht besteed aan het gebruik van verse bonen, het nauwkeurig malen en het creeëren van mooie latte art.

Heerlijke seizoensgebonden recepten voor de horeca en espressomachine

4. Minder toevoegingen, meer pure koffie 
Een duidelijke trend is de voorkeur voor koffie zonder toevoegingen in de dagelijkse routine. Zwarte koffie neemt toe in populariteit, mede omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de gezondheidsvoordelen. Het feit dat zwarte koffie in de Schijf van Vijf staat, is inmiddels bij een kwart van de koffiedrinkers bekend. Het gebruik van koffiemelk, koffiecreamer, melkpoeder en suiker neemt af, en er is waardering voor de pure smaak van kwaliteitskoffie (Koffie en thee onderzoek 2024).

5. Wordt plantaardige melk nu echt mainstream? 
Plantaardige melksoorten, zoals havermelk, amandelmelk en soja, hebben hun plek in de koffiewereld definitief veroverd. Wat ooit begon als een nicheproduct, is nu een volwaardige keuze geworden voor een breder publiek. Je ziet in de cijfers terug dat vrouwen vaker koffie met melkvervangers drinken dan mannen (Koffie en thee onderzoek 2024). Vooral havermelk is favoriet vanwege de romige textuur en milde smaak die goed samengaan met koffie. In 2025 wordt plantaardige melk steeds meer de standaardoptie in de horeca. Daarnaast verschijnen er meer premium plantaardige melksoorten die speciaal zijn ontwikkeld om te combineren met koffie. Deze nieuwe producten zullen als eerst gebruikt worden in de kleinere koffiezaakjes voordat ze populair zullen worden.

6. Kwaliteit boven kwantiteit 
Door stijgende koffieprijzen en een bredere bewustwording over duurzaamheid kiezen consumenten in 2025 vaker voor kwaliteit boven kwantiteit. Ze investeren liever in minder, maar betere koffie en waarderen het verhaal achter hun kopje koffie. Begrippen zoals ‘single origin’, ‘direct trade’ en ‘microlots’ worden steeds bekender, en consumenten leren meer over de herkomst en het proces van de bonen die ze drinken. Koffie is dus niet langer een eenvoudige dagelijkse drank, maar een genietmoment waarvoor we graag wat meer betalen.

7. Een nieuwe rol voor koffie op kantoor
De trend van kwaliteit boven kwantiteit zie je ook terug bij koffie op kantoor. Waar de focus vroeger lag op snelheid en efficiëntie, ligt de nadruk nu op hoogwaardige koffie en het sociale aspect. Koffiecorners met barista’s worden steeds populairder in bedrijfsomgevingen. Ze worden gebruikt als ontmoetingsplek voor medewerkers om te vergaderen of om simpelweg even te ontspannen.

Mocht je nog inspiratie nodig hebben voor een mooie koffiecorner op kantoor, dan hebben we daar een leuke inspiratieblog voor geschreven. Lees meer

Fermentatie van koffiebonen

8. Nieuwe smaken door verschillende fermentatiemethodes
Door koffiebonen op verschillende manieren te fermenteren, ontstaan complexe en verrassende aroma’s. Een mooi voorbeeld is anaerobe fermentatie. Bij deze methode wordt de koffie gefermenteerd in afgesloten tanks zonder zuurstof. Dit kan leiden tot fruitige en wijnachtige tonen in de smaak van de koffie. Tijdens het jaarlijkse Amsterdam Coffee Festival nemen branders koffies mee met diverse fermentatiemethodes. Zij kunnen je daar verrassen met unieke smaakprofielen.

Koffie blijft een bron van inspiratie en innovatie, en de trends van 2025 laten zien hoe veelzijdig dit geliefde drankje is. Wij zijn benieuwd hoe de trends zich dit jaar gaan ontwikkelen en of er nog nieuwe trends opkomen. Wij houden je via onze blogs in ieder geval op de hoogte!

Ontdek meer blogs