Teal Sand

Wat is de gezondste manier van koffie drinken?

Volgens het Nationaal Koffie en Thee onderzoek worden er in Nederland dagelijks 33,5 miljoen koppen koffie gedronken. Een behoorlijk aantal, maar hoe gezond is het drinken van koffie eigenlijk? Iedere zetmethode heeft zijn voor- en nadelen. In dit blog lees je meer over de meest gezonde manier van koffie drinken.

Veronie Jansen
02 april 2024
Sand Teal Leaf
Vrouw drinkt kop filterkoffie bij laptop

Wat is cafestol
en wat doet het
met je lichaam?

Koffie bevat diverse stoffen, welke effect hebben op de gezondheid. Cafeïne is hierbij de meest bekende, maar wij zullen in dit blog wat dieper ingaan op een wat onbekender stofje, namelijk cafestol.

Cafestol is weliswaar minder bekend, maar ontzettend belangrijk om rekening mee te houden bij het drinken van koffie. Dit vetachtige stofje werkt namelijk LDL-cholosterol verhogend. Wanneer je een grote hoeveelheid van dit stofje binnenkrijgt blijft dit aan de binnenkant van je bloedvaten plakken en brengt hierdoor verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Gelukkig zijn er diverse zetmethodes waarbij de mate van cafestol in het kopje koffie wordt verminderd.

Vrouw zet kop filterkoffie

Filterkoffie als gezonde oplossing

Bij het bereiden van koffie wil je dat er zo min mogelijk cafestol in het kopje terecht komt. De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder. Het drinken van filterkoffie heeft daardoor bijna geen effect op het cholesterolgehalte.

Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond?

De lage hoeveelheid cafestol in filterkoffie is niet meteen een vrijkaart om onbeperkt koffie te gaan drinken. Het is belangrijk om alsnog rekening te houden met de hoeveelheid cafeïne en andere voedingsstoffen in koffie. Volgens het voedingscentrum past koffie perfect in de Schijf van Vijf voor een volwassen persoon. Het advies is echter om niet meer dan 5 kopjes koffie per dag te drinken.

Drink jij liever espresso of koffie uit koffiecups, dan is het advies om het aantal kopjes koffie te verminderen naar 2-3 kopjes per dag. Bekijk hieronder het overzicht van verschillende zetmethodes en aanbevolen hoeveelheid kopjes per dag.

Zetmethode Cafestol (mg per kopje) Advies max. aantal kopjes per dag
Filterkoffie 0,1 5
Koffiecapsules 1 2-3
Mokkapot 1 2-3
Espresso 1,5 2-3
French press 3,5 1

Wil jij ook filterkoffie proberen? Bekijk dan ons proefpakket filterkoffie. Deze bevat vier heerlijke koffiesmaken om te ontdekken. Neem ook een kijkje bij ons volledige filterkoffie assortiment voor heerlijke, gezonde koffie.